Blair, sobre Murdoch: "Evitava enfrontar-me als grups mediàtics molt poderosos"
L'ex primer ministre britànic confessa que va prendre la "decisió estratègica" d'evitar conflictes amb empreses com les del magnat Rupert Murdoch
LondresL'ex primer ministre britànic Tony Blair ha confessat aquest dilluns que, mentre vivia al 10 de Downing Street, temia els enfrontaments amb grups mediàtics "molt poderosos" com el de Rupert Murdoch. En la seva declaració a la comissió que investiga l'ètica periodística al Regne Unit, Blair ha assegurat que va prendre la "decisió estratègica" de no enfrontar-se amb els mitjans de comunicació. L'exlíder laborista, que té un vincle personal molt estret amb el magnat Rupert Murdoch, ha dit que és "inevitable" tenir una relació "propera" amb la premsa, tot i que pugui resultar "poc saludable". Blair ha defensat que el seu govern va "decidir més coses contra els interessos de Murdoch que al seu favor".
La dependència dels mitjans
L'ex primer ministre Tony Blair és un dels càrrecs polítics més famosos del Regne Unit de les darreres dècades, probablement només per darrere de la Dama de Ferro, Margaret Thatcher. El carismàtic primer ministre, que va ser al càrrec durant 10 anys, va destacar pel seu ús –i dependència– dels mitjans de comunicació. Aquest dilluns, a la comissió Leveson que investiga l'ètica del periodisme britànic arran de les escoltes del 'News of the World', Blair ha admès que va decidir estratègicament evitar els enfrontaments amb els mitjans.
"Si ets un líder polític i et baralles amb grups mediàtics molt poderosos les conseqüències són que, efectivament, es bloqueja l'accés dels teus missatges", ha defensat Blair davant de la comissió. "Sóc honest amb el fet que, francament, com a líder polític, vaig decidir estratègicament que gestionaria [els mitjans] i no els confrontaria. I podrem debatre si això va estar bé o malament, però aquesta és la decisió que vaig prendre", ha assegurat.
Unes relacions "inevitables"
Blair ha defensat que les relacions entre els polítics i els propietaris dels mitjans de comunicació són "inevitables" i que han existit sempre. L'ex primer ministre ha afegit que constantment hi ha una certa "tensió" en aquests contactes perquè polítics i mitjans tenen interessos diferents. "No hi ha res dolent en això, i seria francament estrany si els principals líders polítics i els alts càrrecs dels mitjans de comunicació no tinguessin una interacció propera", ha destacat.
Blair també ha parlat de la seva estreta relació amb el magnat Rupert Murdoch. De fet, l'ex primer ministre és, fins i tot, el padrí de la filla del president de News Corporation. Segons Blair, la seva relació amb els Murdoch avui és "completament diferent" de la que tenien mentre era al govern. Segons ell, mentre era primer ministre britànic la seva relació amb Murdoch era "de treball". "Mai hauria acceptat ser el padrí d'una de les seves filles en aquella situació", ha afegit Blair, que ha precisat que els vincles amb els Murdoch es van estrènyer a partir del 2007. L'exlíder laborista ha negat que Murdoch sigui un "retrat robot d'una persona de dretes" o un "'tory' tribal", sinó més aviat una persona "contrària a l''establishment', meritocràtica".
El líder del 'new labour' també ha parlat de l'exconsellera delegada de News International i directora de 'The Sun', Rebekah Brooks, que ja ha sigut acusada formalment d'obstrucció de la justícia en el cas de les escoltes. Blair ha assegurat que Brooks era "poderosa" perquè tenia el control d'un dels diari més influents del país, però que "no hi havia cap dubte de qui era el que prenia totes les decisions", en referència a Rupert Murdoch.
Suport "estratègic" de 'The Sun' i 'The Times'
Blair ha admès que va intentar "molt deliberadament i estratègicament" comptar amb el suport de les capçaleres de Murdoch, com 'The Sun' o 'The Times'. "El meu mínim objectiu era aturar-los perquè no ens fessin pedaços. El meu màxim objectiu era aconseguir el seu suport", ha defensat a la Leveson Inquiry. Blair també ha confirmat que va trucar a Rupert Murdoch en tres ocasions poc abans de la invasió de l'Iraq, però, segons ha dit, "no per parlar de cobertura mediàtica".