Internacional31/03/2016

Es disparen un 80% les arribades de migrants a Itàlia

Més de 18.000 persones han fugit a Europa a través del canal de Sicília en els tres primers mesos de l'any, coincidint amb el bloqueig de la frontera grega

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaL'any 2014, fins a 42.323 refugiats sirians van arribar amb pastera a la costa italiana. La ruta del canal de Sicília, entre Líbia i Itàlia, era llavors l'escollida per gran part d'aquells que fugien de la guerra i decidien jugar-se la vida al mar en busca d'un futur millor a Europa. El camí fins a Sicília o la petita illa de Lampedusa, però, era un dels més perillosos, i en dos anys van morir intentant creuar el Mediterrani més de 7.000 persones.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Naufragis com el de l'abril de 2015 a la costa de Líbia -en el qual van morir al voltant de 900 persones- i, sobretot, l'agreujament de la situació al país nord-africà, amb una major presència de l'Estat IslàmicEstat Islàmic, va obligar els migrants a buscar altres rutes. Ja l'any passat, l'opció de viatjar des de Turquia fins a Grècia va convertir-se en la prioritària, i el país hel·lè va rebre en més de 800.000 persones al llarg del 2015, coincidint amb la intensificació del conflicte sirià. Ara, però, amb la saturació a les illes gregues i el tancament de fronteressaturació a les illes greguestancament de fronteres als països dels Balcans, Itàlia tem que els refugiats tornin a arribar (i morir) massivament a les seves costes.

Cargando
No hay anuncios

"Tornaran a arribar els sirians com el 2014", augura aquest dijous a l'agència Efe Luigi Ammatuna, alcalde de la localitat siciliana de Pozzallo. Ammatuna es basa en l'evidència del flux migratori d'aquest 2016. Des del gener han arribat 18.234 refugiats a Itàlia, un 80% més dels que van arribar en aquest mateix període l'any passat -segons dades del ministeri d'Exteriors Italià-. De fet, només en els últims cinc dies, 3.700 migrants han estat rescatats i traslladats a la costa italiana. De confirmar-se aquesta tendència, el govern grec calcula que el país podria rebre aquest any fins a 270.000 refugiats, enfront els 153.600 del 2015.

L'impacte de l'acord entre la UE i Turquia

Cargando
No hay anuncios

Les explicacions oficials, de moment, atribueixen aquest augment de les arribades al bon temps que ha fet en els tres primers mesos de 2016. No obstant això, és inevitable pensar que l'acord entre la Unió Europea (UE) i Ankara del 18 de març per retornar els refugiats que arribin a Grècia pot accentuar l'increment del flux migratori al canal de Sicília. Si bé l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) deixa clar que els que ja han arribat aquest any a Itàlia provenen principalment de Nigèria, Gàmbia i Senegal, la portaveu de l'agència Barbara Molinario admet a Efe que després que s'hagi bloquejat una ruta, els refugiats "que es trobin atrapats en diversos països i no puguin tornar a casa, buscaran altres camins".

En aquest sentit, el portaveu de la Comunitat de Sant Egidi a Sicília, Emiliano Abramo, explica també a Efe que els sirians que es troben a Itàlia estan rebent trucades dels seus compatriotes per saber com arribar al país. Tot i l'evident perillositat de la ruta des de Líbia, pensen que "sempre és millor que quedar-se bloquejats en camps de refugiats", explica Abramo.

Cargando
No hay anuncios

El govern de Renzi ja prepara l'acollida

Pel què pugui ser, fonts del ministeri de l'Interior italià citades per mitjans locals afirmen que serà necessari aprovar quan abans millor "un pla de crisi" amb la instal·lació de nous centres d'acollida al país. L'operatiu inclouria habilitar hotels, casernes o improvisar camps amb tendes de campanya. Donada la saturació dels camps de refugiats actuals, el govern de Matteo Renzi també es plantejaria, segons aquests mitjans, reubicar els migrants dins del mateix territori italià.

Cargando
No hay anuncios

L'única alternativa en vista del fracàs del sistema de repartiment de refugiats d'Itàlia i Grècia plantejat per la UE. I és que, de moment, els Vint-i-vuit només han acollit 937 dels 160.000 refugiats que el setembre passat es van comprometre a reubicar en un termini de dos anys.