Bloqueig absolut: la UE fracassa en l'intent de pactar el nou pressupost
Els dos blocs de rics i pobres xoquen durant 28 hores de negociacions i marxen sense acord
Brussel·lesDurant unes 28 hores s'han vist del dret i del revés, de nit i de dia, per parelles, trios i grups diversos, però els 27 líders de la Unió Europea no han aconseguit desencallar les negociacions per al pressupost de la UE per al període 2021-2027. Hi ha dues posicions molt enrocades: els partidaris de retallar fons agrícoles i de cohesió i no passar d'un 1% de PIB de la UE, contra els que defensen que s'ha d'aconseguir arribar a un 1,3% del PIB i, sobretot, no castigar l'agricultura. I d'aquí no es mouen. L'intent per pactar el primer pressupost europeu sense el Regne Unit ha fracassat.
"La UE és una ambició, no una factura", etzibava el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, en referència a la posició dels quatre països (Països Baixos, Dinamarca, Suècia i Àustria) autoanomenats "frugals", els que es neguen a posar més diners al pressupost europeu. A l'altre extrem hi ha un grup de 17 països (els amics de la cohesió) encapçalats per Espanya, Portugal i els països de l'Est, que havien arribat amb un to més constructiu però que han anat endurint la posició en veure que els austers aconseguien la victòria del relat, perquè el document de partida ja contemplava només l'1,074% del PIB amb unes retallades del 14% per als fons agrícoles i del 12% per al fons de cohesió.
Bucle de reunions sense resultats
La cimera va començar dijous cap a les 16 hores i l'ambient s'ha anat escalfant. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha intentat acostar posicions encadenant reunions al llarg de tota la nit, una dinàmica que ha mantingut fins passades les sis del matí i que s'ha reprès amb reunions per grups cap al migdia. Però s'ha acabat convertint en un bucle de reunions sense resultat. Per això, a mode d'extintor, la Comissió Europea ha presentat a mig matí una nova proposta tècnica amb alguns canvis que situen encara més avall el volum total del pressupost, fins a un 1,069% del PIB europeu, però que incrementarien els ajuts directes als agricultors de la PAC i es mantindrien els xecs (compensacions per l'aportació dels més rics) que demanen els frugals.
Una proposta "clarament insuficient i decebedora", deia el president espanyol, Pedro Sánchez, representant també la posició del grup de la cohesió. Fonts diplomàtiques d'aquest grup es mostraven visiblement molestes pel protagonisme que havien pres els frugals. "Si volem aconseguir un acord, tothom ha de ser flexible, uns quants països no poden dictar el resultat", deia també Sanna Marin, la primera ministra de Finlàndia. Finalment, cap a les 19 hores els líders han tornat a asseure's al voltant de la taula, però n'han tingut prou amb poc més de 25 minuts per constatar la impossibilitat d'arribar a cap acord i han donat la cimera per conclosa. Ho hauran de tornar a intentar, però de moment no hi ha nova data. "Entenc que cada estat membre té interessos específics, però crec que, amb diàleg, l'acord és possible. Necessitem més temps", ha dit Michel a la sortida de la reunió. La cancellera Angela Merkel ho ha dit amb més claredat: "Queda molta feina per fer".