Internacional18/06/2019

El debat 'tory' a la BBC de la cursa per substituir May mostra la manca de respostes per fer realitat el Brexit

L'exministre i exalcalde de Londres Boris Johnson augmenta l'avantatge sobre la resta d'aspirants

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresRory Stewart, el "candidat insurgent" a nou 'premier' del Regne Unit, com ja l’anomena algun diari de les illes britàniques, l’únic que queda a la cursa que s’oposa a sortir de la Unió Europea (UE) sense cap acord, i l’actual ministre de l’Interior, Sadij Javid, han aparegut aquest dimarts al vespre, en el debat que han mantingut els cinc aspirants a la corona 'tory' davant les càmeres de la BBC, com les grans amenaça al fins ara màxim favorit, l’exministre d’Afers Estrangers i exalcalde de Londres, Boris Johnson.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer, per la sinceritat descarnada dels seus arguments, que han posat de manifest la grandària de l’embolic pràcticament irresoluble del Brexit i la impossibilitat de rebaixar impostos, a diferència del que prometen els altres aspirants; el segon, per la determinació en sortir de la Unió el 31 d’octubre, al preu que sigui i sense cap més pròrroga.

Cargando
No hay anuncios

Però l’amenaça de Rory Stewart i Sadij Javid sobre Johnson no suposa que s’hagi de concretar en una victòria final de cap dels dos. Ni tan sols que tots dos aconseguiran les places finals, que els donarien dret a competir davant els 160.000 militants 'tories'. Però sí en tant que, especialment Stewart, va fer treure els colors en algunes de les intervencions a la resta dels tres candidats, l'esmentat Johnson, el ministre d'Exteriors, Jeremy Hunt, i el de Mediambient, Michael Gove. Stewart ha demanat concreció a Johnson sobre com materialitzaria la sortida de la Unió Europea (UE) el 31 d’octubre si finalment arriba a Downing Street i, més enllà de la cantarella de "renegociar l’acord" pactat per la primera ministra Theresa May, no hi ha hagut ofertes reals.

El debat televisat –l’únic dels dos previstos en què Johnson ha decidit prendre part; el primer va tenir lloc diumenge passat, a Channel 4, i en el seu lloc hi havia una cadira buida– ha tingut lloc dues hores després que es coneguessin els resultats de la segona ronda de votacions entre els membres del grup parlamentari del Partit Conservador. Dels sis candidats que fins ahir es disputaven les claus de Downing Street, l’eliminat, en tant que no va superar el llindar dels 33 vots, va ser l’exministre del Brexit, Dominic Raab, el considerat aspirant amb una posició més dura contra la UE.

Cargando
No hay anuncios

A la cursa, que aquest dimecres viurà una altra votació –i dijous al matí una altra i, si cal, una més per la tarda, fins a que quedin només dos aspirants–, hi participen encara, per ordre de vots, Boris Johnson (126), Jeremy Hunt (46), Michael Gove (41), Stewart, de Desenvolupament Internacional (37), i Sajid Javid, de l’Interior, que ha aconseguit els imprescindibles 33 per continuar endavant.

Cargando
No hay anuncios

Encara que Stewart ha quedat en quarta posició, és el candidat que ha crescut més en nombre (20) en relació a la primera votació, que va tenir lloc la setmana passada. Per la seva banda, Johnson, que ha continuat augmentat el seu avantatge en relació als altres candidats, només ha incrementat en dotze els seus suports.

A la pràctica, Rory Stewart –un candidat amb un passat fins a un cert punt prou similar a Johnson, perquè tots dos són vells alumnes de les elitistes Eton i Oxford– ha agafat avui la bandera del no a un Brexit sense acord, posició no gaire popular entre la militància conservadora, que al final serà qui triarà el nou primer ministre entre, amb tota seguretat, Johnson, i Gove, Hunt o l’esmentat Stewart.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que no totes les preguntes dels espectadors a què es van enfrontar els aspirants es van centrar en el Brexit, la sortida de la UE continua entelant tot el paisatge polític britànic. Un paisatge molt radicalitzat, especialment entre els votants conservadors. Una enquesta entre la militància 'tory' feta pública aquest dimarts sosté que el 63% prefereixen sortir de la UE encara que, a mitjà o llarg termini, això provoqui la independència d’Escòcia.

Una dada que no ha desaprofitat la cap del govern d’Edimburg, Nicola Sturgeon, que ha assegurat que la probable elecció de Johnson com a primer ministre del Regne Unit fa encara més necessària la secessió del país.

Cargando
No hay anuncios

En una intervenció commemorativa del 20è aniversari de la Devolució de Poders de Westminster a Holyrood (el Parlament escocès), Sturgeon ha assegurat que la diferència que hi ha entre la mentalitat política de Londres i la d'Edimburg és abismal. "L'oferta unionista per a Escòcia no suposa dir res més que

Cargando
No hay anuncios

Difícilment, els seixanta minuts que els candidats a Downing Street han consumit aquest dimarts als vespre als estudis de la BBC canviaran la dinàmica del debat 'tory'. Boris Johnson, aspirant a batre, no ha fet errors significatius. El que passi en els dos propers dies –amb les dos o tres votacions finals– tindrà més a veure amb les maniobres internes del partit, i amb la voluntat de situar-se en bona posició per continuar a dins del consell de ministres, més que no pas amb les idees per sortir del laberint. Idees que continuen sense aparèixer i que es tracten de disfressar d'eslogans. El Regne Unit, però, continua perdut a dins del seu propi embolic.