L'atac rus a Ucraïna

Blinken i Lavrov conversen cara a cara per primer cop des de l'inici de la invasió d'Ucraïna

El nord-americà demana al rus que reconsideri la suspensió del New Start en una reunió de deu minuts en el marc de la cimera del G-20

BarcelonaEl secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, i el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, han mantingut una breu conversa de 10 minuts aquest dijous a Nova Delhi, en el marc de la cimera de ministres del G-20. Des del Kremlin s'ha volgut deixar clar que "no ha estat una reunió ni una negociació", sinó una simple conversa cara a cara que s'ha fet a petició del nord-americà. Només un dia abans, Blinken deia que no tenia cap intenció de reunir-se bilateralment amb Lavrov. El breu contacte és, de fet, la primera trobada cara a cara dels caps diplomàtics de Rússia i els Estats Units des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna. Fins ara, només havien parlat per telèfon, almenys un cop.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fonts nord-americanes han explicat a Reuters que Blinken havia aprofitat la trobada per demanar al seu homòleg rus que reconsideri la decisió de suspendre el tractat nuclear New Start, que limita els caps nuclears de les dues potències. També ha reiterat a Lavrov que el govern dels Estats Units està disposat a donar suport a Ucraïna contra la invasió tant de temps com calgui.

Cargando
No hay anuncios

El breu encontre dels dos polítics ha dissipat lleugerament la tensió que amenaçava de fer descarrilar la reunió del G-20, que aquests dies reuneix a l'Índia els ministres d'Exteriors de les principals economies mundials. La cimera ha acabat sense comunicat conjunt, malgrat que hi havia acord en "un 95% dels punts del text" que es debatia, segons el ministre indi, Subrahmanyam Jaishankar. El desacord de la Xina i Rússia amb els dos paràgrafs finals que condemnaven la invasió d'Ucraïna ha bloquejat l'acord. Un mal presagi per a la cimera de caps d'estat i de govern del G-20 que tindrà lloc a finals d'any també a l'Índia, que ocupa la presidència de l'organisme.

Conscient d'això, l'amfitrió de la trobada, el primer ministre indi, el populista Narendra Modi, ha volgut fer una crida als reunits perquè s'esforcin en "trobar terreny comú" que permeti avançar en qüestions tan importants com la crisi climàtica, la seguretat alimentària o el terrorisme. "Us trobeu en un temps de profundes divisions globals", els ha dit, "no hauríem de permetre que qüestions que no podem resoldre junts obstaculitzin les que sí que podem", ha dit, sense mencionar explícitament la guerra d'Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios

La posició de l'Índia respecte del conflicte armat ha estat tan ambigua com la de la Xina, sense condemnar explícitament la invasió russa i abstenint-se en totes les resolucions de l'Assemblea General de l'ONU que han volgut assenyalar l'aïllament polític de Rússia. Una equidistància que comparteixen molts països del Sud Global, a qui Modi deia representar en el seu discurs. Seguretat alimentària, cooperació al desenvolupament, terrorisme i assistència humanitària són les prioritats per a la reunió d'aquest any, que en l'inici de la reunió de ministres d'Exteriors estaven quedant eclipsades per la retòrica sobre la guerra.

Retòrica de la divisió

"Malauradament, aquesta reunió ha estat arruïnada per la guerra injustificada i no provocada de Rússia contra Ucraïna", ha dit el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, davant dels seus homòlegs aquest dijous. També ha reclamat al Kremlin "que acabi la seva guerra d'agressió i es retiri d'Ucraïna pel bé de la pau internacional i de l'estabilitat econòmica". En la mateixa línia, la ministra d'Exteriors d'Alemanya, Annalena Baerbock, ha reclamat també a Moscou que torni a implementar el New Start, que el president de Rússia, Vladímir Putin, va deixar en suspens la setmana passada.

Cargando
No hay anuncios

"Desafortunadament, un dels membres del G-20 no deixa que els altres 19 membres concentrin els seus esforços en els temes per als quals es va crear el G-20", ha dit també Baerbock, dirigint-se al ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, que també hi era present. Mentre això passava a Nova Delhi, des de Berlín, el canceller alemany Olaf Scholz llançava també un missatge clar a la Xina per reclamar-li que no enviï armament a Rússia. Des de la Casa Blanca i altres governs occidentals fa dies que s'apunta la possibilitat que la Xina s'impliqui directament en el conflicte enviant ajuda militar al seu aliat rus.

Tot i això, Pequín assegurava aquest dijous des de la cimera del G-20 que pretén jugar "un paper constructiu" en el conflicte d'Ucraïna i que vol actuar més aviat com a mediador, a través del pla de pau que va presentar el govern xinès divendres passat. "Ningú no hauria de participar en la confrontació de blocs", deia el ministre d'Exteriors xinès, Qin Gang.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, també poc abans de la seva conversa privada amb Blinken, el ministre d'Exteriors rus ha criticat l'actitud dels governs occidentals en la cimera com una "farsa" que pretenia "desviar les responsabilitats dels seus fracassos econòmics cap a la Federació Russa".