Vacunació
Internacional01/02/2021

Von der Leyen, en el punt de mira per la gestió de la vacunació a Europa

La presidenta concentra les crítiques després del conflicte obert amb el Regne Unit i Irlanda pel control de les exportacions

Brussel·lesLa bombolla europea de Brussel·les va estar monopolitzada la setmana passada per la guerra oberta entre la Comissió Europea i la farmacèutica AstraZeneca, que va anar guanyant temperatura a mesura que s'acostava divendres, quan l'Agència Europea del Medicament va donar llum verda a la vacuna d'aquesta companyia. Amb l'autorització, AstraZeneca havia de començar a repartir unes vacunes que no té, i d'aquí la tensió. Quan semblava que no podia embolicar-se més la troca (s'havien barallat per l'assistència virtual en una reunió i es va publicar un contracte mal censurat), la Comissió va posar en marxa el mecanisme per controlar les exportacions de dosis sense preveure que amb el control entre la frontera de les dues Irlandes torpedinava un dels punts sagrats del complicadíssim acord del Brexit. "Només el Papa és infal·lible", ha dit Eric Mamer, portaveu de la Comissió, quan li han preguntat per la decisió que va acabar amb una trucada de Boris Johnson a Ursula von der Leyen perquè reculés. Per tot plegat, a més d'un inici de campanya de vacunació entrabancat, la presidenta està en el punt de mira.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dilluns Von der Leyen ha piulat que Pfizer/BioNTech repartiria 75 milions de dosis més aquest primer trimestre, després que la companyia enviés un comunicat en què anticipava la possibilitat d'incrementar la seva producció global i produir-ne 2.000 milions en comptes dels 1.300 previstos. Ara bé, l'anunci dels 75 milions no era nou, sinó que ja estava emparaulat des del mes de gener. A més, diumenge al vespre també va anunciar que havien aconseguit esgarrapar 9 milions de dosis més els tres primers mesos de l'any per a la UE. Però l'augment és mínim. La farmacèutica britànico-sueca distribuirà 40 milions de dosis fins al març, cosa que, com a molt, són un 50% de les dosis pactades inicialment.

Von der Leyen va prioritzar una estratègia conjunta de compra que evités una batalla a vint-i-set per les dosis. L'enfocament és elogiat des de les capitals, sobretot des d'aquelles amb menys poder de negociació, però la falta de transparència i els errors de comunicació estan passant factura a l'exministra de Merkel. Els contractes amb les farmacèutiques encara són secrets i no es coneixen ni els calendaris de distribució.

Cargando
No hay anuncios

El pes de Berlín

Les crítiques a la Comissió arrosseguen una ombra de desconfiança que, de fet, ve del seu propi nomenament. Von der Leyen va ser col·locada pels caps d'estat i de govern, desconeix els engranatges de Brussel·les i les veus més crítiques recel·len del seu estret lligam amb la cancellera Angela Merkel. En els moments més durs de la pandèmia ha sigut la comissària de Salut, Stella Kyriakides, qui ha donat la cara, mentre que Von der Leyen s'ha reservat anuncis com el de la publicació del contracte d'AstraZeneca per a mitjans germànics. La Comissió ha centralitzat la negociació amb les farmacèutiques, però Von der Leyen no apareix per donar-ne explicacions en solitari des del 8 de gener. La pressió rebuda ha fet que aquest dimarts tingui previst reunir-se amb diversos grups parlamentaris a porta tancada.

Cargando
No hay anuncios

El fet que miri més cap a Berlín que cap a Brussel·les és una crítica que rep des de l'inici però que havia quedat enterrada sota la presidència rotatòria de la UE, que va recaure en mans de Merkel, de qui ja s'esperava que prengués les regnes. S'apunta que confia i informa més el seu grup d'assessors portats també en la majoria de casos des de Berlín que dels vint-i-set comissaris. Més i tot després de la setmana horribilis del culebrot d'AstraZeneca i la frontera irlandesa, aquest dilluns la comissària de Salut, Stella Kyriakides, i el comissari d'Indústria, Thiery Breton, s'han reunit amb Angela Merkel i representants de les farmacèutiques.

Cargando
No hay anuncios

I els recels interns s'estan fent notar. En una entrevista a la ràdio irlandesa RTE, la comissària d'Irlanda Mairead McGuinness va admetre que activar els controls de les exportacions a la frontera d'Irlanda havia sigut un "error" i que la decisió no havia passat els filtres de revisió "normals i adequats". Brussel·les va recular ràpidament i admet l'error, però l'executiu comunitari centrifuga responsabilitats: "Hi ha un departament que té la veu cantant en aquest àmbit que és el del vicepresident Valdis Dombrovskis, responsable del comerç. Aquesta regulació recau sota la seva responsabilitat i la dels seus serveis de la comissió", ha dit Mamer. La directora general de Salut de la Comissió, Sandra Gallina, un dels rostres a l'ombra de la negociació amb les farmacèutiques, també ha hagut de defensar la seva gestió davant les dures crítiques dels eurodiputats a l'Eurocambra. Les acusacions apunten que la UE ha volgut gastar massa poc i per això li passen altres governs per davant, però Gallina ha sigut contundent: "No hem de pagar més, hem de fer que les empreses compleixin. En el meu món els diners no creixen als arbres, hem utilitzat els diners que tenim i hem comprat totes les dosis que necessitem".