LondresUn cop més, Boris Johnson ha demostrat que pot fer una afirmació totalment contradictòria amb les accions que pren amb una diferència de només poques hores. Des del seu autoaïllament a la residència de camp de Chequers, i en conferència de premsa, el primer ministre britànic ha fet aquest dilluns a la tarda un ultimàtum als majors de 18 anys perquè es vacunin com més aviat millor. Si no ho fan, i el termini màxim és finals de setembre, quan es calcula que tots ho haurien pogut fer, no podran entrar a les discoteques, als estadis esportius i en altres recintes on es concentrin grans multituds de gent.
Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi
El govern del Regne Unit segueix així l'exemple de la França d'Emmanuel Macron, que a partir d'aquest dimecres exigirà el passaport covid per anar a un concert o un festival, entre altres esdeveniments de masses. A diferència del país veí, però, el Regne Unit només admetrà com a prova per entrar en aquests espais el certificat de la pauta de vacunació completa, no pas cap test negatiu (PCR o d'antígens). El premier ha confirmat que el 35% de la població d'entre 18 i 30 anys no han rebut encara cap dosi de la vacuna, tot i que, com a mínim, se'ls n'ha ofert una. És el primer cop que Downing Street informa de l'exigència de la presentació del passaport covid amb pauta de vacunació per accedir a segons quins indrets quan, fins ara, havia assegurat que mai no en demanaria. De fet, molts diputats del seu propi partit conservador ja han reaccionat iradament pel que es veia, fa només uns mesos, com una mesura discriminatòria contra les persones que, per raons de salut o per decisió personal, no volguessin vacunar-se. La decisió tindrà moltes repercussions i no es pot descartar que, finalment, ni tan sols entri en vigor per la pressió dels diputats conservadors.
Igualment, l'anunci fet aquesta tarda ha provocat una gran reacció contrària entre els responsables dels locals de l'oci nocturn, que havien cregut realment que el 19 de juliol era el dia de la llibertat, com l'havia anomenat la premsa, després que la mitjanit passada s'haguessin eliminat a Anglaterra pràcticament totes les restriccions pel que fa a la distància de seguretat i concentracions de persones i que per primer cop en divuit mesos haguessin pogut reobrir els seus establiments. De fet, molts locals de Londres, Birmingham, Leeds i altres grans ciutats angleses havien celebrat la mitjanit passada una gran festa com si es tractés d'una nit de Cap d'Any.
L'aixecament de les restriccions amb la boca petita ha vingut acompanyat d'una crida per part de Johnson d'actuar amb cautela, perquè, com ja va repetir fa quinze i set dies, respectivament, "la pandèmia no s'ha acabat".
L'oposició laborista, en aquest cas el responsable de Sanitat, Justin Madders, ha considerat "incomprensible" que es digui que es demanarà el passaport covid d'aquí dos mesos per entrar als nightclubs i no es faci ara, quan l'augment de nous contagis és exponencial i, d'acord amb les mateixes xifres del govern, pot arribar als cent mil diaris en un mes i més de mil ingressos hospitalaris, també cap a mitjans d'agost. "No té cap sentit", ha dit Madders en declaracions a la BBC.
"Molt preocupat"
Per justificar l'inesperat anunci en relació amb l'oci nocturn, en la seva intervenció Johnson s'ha confessat molt "preocupat pel continuat risc que suposen els nightclubs" en un context de contínua expansió de l'epidèmia, que en les últimes vint-i-quatre hores ha comptabilitzat 39.950 casos i 19 morts. Unes paraules que ha dit només 18 hores després que hagués permès la reobertura d'aquests locals.
L'entrada en la quarta i última etapa de la desescalada havia de suposar el retorn a la normalitat, segons feia mesos que anunciaven Boris Johnson i els seus ministres. Res més lluny de la veritat, però. No només per la situació d'autoaïllament en què estan tant el mateix premier –un cop rectifiqués una primera decisió de no complir una quarantena, tot i haver estat en contacte amb el seu ministre de Sanitat, Sajid Javid, que dissabte va anunciar un positiu malgrat estar doblement vacunat– com el ministre del Tresor, Rishi Sunak, sinó perquè, arran de la intervenció, la perspectiva de més restriccions o l'obligatorietat de l'ús dels passaports covid no permeten albirar cap símptoma de normalitat. De fet, el govern no descarta la possibilitat de fer marxa enrere a la tardor en funció de com evolucioni la pandèmia.
I tot i la gran incertesa existent, Johnson ha defensat la necessitat de relaxar les mesures ara, "perquè si no és ara, quan?", ha tornat a preguntar-se de manera retòrica.
Un cop més, Johnson juga al gat i la rata, especialment amb un sector del seu partit gens partidari de fer cap pas enrere. Per aquesta pressió tory, el premier ha decidit tirar endavant un gran experiment a Anglaterra. Un experiment que pot dur, segons les dades que gestiona l'epidemiòleg Neil Ferguson, de l'Imperial College London, membre del comitè que aconsella el govern, a uns 200.000 casos diaris a finals d'agost i, en aquest cas, més de 2.000 hospitalitzats cada 24 hores.
Confusió, no pas claredat
Els ciutadans han respost de manera desigual en els diferents entorns urbans a l'arribada del dia de la llibertat. Al metro de Londres, on el govern només recomana la mascareta –però que d'acord amb l'autoritat del transport de la ciutat és obligatòria–, els usuaris no se l'han tret. Al carrer, però, on mai no ha sigut obligatòria, no era fàcil veure'n. En interiors, on el govern la recomana però no hi obliga, segons ha pogut observar aquest mateix corresponsal, l'ús de la protecció facial era desigual. Els especialistes han criticat molt durament aquesta equívoca recomanació del govern, perquè porta a confusió.
També hi ha hagut protestes i alguns incidents violents davant del Parlament, amb una presència de manifestants contraris al confinament, les restriccions i les vacunes enfrontant-se en alguns tensos moments amb agents de la policia.