La infidelitat d'un polític és un tema d'interès públic?

La sentència d'un tribunal d'apel·lació autoritza a difondre la identitat de la filla que Boris Johnson va tenir fruit d'una relació extramatrimonial, adduint que és "d'interès públic"

Ara
21/05/2013
2 min

BarcelonaAra fa tres anys el 'Daily Mail', un diari anglès sensacionalista i ultraconservador, va publicar una notícia en la qual afirmava que l'alcalde de Londres, Boris Johnson, havia tingut una relació extramatrimonial amb una dona i que hi havia tingut una filla, fruit de la relació. La mare va portar el cas a la justícia, al·legant que la seva relació amb l'alcalde era una qüestió privada i que calia protegir la intimitat de la filla. Aquest dimarts, un tribunal d'apel·lació ha tornat a donar la raó al diari, i ha assegurat que la divulgació de la història, inclosa la identitat de la nena, és "d'interès públic".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Boris Johnson és tan polèmic com amant de la polèmica. Típic conservador de bona família, l'alcalde de Londres presumeix de no tenir pèls a la llengua i de ser directe i poc convencional. Amb tot, el seu afer extramatrimonial el situa en una posició incòmoda davant dels seus companys de partit, que no tenen cap problema a l'hora de tenir afers però no veuen amb bons ulls que aquests afers s'arribin a fer públics.

I això és exactament el que li va passar a Johnson ara fa tres anys, quan el 'Daily Mail' va explicar que l'alcalde, que està casat, havia tingut un afer amb una altra dona, també casada. Es tracta de Helen Macintyre, una tècnica d'art de 39 anys a qui Johnson va conèixer quan ella treballava com a assessora d'art per a l'Ajuntament de Londres. Com a conseqüència de l'afer va néixer una nena, a qui el jutjat s'ha referit sempre com a 'AAA'. La seva mare va portar el diari als tribunals per demanar que el nom real no es fes públic.

El problema és que, poc després, va concedir una entrevista a una revista, 'Tatler', i va posar amb la nena, Stephani, que ara té 3 anys. Ràpidament, els comentaris van començar a córrer per les xarxes socials: amb la informació publicada pel 'Daily Mail' i la imatge de la nena que apareixia a 'Tatler' no calia ser gaire perspicaç per adonar-se que Stephani era la nena que Macintyre havia tingut amb Johnson.

Vida privada, vida pública

Aquest dimarts la cort d'apel·lació ha negat a Macintyre el dret a mantenir en secret la història i la identitat de la seva filla. Els magistrats han considerat que la notícia és "d'interès públic", atès el perfil polític de Johnson. La decisió s'entén per la tradició protestant de demanar als polítics que mantinguin una coherència entre els seus comportaments públics i privats. A diferència del que passa al món llatí, a Anglaterra la vida privada d'un polític no és del tot privada.

En la sentència feta pública aquest dimarts, el tribunal d'apel·lació afirma que l'interès públic se sosté pel fet que l'electorat "té dret a tenir present aquesta història quan prengui en consideració si Johnson és apte o no per a exercir un càrrec públic". Tot i que Johnson està acostumat a la polèmica, la sentència és un revés per a Johnson que, tot i que no s'hi havia postulat, formava part de les travesses per a una eventual substitució de Cameron al capdavant dels 'tories'.

stats