Internacional10/09/2020

Boris Johnson torna a vendre la pell de l'ós abans de caçar-lo amb uns test pel covid-19

El 'premier' promet 10 milions de proves al dia amb un mètode que encara no existeix al mercat

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresCom ja va fer amb el pacte del Brexit i amb l'acord comercial que l'havia de seguir –tots dos compromisos ara en entredit–, el primer ministre britànic, Boris Johnson, vol tornar a vendre la pell de l'ós abans de caçar-lo. En aquest cas, en relació amb el coronavirus. Un seguit de documents filtrats dels quals es fa ressò la premsa britànica aquest matí de dijous mostren que el seu govern té previst realitzar fins a 10 milions de proves de coronavirus al dia a principis de l'any que ve.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El premier creu que és l'única manera d'evitar un segon confinament i normalitzar la vida social del país mentre no arriba la vacuna. Aquest programa massiu podria permetre l'expedició d'uns anomenats "carnets lliure de coronavirus", que facilitarien el retorn a, per exemple, els espectacles de masses. El miratge dels 10 milions de tests diaris ha aparegut en l'horitzó dels ciutadans britànics pràcticament al mateix temps que Johnson anunciava, aquest dimecres, que a partir de dilluns vinent els residents a Anglaterra no podran reunir-se en grups de més de sis persones. Una restricció que amenaça les celebracions nadalenques, com bona part de la premsa destaca aquest dijous.

Cargando
No hay anuncios

Però la voluntat de Downing Street xoca, de moment, amb la realitat. D'una banda, no hi ha un test suficientment ràpid que ho permeti i, de l'altra, l'actual sistema d'anàlisi de proves està sobrepassat i "a un pas del col·lapse", com ha assegurat aquest dimecres el líder de l'oposició laborista, Keir Starmer, durant la sessió de control setmanal al govern. La prova és que, en alguns casos, líders de diferents districtes administratius del país (councils) han manifestat la seva inquietud pel fet que a persones sospitoses de patir el virus se'ls ha hagut de demanar que es desplacin des d'Escòcia a Londres per poder sotmetre's al test pertinent.

En aquest sentit, el doctor Chaand Nagpaul, president de l'Associació Mèdica Britànica, ha assegurat que no està clar com funcionaria el sistema, que ha rebut el nom clau d'operació Moonshot, atesos els "enormes problemes" derivats a hores d'ara de la manca de capacitat dels laboratoris d'anàlisi. Tot i així, sí que s'estant realitzant ja proves de test de saliva que podrien ser molt ràpides.

Cargando
No hay anuncios

Fer volar coloms

Les primeres veus científiques a valorar la possibilitat dels 10 milions de tests al dia han qualificat la iniciativa de "malbaratament i corrupció a escala còsmica", que pot conduir a un nombre molt gran de falsos positius. A més, un altre dels aspectes que els crítics denuncien és el cost del programa de proves massives, que podria ascendir als 110.000 milions d'euros, gairebé la mateixa quantitat que el govern gasta cada any per finançar els serveis del Servei Nacional de Salut (142.000 milions d'euros).

Cargando
No hay anuncios

En la conferència de premsa en què va anunciar les noves mesures restrictives a Anglaterra, Boris Johnson va dibuixar la idea clau del projecte: "Fins ara hem utilitzat proves principalment per identificar persones positives, de manera que puguem aïllar-les de la comunitat. Però en un futur proper volem començar a fer proves per identificar persones que no tenen coronavirus i no són infeccioses, de manera que podem permetre que es comportin d’una manera més normal, sabent que no poden infectar ningú més amb el virus".

En qualsevol cas, aquest matí de dijous un dels ministres del gabinet de Johnson ha admès a Sky News que, de moment, el projecte Moonshot és poc més que fer volar coloms. Tot i així, Grant Shapps, responsable de la cartera de Transports, ha assegurat que la prova en què es pensa proporcionaria un resultat en un temps que oscil·la entre 20 i 90 minuts. "Aquesta és una tecnologia que, per ser perfectament contundent, requereix més desenvolupament; no hi ha cap prova certificada al món que faci això, però hi ha gent que treballa en prototips", ha dit.