Internacional20/08/2019

Boris Johnson demana a la UE canviar la garantia nord-irlandesa del Brexit per "acords alternatius"

El 'premier' britànic obté una resposta molt dura del president del Consell Europeu, Donald Tusk

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresEl primer ministre britànic, Boris Johnson, ha reiterat aquest matí al president del Consell Europeu, Donald Tusk, la necessitat d'eliminar la garantia sobre la frontera nord-irlandesa ('backstop') de l'acord del Brexit que va signar Theresa May el novembre de l'any passat per fer possible que el Parlament britànic l'aprovi durant les primeres setmanes de setembre. Johnson, que qualifica l'anomenat 'backstop' "d'antidemocràtic" i "inviable", l'hi demana en una carta que li ha adreçat aquest dimarts. En termes del tot ambigus, basant-se en "compromisos unilaterals" i "bons propòsits", Johnson proposa el canvi de la garantia pel que defineix com a "acords alternatius".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Johnson ha enviat la carta just hores abans que faci el seu debut en l'esfera internacional. Aquest dimecres, el nou cap de l'executiu britànic viatjarà a Berlín per entrevistar-se amb la cancellera alemanya Angela Merkel, i l'endemà, dijous, dinarà a París amb el president francès Emmanuel Macron. Les dues visites s'interpreten com a claus per saber si Londres podrà fer forat en la Unió i plantejar la renegociació de la polèmica clàusula del tractat de divorci.

Cargando
No hay anuncios

En principi, el Regne Unit ha de sortir de la UE el proper 31 d'octubre, i Johnson ha emfasitzat que ho farà amb acord o sense acord, encara que, en teoria, la prioritat de Downing Street és fer-ho de forma amical i pactada.

La primera reacció des de Brussel·les ha estat molt dura, però. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha piulat en termes inequívocs que la garantia no pot ser eliminada de cap acord d'abandonament de la UE. "El 'backstop' és una assegurança per evitar una frontera dura a l’illa d’Irlanda excepte que, o fins que, es trobi una alternativa. Els que hi estan en contra i no proposen alternatives realistes donen suport a la restauració d’una frontera. Encara que no ho admetin".

Cargando
No hay anuncios

De fet, la mateixa fredor i escepticisme davant del nou embat de Londres ja l'ha manifestat aquest dilluns al vespre el primer ministre de la República d'Irlanda, Leo Varadkar, en la conversa telefònica d'una hora que va mantenir amb el 'premier' Johnson, que li va transmetre la mateixa necessitat de suprimir la garantia sobre la frontera a l'illa. Varadkar, però, va rebutjar aquesta petició.

Cargando
No hay anuncios

La reacció de Brussel·les ha estat molt coordinada i unànime. Poc després de la piulada de Tusk, la portaveu de la Comissió, Natasha Bertaud, ha assegurat que "la carta no proporciona una solució operativa legal per evitar el retorn d’una frontera dura a l’illa d’Irlanda". Bertaud també ha incidit en el fet que Johnson "no exposa quins podrien ser els acords alternatius i, de fet, reconeix que no hi ha cap garantia que aquests acords es materialitzin al final del període de transició".

Des de Londres, els analistes polítics interpreten que la carta de Johnson persegueix un dels dos resultats següents: o bé la Unió Europea es fa enrere, en l'últim moment, de la seva posició aparentment inamovible davant del risc de no acord, o bé Downing Street pretén acusar les institucions comunitàries d'intransigència, culpant-les de les possibles i greus conseqüències d'un trencament a la valenta. Sigui com sigui, l'argument de Downing Street és que la garantia sobre la frontera és "incompatible amb la sobirania del Regne Unit".

Cargando
No hay anuncios
Carta de Boris Johnson a Donald Tusk