Territoris Ocupats Palestins

Gaza té un dels pitjors nivells d'atur del món

En el cinquè any de bloqueig israelià, el percentatge de desocupats arriba al 45,2%, segons l'ONU. Els salaris han caigut més d'un terç el 2010

Un nen amb un sac d'ajuda humanitària a Gaza. REUTERS
Cristina Mas
14/06/2011
2 min

BarcelonaGaza és una de les zones del món amb un nivell d'atur més elevat, segons l'informe publicat avui per l'ONU, que posa xifres als efectes econòmics de cinc anys de bloqueig imposat per Israel sobre la franja. Els sous van caure l'any passat més d'un terç i el sector del comerç ha estat el més afectat pel tancament de les fronteres, que afecta greument les importacions i exportacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ofegament econòmic de la franja es va endurir el 2006, després de la captura del soldat israelià Gilad Shalit, en una incursió a la franja i el 2007, després de les eleccions que van donar una victòria democràtica a Hamàs.

Impacte sobre els refugiats

Fonts de l'ONU han assegurat avui que "aquesta tendència és molt preocupant, i els refugiats, que representen dos terços dels 1,5 milions d'habitants de Gaza, s'emporten la pitjor part".

La taxa d'atur ha baixat mig punt en la segona meitat del 2010, respecte el mateix període de l'any passat. Una de les conclusions més importants de l'informe és que el sector públic, gestionat pel govern de Hamàs, és l'única àrea on es detecta un cert creixement econòmic. Contradictòriament, Israel justifica el bloqueig com una forma d'aïllar Hamàs, però cinc anys després és evident que aquesta política resulta més aviat contraproduent.

Hamàs dóna feina a desenes de milers de persones en educació, sanitat, brigades de neteja i forces de seguretat, mentre que l'activitat econòmica privada està totalment ofegada pel bloqueig, tot i que s'ha registrat un petit repunt de la construcció.

Israel defensa el bloqueig com una forma d'evitar el contraband d'armes i de pressionar Hamàs, però l'ONU insisteix que es tracta d'una forma de càstig col·lectiu contra la població de Gaza.

Esperances a Rafah

L'obertura del pas fronterer de Rafah, al sud de la franja, acordada per les autoritats egípcies de l'era post-Mubàrak enfrontades a una forta pressió popular, ha obert una nova perspectiva a Gaza, que per primera vegada veu un pas significatiu en la fi del setge. Fins ara, però, l'obertura del pas es limita a les persones (amb restriccions per als homes de 20 a 49 anys) i no afecta la importació i exportació de mercaderies, que continua sota control israelià.

stats