Biden adverteix Putin del "cost sever" que tindria una invasió a Ucraïna
La trucada entre els dos mandataris no aconsegueix cap avenç, i Moscou titlla les alarmes nord-americanes de "provocació" propagandística
WashingtonLa trucada entre els presidents dels EUA i Rússia, Joe Biden i Vladímir Putin, no ha servit per destravar la tensió a Ucraïna ni millorar la situació després de l’escalada de les últimes hores. La comunicació entre els dos líders –no havien parlat directament des del 30 de desembre– ha durat una hora i dos minuts, i ha estat qualificada per la Casa Blanca de “professional i substantiva”, però res més enllà. De fet, des de Washington diuen que no hi ha hagut cap evolució i que tot queda encallat com fins ara. “No hi ha hagut un canvi fonamental en la dinàmica que s’ha estat produint des de les últimes setmanes”, ha confirmat un alt càrrec de l’administració Biden, que ha preferit mantenir-se en l’anonimat, en una trucada amb periodistes per informar dels detalls del contacte entre els mandataris.
Això sí, Biden ha advertit el president rus que una invasió d'Ucraïna tindrà un “cost sever i ràpid” per a Moscou i que qualsevol acció militar ordenada pel Kremlin “produirà un patiment humà generalitzat i disminuirà la posició de Rússia”, segons un comunicat emès per la Casa Blanca.
L'avís anava en la mateixa línia del que havia fet hores abans el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, al ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, que han parlat per telèfon aquest dissabte al matí en una trucada preparatòria de la dels dos presidents. Segons un comunicat del departament d'Estat, Blinken ha "deixat clar que el camí diplomàtic per resoldre la crisi encara està obert", però que només és viable si Moscou desescala la tensió i demostra que vol debats constructius i "de bona fe". "Si trien el camí de l'agressió i envaeixen Ucraïna, resultarà en una resposta transatlàntica unida, resolutiva i massiva", ha alertat el secretari, en paraules del portaveu Ned Price.
Des de Fiji, on és de viatge oficial, Blinken havia insistit en els "senyals preocupants" que es continuen detectant a la frontera ucraïnesa, amb noves forces russes "arribant" a la zona. "De moment només hem vist escalada [de la tensió i la presència militar] per part de Moscou", ha lamentat. "Estem en una finestra en què una invasió russa podria començar en qualsevol moment si el president Putin així ho decideix", ha dit.
“No tenim clar si Rússia està interessada en perseguir el seu objectiu diplomàticament i no mitjançant la força”, ha afegit l’alt càrrec de la Casa Blanca. “Nosaltres continuem compromesos en mantenir viva la possibilitat de desescalada a través de la diplomàcia, però també tenim clara la possibilitat [d’una invasió] pels passos evidents que Rússia està prenent a vista de tothom, davant els nostres ulls”, ha dit.
Des de Moscou, Lavrov ha insistit que totes les alarmes nord-americanes són una "provocació" propagandística. Una font del departament d’Estat ha explicat a Reuters que el cap diplomàtic rus ha reiterat la negativa de tenir alguna intenció d’envair Ucraïna.
Aquest dissabte també hi ha hagut una trucada entre els caps militars dels dos països, Lloyd Austin i Serguei Xoigú, per parlar de l'"acumulació de forces de Rússia a Crimea i als voltants d'Ucraïna", segons un comunicat emès pel Pentàgon. Austin, a més, ha ordenat la retirada dels últims soldats que encara quedaven a Ucraïna: 160 membres de la Guàrdia Nacional de Florida que hi eren en tasques d’entrenament de les forces ucraïneses i que es “reposicionaran” en un altre país de l’est d’Europa.
Els EUA amplien la seva evacuació
Mentrestant, es produïa un nou moviment dels Estats Units que assenyalava la imminència amb la qual veuen una invasió russa a Ucraïna. Hores després de demanar als nord-americans que abandonessin territori ucraïnès en 48 hores, el Departament d'Estat ha actualitzat la seva alerta de viatge al país europeu amb un nou missatge: evacua la seva ambaixada i només hi deixa un petit reducte de diplomàtics, l'expressió mínima perquè continuï operativa.
De moment, els EUA han accelerat la retirada del país com a mesura preventiva. En pocs dies han augmentat la urgència i han passat de recomanar als seus ciutadans que abandonin el país a evacuar la seva presència oficial sobre el terreny, enviant el senyal evident que el conflicte estaria a tocar. "Sembla cada vegada més probable que aquesta situació s'encamina cap a algun tipus de conflicte actiu", ha dit un alt funcionari del departament d'Estat, que ha preferit mantenir-se en l'anonimat, en una trucada amb periodistes a primera hora del matí de dissabte per explicar les raons de la reducció del personal a Kíev.
A la capital ucraïnesa només hi quedarà el més mínim personal per garantir la comunicació amb el govern local i fer les gestions i coordinacions necessàries per mantenir el "compromís i ajuda" a Ucraïna i l'administració de Volodímir Zelenski. I, també, gent sobre el terreny per poder informar sobre què està passant, i transmetre la informació a la Casa Blanca i altres altes esferes del govern Biden. Tot i això, els EUA es resisteixen a parlar "d'evacuació" diplomàtica. "No estem suspenent operacions de l'ambaixada al país. Només estem reduint, en aquest moment, el personal que hi ha al país, que només duran a terme les feines més essencials", han especificat des del Departament d'Estat.
No obstant això, desapareixeran els serveis consulars a la capital, Kíev, des de demà diumenge: l'únic punt de contacte dels nord-americans amb el seu govern, per obtenir passaports o visats o qualsevol mena de tràmit, serà només a Lviv, a tocar de la frontera amb Polònia i sisena ciutat més poblada d'Ucraïna.
La retirada dels serveis consulars a Kíev es justifica com un pas "prudent" per assegurar que, "en el pitjor dels escenaris, que òbviament inclouria atacs russos substancials a la capital ucraïnesa", els EUA puguin encara estar operatius per a tràmits urgents. En el rerefons, s'hi amaga cert grau de certesa que un hipotètic pla militar rus té prevista l'entrada a Kíev per la força.
Els EUA continuen insistint als civils que surtin ara mateix d'Ucraïna, ja que el govern Biden serà incapaç de fer res per ells en cas que s'iniciï l'acció militar que pot convertir el país europeu en una "zona de guerra" que, per definició, seria "volàtil, imprevisible i extremadament perillosa".
"Quan una regió es converteix en una zona de conflicte actiu tenim molt poca capacitat per ajudar els nostres conciutadans, per això continuem amb aquest constant toc de tambor per animar els ciutadans nord-americans a marxar i ajudar-los a tenir expectatives realistes sobre el que el govern dels EUA podrà i no podrà fer per ells en un conflicte", ha explicat la font del departament d'Estat.
El govern dels EUA té comptabilitzats uns 2.000 nord-americans que han informat les autoritats en els darrers dies que són a Ucraïna i està en contacte permanent amb ells per saber si han decidit marxar o, d'altra banda, prefereixen quedar-se tot i els consells oficials.