Bondy, la ciutat de Mbappé que no vota Le Pen

L'ARA comprova l'estat d'ànim a la 'banlieue' de París una setmana abans de la primera volta de les legislatives

4 min
Mural pintat en una façana a Bondy.

ParísA cinc minuts a peu de l'Ajuntament de Bondy, un municipi de la banlieue de París del Sena Saint-Denis, crida l'atenció un mural gegant pintat en una de les parets laterals d'un edifici de 10 plantes. S'hi veu dibuixat Kylian Mbappé de nen, dormint amb una pilota de futbol com a coixí. A dalt de tot hi ha el jugador d'esquena, amb la samarreta de la selecció francesa. "Estima el teu somni i ell t'estimarà a tu", s'hi pot llegir. És un homenatge al capità de la selecció francesa, que va créixer a Bondy, una ciutat multicultural de 53.000 habitants, on el nou fitxatge del Reial Madrid és un heroi. "Aquí visc jo!", diu amb orgull el Jonathan, un jove francès d'origen africà que viu a l'edifici on hi ha pintat el mural i que va acompanyat de dos amics. Tenen 18 anys i encara no han votat mai, però no es perden un partit de futbol de Mbappé. "És el millor", sentencia el noi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La majoria de veïns del barri van sentir les inèdites declaracions de Mpabbé fent una crida als joves francesos a anar a votar a les eleccions legislatives del 30 de juny i el 7 de juliol i demanant no votar "els extrems". Ningú s'acaba de posar d'acord sobre si l'exjugador del PSG es referia només a l'extrema dreta de Marine Le Pen o estava posant al mateix sac el nou Front Popular, integrat per partits d'esquerra com la França Insubmisa –una formació considerada d'esquerra radical–, o els socialistes. Sigui com sigui, les paraules del jugador han tingut un enorme ressò a tot el país i podrien mobilitzar habitants de les banlieues, sovint poc interessats en la política. A les europees del 9 de juny, a Bondy l'abstenció es va situar en el 61,3%, molt per sobre de la mitjana estatal (48,5%).

A les europees el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen va ser la força més votada en 9 de cada 10 municipis francesos. La ciutat de París i tot el seu extraradi, format per ciutats amb una elevada taxa d'immigració i un nivell de renda baix, són una excepció. A la capital van guanyar els socialistes i als quatre departaments que formen part de la seva banlieue, entre els quals el Sena Saint-Denis, el partit més votat va ser la França Insubmisa, liderada per Jean-Luc Mélenchon. A Bondy, Mélenchon es va emportar el 45,7% dels vots i Le Pen només el 16,7%.

Resultats de les eleccions europees
Partit guanyador, per departaments

Reagrupament Nacional

Sena Saint-Denis

França Insubmisa

França Insubmisa

Partit Socialista

37,1%

Renaixement

Reagrupament Nacional

16,9%

Partit Socialista

12,8%

Renaixement

8,3%

Bondy

París

Vall del Marne

Alts del Sena

Sena Saint-Denis

França Insubmisa

37,1%

Reagrupament Nacional

16,9%

Partit Socialista

12,8%

Renaixement

8,3%

Bondy

París

Vall del Marne

Alts del Sena

Sena Saint-Denis

França Insubmisa

37,1%

Reagrupament Nacional

16,9%

Partit Socialista

12,8%

Renaixement

8,3%

Bondy

París

Vall del Marne

Alts del Sena

Votar més l'esquerra radical

"Crec que Mbappé té totalment raó: s'ha d'evitar votar Le Pen. Hem de votar més Mélenchon", afirma un home que camina davant de l'ajuntament. Al forn de pa que hi ha a l'altra vorera no para d'entrar-hi i sortir-ne gent. Una senyora que porta vel i va acompanyada de la seva filla prefereix no opinar de política. "És tot molt complicat", diu abans de continuar el seu camí. El Jonathan i els seus amics també creuen que s'ha de frenar l'extrema dreta. "És un partit dolent, que a nosaltres no ens beneficia en res. I que consti que hem nascut a França, tenim papers", puntualitza un dels amics.

La multiculturalitat és una de les característiques de Bondy. Segons dades oficials, més del 32% dels seus habitants són de nacionalitat estrangera i bona part dels que tenen nacionalitat francesa són fills d'immigrants, com Kylian Mbappé, nascut a París i de família camerunesa i algeriana. No és estrany que aquí poca gent voti l'extrema dreta. El partit de Le Pen i Jordan Bardella ha convertit la immigració en el seu cavall de batalla. Entre les seves promeses electorals hi ha endurir les condicions perquè els infants nascuts a França de pares estrangers puguin obtenir la nacionalitat francesa, facilitar les expulsions dels migrants que cometin delictes, retirar les ajudes públiques a famílies amb menors delinqüents i reduir a les urgències vitals l'accés a la sanitat per als estrangers en situació irregular.

Perillós per a França

Uns nens de 8 o 9 anys juguen a futbol al camp de l'AS Bondy, el club on va començar a jugar el capità de la selecció francesa. El pare de Mbappé era entrenador de futbol al club, i aquí hi va fer els primers gols quan tenia 6 anys. "Esclar, aquí tots l'estimem molt", diu el Youssef, un pare que mira com s'entrena el seu fill. "Estic d'acord amb ell: votar els extrems és perillós per a França", assegura. Està convençut que Le Pen no guanyarà: "Els francesos no som tan estúpids. Tothom sap què farà l'extrema dreta i què passarà amb els estrangers si guanya. França és un país on hi cap tothom: Mbappé i Zidane també són francesos".

Votarà a les legislatives? "És probable. No vaig gaire sovint a votar, però crec que aquesta vegada ho faré", respon el Youssef. Tot i que els analistes creuen que és difícil afirmar-ho amb certesa, alguns consideren que una alta participació pot servir per frenar Le Pen. "No hi ha res segur, però un augment de la participació podria anar en contra de RN a les legislatives", diu Mathieu Gallard, director d'estudis de l'institut Ipsos, a France Info.

També és del tot incert si les paraules de Mbappé tindran incidència o no en la participació i en el vot contra els extrems a Bondy i en altres ciutats del país, però el que està clar és que si els sondejos es confirmen, l'extrema dreta aconseguirà per primera vegada ser la primera força a l'Assemblea Nacional. "Estem en un moment crucial per a la història del nostre país –va advertir Mbappé–. Vull estar orgullós de portar aquesta samarreta el 7 de juliol". A Bondy tothom està orgullós d'aquestes paraules.

stats