Borrell des del front: "No hi ha seguretat a Europa sense seguretat a Ucraïna"

El cap de la diplomàcia europea inaugura una ronda de trobades clau per intentar desescalar el conflicte amb Rússia

Brussel·lesL'agenda del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, d'aquest 2022 comença igual d'atrafegada com va acabar. Les tensions a la frontera d'Ucraïna per l'amenaça de les tropes russes no s'ha aturat, sinó tot el contrari. "El conflicte a les fronteres està a punt d'empitjorar", ha dit aquest dimecres Borrell, que ha viatjat a la línia de contacte entre l'exèrcit ucraïnès i els rebels pro-russos, a la regió del Donbass. La seva trobada amb el ministre d'Exteriors del país, Dmytro Kuleba, dona el tret de sortida a una ronda de trobades internacionals per intentar desescalar el conflicte amb el Kremlin i reivindica també el paper de la Unió Europea en la gestió internacional del conflicte: "No hi ha seguretat a Europa sense seguretat a Ucraïna", ha dit l'exministre espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com ha ressaltat Borrell, el conflicte a Ucraïna fa vuit anys que s'allarga, però el polític espanyol s'ha convertit en el primer alt representant de la Unió Europea a viatjar a la línia del front, un gest que el ministre ucraïnès ha qualificat d'"històric". Kuleba ha acompanyat Borrell durant la visita, un esdeveniment que vol ser prova del "fort suport" de la Unió Europea a la "sobirania i integritat territorial" d'Ucraïna, en paraules del mateix Borrell, però que també reivindica la posició europea en el conflicte, després que el president dels Estats Units, Joe Biden, mantingués una trucada amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, a principis d'aquesta setmana, en l'avantsala de la trobada que mantindran dilluns a Ginebra la secretària d'Estat dels EUA, Wendy Sherman, i el viceministre d'Exteriors rus, Serguei Riabkov. "Si Rússia vol parlar de la seguretat d'Europa, els europeus han de ser a la taula", ha dit el cap de la diplomàcia europea quan li han preguntat sobre la trobada bilateral entre el Kremlin i la Casa Blanca del pròxim dilluns.

Cargando
No hay anuncios

Els dos polítics han reiterat que la situació està al límit i, sense abandonar la contundència, han cridat a la desescalada a través d'un esforç conjunt entre la UE, els Estats Units i l'OTAN. Per això, aquest divendres es reuneixen de manera extraordinària els ministres d'Exteriors de l'Aliança per abordar la qüestió i la setmana que ve, simultàniament a la trobada entre Rússia i els Estats Units a Ginebra, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, es reunirà amb Kuleba, dos dies abans que els aliats en parlin amb Rússia.

Cargando
No hay anuncios

S'intensifiquen, doncs, els contactes per intentar resoldre un conflicte que ve de lluny. Rússia exigeix que ni Ucraïna ni Geòrgia puguin entrar a l'aliança militar, mentre que l'OTAN reitera que tots els països poden decidir lliurement si s'hi integren. El Kremlin també ha demanat que l'OTAN aturi les maniobres militars a les fronteres russes, i a Washington que també apliqui la moratòria unilateral sobre míssils de curt i mitjà abast a Europa. Tot plegat és el que es discutirà en tots aquests formats els pròxims dies, mentre sobre la taula hi ha noves sancions a Rússia, que encara no s'han activat, i l'acord entre la UE i els Estats Units de respondre amb "contundència" a qualsevol agressió a Ucraïna. Fins ara, la UE no ha mostrat les seves cartes, però segur que estarà preparada per actuar amb consens i celeritat si és necessari. "Esperem el millor, però ens preparem per al pitjor", va assegurar l'alt representant abans d'acabar l'any.