Internacional27/08/2019

“Si Macron no va evitar el foc a Notre-Dame, pot alliçonar el Brasil?”

Bolsonaro exigeix que el president francès es disculpi abans d’acceptar els fons d’ajuda per a l’Amazònia

Ara
i Ara

BarcelonaEls incendis de l’Amazònia han passat de ser un assumpte de gran importància a nivell mundial a ser una qüestió personal entre el brasiler Jair Bolsonaro i el francès Emmanuel Macron. Una picabaralla personal. A distància, els dos presidents s’han enfrontat verbalment a cop de titulars i de missatges a les xarxes socials, fins a deixar en un segon pla la importància medioambiental que té que cremi el pulmó verd del planeta. Bolsonaro va condicionar ahir l’acceptació de l’ajuda de 18 milions d’euros compromesa pels líders del G-7 per a l’extinció dels focs a l’Amazònia a una disculpa de Macron i la retirada del que considera que són “insults” contra ell. L’oficina del president francès, que ha reforçat el seu lideratge internacional a la cimera de Biarritz, va declinar respondre-hi, de moment. El cap de l’Elisi, que en els últims dies ha estat el gran assot del brasiler, havia acusat Bolsonaro d’haver-li “mentit” quan li va assegurar que estava compromès amb la lluita contra el canvi climàtic. Segons Macron, els focs a l’Amazònia ho demostrarien.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un primer moment, un portaveu del govern de Brasília va rebutjar la partida multimilionària perquè la considerava una acció “colonialista” de les grans potències econòmiques del món. El cap del gabinet de Bolsonaro, Onyx Lorenzoni, encara va anar més enllà i va atacar directament el president francès: “¿Macron no ha pogut evitar un incendi previsible en una església que és Patrimoni de la Humanitat i vol donar lliçons al Brasil?” El missatge feia referència, sense anomenar-lo, al foc que a l’abril va devastar la catedral de Notre-Dame de París, un símbol de la cultura francesa i occidental.

Cargando
No hay anuncios

Bolsonaro matisa

El mateix Bolsonaro va intentar dimarts rebaixar la tensió creada. “Jo vaig dir això? Ho vaig dir? Jair Bolsonaro ho va dir?”, va dir al ser preguntat pels periodistes si el seu govern acceptaria l’ajuda del G-7. El president va matisar que no rebutja els 18 milions d’euros però que no els acceptarà si abans Macron no es retracta. “En primer lloc, el senyor Macron ha de retirar els insults contra mi. Primer em va dir mentider i, després, per les informacions que vaig obtenir, va dir que la nostra sobirania a l’Amazònia era un debat obert”.

Cargando
No hay anuncios

La proposta del cap de l’Elisi de donar a la regió selvàtica un “estatus internacional” és vista per Bolsonaro com un menyspreu a la seva sobirania i a la capacitat de decisió i gestió sobre aquest territori, clau per a la lluita contra el canvi climàtic. “Per debatre i acceptar qualsevol cosa que vingui de França, encara que sigui amb les millors intencions, haurà de retirar aquestes paraules. Llavors podrem conversar”, va afegir. Bolsonaro està cada cop més aïllat, però no sol. Per afegir més llenya al foc, Donald Trump va sortir en defensa seva i, fent servir Twitter, va felicitar-lo per la “gran feina” que està fent a l’Amazònia per apagar els incendis forestals, que ja han cremat 10.000 quilòmetres quadrats al Brasil però també al Paraguai i a Bolívia. El govern de Brasília assegura que la situació està sota control, malgrat que en les últimes hores s’han detectat centenars de nous focus. Ecologistes, indígenes i petits pagesos i ramaders denuncien que l’arribada de Bolsonaro al poder ha facilitat a les multinacionals la seva activitat extractiva a l’Amazònia, ja que el president ha animat a explotar-la.

En una reunió, dimarts, amb els nou governadors de les regions de l’Amazònia brasilera, Bolsonaro va trobar suport a mitges. D’una banda, els dirigents regionals van fer costat al govern brasiler per haver rebutjat la gestió internacional de la selva, però van demanar acceptar els 18 milions per sufocar els incendis. A més, van sol·licitar que Noruega i Alemanya mantinguessin les seves ajudes econòmiques al Fons Amazònia, que van congelar després d’una dècada arran dels dubtes d’Oslo i Berlín sobre el compromís de Bolsonaro amb el clima.

Cargando
No hay anuncios

Però l’Amazònia no és l’única qüestió que ha enfrontat Bolsonaro i Macron. Bolsonaro va negar ahir que hagués fet un comentari sexista sobre Brigitte Macron, la primera dama francesa, en resposta a un missatge d’un internauta a Facebook que deia que el president francès té “enveja” de la bellesa i joventut de l’esposa del president brasiler. Segons Bolsonaro, va respondre amb un “no l’humiliïs, ha ha ha” per intentar que l’internauta deixés de fer broma i de ridiculitzar la dona de Macron, que és 24 anys més gran que ell. En canvi, l’esposa de Bolsonaro és 27 anys més jove que el president brasiler.