Boris Johnson: "Hem d'aprendre a viure amb el virus"
El 'premier' recula i trasllada el 'dia de la llibertat' del 21 de juny al 19 de juliol per la variant delta
LondresEl 21 de juny havia de ser el dia de la llibertat a Anglaterra, tal com havia anunciat al febrer Boris Johnson. Totes les restriccions a causa del covid s'havien d'eliminar. Però ja feia dies que s'insinuava un retard en l'obertura a causa de l'augment de casos de la variant delta, ja majoritària al Regne Unit des de finals de maig i molt més contagiosa que l'alfa i l'original del covid-19. De la llibertat a la frustració, doncs, després que el primer ministre britànic hagi trasllat oficialment la data de l'alliberament al 19 de juliol. Johnson n'ha fet l'anunci des de Downing Street. Amb tot, s'ha mostrat prou confiat que no hi haurà més retards, per bé que ha volgut deixar clar que més enllà de la nova meta "no s'haurà eliminat tot el risc". El premier ha insistit en diferents ocasions que "hem d'aprendre a viure amb el virus", i que possiblement a la tardor caldrà una nova campanya de reforç de la vacunació.
El 19 de juliol, doncs, "l'objectiu és que dos terços de la població adulta hagin rebut ja les dues dosis, incloent-hi tothom major de 50 anys i tots els majors de 40 que hagin rebut la primera dosi a mitjans de maig". Dilluns vinent, però, tal com estava previst, s'aixecaran algunes restriccions, i es permetrà la celebració de casaments amb més de 30 convidats. Tot i així, es manté la distància física en teatres i cinemes i no es permetrà l'obertura de l'oci nocturn. Els partits de l'Eurocopa 2020 que acull el Regne Unit continuaran amb les restriccions actuals: només el 25% de la capacitat dels estadis. Johnson ha fet servir la mateixa expressió, "prudent però irreversible", per justificar que ara es frena per no haver de tornar enrere més endavant. És el primer cop que el pla de desescalada i el retorn a la normalitat s'aturen en la primera data possible en què podien continuar avançant.
El fet que la majoria dels nous casos més greus es produeixin en les persones no vacunades o amb només una dosi aconsella, d'acord amb les autoritats sanitàries, esperar una mica més. En quatre setmanes, uns deu milions de persones podrien estar ja immunitzades amb les dues dosis i l'augment, ara ja exponencial de contagis delta, es podria reduir.
Sense un augment ràpid de les segones dosis en el sector de població menor de 40 anys, a l'actual ritme de casos diaris durant les últimes dues setmanes (més de 7.000), una simple extrapolació permet entreveure que el 19 de juliol, data ara marcada com a nova meta, diàriament n'hi hauria una mitjana de 50.000 aproximadament. Fet que alhora podria conduir en el pitjor dels casos al miler d'hospitalitzacions diàries i el perill de col·lapse del sistema sanitari.
Les dades que ha donat Johnson indiquen que la "variant delta s'estén més ràpidament del que es va preveure en el full de ruta del febrer". Els casos estan augmentant el 64% per setmana i en les àrees pitjor afectades "es dobla cada setmana". I ha reblat: "El nombre de persones ingressades en hospitals d'Anglaterra augmenta el 50% i el 61% al nord-oest". Amb tot, i és la raó que ha donat Johnson de la frenada, en les pròximes setmanes el ritme d'administració de les segones dosis hauria d'alentir el de contagis. La pregunta clau, però, és si l'efectivitat de les vacunes –bàsicament Pfizer i AstraZeneca, que són les que s'estan administrant majoritàriament– realment actuarà de dic de contenció contra el que podria ser una tercera o quarta onada.
Estudi a Escòcia
Un estudi fet pel servei de Salut Pública Escocès i publicat aquest dilluns per The Lancet ha analitzat la relació entre hospitalitzacions i l'estat de la vacunació de 5,4 milions de persones. Els infectats amb la variant delta, identificada per primera vegada a l’Índia, tenen, d'acord amb les dades, el 85% més de probabilitats d’ingressar a l’hospital que els infectats amb la variant alfa, detectada en primer lloc a Kent. Basant-se en les dades recollides entre l’1 d’abril i el 6 de juny, l’estudi assegura que les dues vacunes esmentades abans, Pfizer i AstraZeneca, són menys efectives contra la variant delta que contra l’alfa. En el període estudiat hi va haver 19.543 casos comunitaris i 377 ingressos a l'hospital. D’aquests, 7.723 casos i 134 ingressos hospitalaris presentaven la variant delta, que alguns investigadors entenen que pot ser fins al 60% més transmissible que l'alfa.
The Lancet mostra que la protecció contra la infecció va caure del 92% per a la variant alfa al 79% contra la delta almenys dues setmanes després de la segona dosi. La vacuna d'AstraZeneca va patir una pèrdua de protecció similar del 73% al 60%, mesurada de nou almenys dues setmanes després de la segona punxada. Un dels més que probables efectes del retard en l'obertura interna del país és que difícilment en el moment de revisar la llista de països als quals és segur viatjar, en dues setmanes, les fronteres de l'estat espanyol s'hi incloguin. Johnson s'ha limitat a recordar que el semàfor i la classificació de països segueixen vigents.