Bombes de barril sirianes, l'arma secreta de Putin a Ucraïna
Experts del règim de Damasc en l'ús d'aquestes armes barates i indiscriminades ja són a Rússia
MadridEn el quart mes de la invasió russa d'Ucraïna, l'exèrcit de Vladímir Putin està repetint l'estratègia de terra cremada que ja havia protagonitzat a Síria, quan va jugar un paper clau per salvar el règim de Baixar al-Assad. Síria va ser un laboratori d'operacions per a l'armament i les estratègies militars del Kremlin, que ara s'estan repetint a l'est d'Europa. I va ser allà on es va mostrar l'eficàcia d'una arma tan barata com rudimentària i destructiva: els barrils carregats amb explosius (i també amb armes químiques) llançats indiscriminadament des d'avions o helicòpters contra zones civils, que van ploure sobre la perifèria de Damasc, Hamma o Alep. Almenys una cinquantena d'experts sirians en la fabricació d'aquestes bombes voladores s'han traslladat a Rússia per assessorar els seus militars, segons han confirmat fonts d'intel·ligència europees al diari britànic The Guardian i confirmen a aquest diari diverses fonts sirianes.
El general de brigada i expert militar sirià Asaad al-Zoubi explica a l'ARA en una conversa de WhatsApp des d'Istanbul que “el conflicte a Ucraïna s'ha convertit en una guerra llarga i de gran abast” i que “no hi ha cap dubte que Rússia ha perdut una gran quantitat de municions”. Això significa que, probablement, Moscou necessitarà produir ràpidament més munició, com les bombes de barril. "Els oficials del règim sirià tenen molta experiència en el camp de la fabricació d'explosius, especialment barrils. Davant l'escassedat d'altres armes, a Síria hi ha més de 50 fàbriques de bombes de barril", diu Al-Zoubi. El general de brigada confirma l'arribada d'aquests experts a Rússia, encara que admet que no en coneix la identitat. En canvi, diu que ja té els noms de molts dels mercenaris sirians que, responent a la crida del president rus, han viatjat a Ucraïna per lluitar al costat de l'exèrcit invasor.
L'analista polític sirià, Husam al-Burom, que viu refugiat a França, confirma també l'arribada d'experts sirians a Rússia i que la construcció de fàbriques militars per a la creació de bombes de barril començarà, efectivament, molt aviat. "Rússia començarà a seguir la política de terra cremada com va fer Síria i les bombes de barril li seran útils per bombardejar ciutats, pobles i enclavaments militars des d'helicòpters a gran altura".
Què són les bombes de barril?
Les bombes de barril són una arma primitiva i bàrbara, pròpia d'exèrcits febles i poc sofisticats. Però el règim sirià les va utilitzar intensivament per reprimir l'aixecament popular que es va convertir en un conflicte armat intern el 2012: segons la Xarxa Siriana de Drets Humans, que documenta les violacions de tots els bàndols, en els dotze anys de guerra a Síria el règim ha llançat gairebé 82.000 bombes de barril, que van matar almenys 11.087 civils documentats, incloses 1.821 criatures. El Consell de Seguretat de l'ONU va dictaminar que els responsables d'aquests bombardejos indiscriminats havien de retre comptes.
L'expert militar sirià recorda que "les bombes de barril es van fer servir a la Segona Guerra Mundial perquè eren barates, fàcils de fabricar i efectives". I afegeix: “El govern rus creu en la violència com un camí per assolir els seus objectius, i el seu exèrcit s'ha caracteritzat per no tenir cap mirament amb els civils. Si tenen deu bales en gasten una per matar el soldat enemic i les altres nou per acabar amb tota la seva família. Des d'aquesta lògica poden necessitar una arma indiscriminada per provocar massacres que desmoralitzin l'exèrcit ucraïnès".
Però a Síria els barrils explosius s'han combinat amb una altra arma igualment barata, letal i indiscriminada: les armes químiques, en concret el clor, introduït en llaunes dins els barrils que al caure del cel deixava centenars de morts o causava el pànic als barris. Al-Zoubi relata com aquesta indústria dels barrils es va anar sofisticant i els especialistes van començar a controlar el temps d'explosió i a augmentar la capacitat de detonació. El pes de cada barril va passar de 50 quilos a més de 300 i, amb l'objectiu de fer-los més mortífers, van treballar amb diferents tipus d'explosius.
Al-Burom recorda que “a Síria l'ús de gasos químics com el clor i altres dins els barrils no va ser a gran escala, sinó només en zones específiques, com a la rodalia de Damasc, que es resistien amb molta força al règim". "Temo que passi el mateix a Ucraïna”, diu. Els dos experts sirians estan d'acord que Rússia és capaç d'utilitzar qualsevol mètode per no haver de declarar la seva derrota i assenyalen que l'efecte més important dels barrils, a més de la destrucció i la matança de milers ciutadans, és el gran impacte psicològic, ja que aquesta arma mata, destrueix la moral i obliga la població a fugir més que cap altra.