Pols UE-Bielorússia

Bielorússia fa desviar un avió comercial a Minsk per detenir un periodista

L'aparell, de Ryanair i amb 170 persones a bord, volava d'Atenes a Vílnius

MoscouLes autoritats de Bielorússia han detingut aquest diumenge el periodista Roman Protasevitx, un dels grans perseguits pel règim d'Aleksandr Lukaixenko, al poder des del 1994. Per detenir-lo, el president bielorús ha fet desviar un avió comercial de Ryanair que volava d'Atenes a Vílnius, la capital de Lituània, i on anava Protasevitx. L'avió s'ha vist obligat a aterrar d'emergència a l'aeroport de Minsk –tot i que ja estava més a prop de Vílnius– després d'haver rebut una amenaça de bomba, segons la portaveu de l'aeroport de la capital de Bielorússia. L'aparell comercial, un Boeing 737, ha sigut escortat per un avió de combat seguint les ordres directes de Lukaixenko. Un cop a terra, els serveis especials del país, que no han trobat cap tipus d'explosius a l'aparell, han arrestat el periodista. L'aparell ha reprès, hores més tard, el seu viatge cap a Vílnius. Alguns testimonis afirmaven a mitjans locals que, a banda de l'informador, havien retingut fins a cinc persones més.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Protasevitx, cofundador de la plataforma Telegram Nexta (la més popular en rus) i amb bona relació amb diverses cares de l'oposició contra el règim, va fugir fa alguns mesos de Bielorússia i vivia refugiat a Lituània després de ser acusat de "terrorisme" i de ser amenaçat amb la pena de mort al seu país, l'únic estat europeu que manté aquesta sentència. El jove periodista, tal com han relatat persones del seu cercle, ja havia notat que algú el seguia a la terminal d’Atenes.

Cargando
No hay anuncios

Quan els oficials bielorussos han accedit a l'interior de l'avió, on viatjaven 170 passatgers de dotze nacionalitats, Protasevitx, de 26 anys, s'ha posat especialment nerviós i ha explicat a la resta de persones qui era. Els gossos han ensumat els equipatges dels viatgers i, després de descartar qualsevol indici d'explosiu, han apartat el periodista, que mentre era arrestat ha dit: "La pena de mort m'espera aquí. M'executaran".

Diverses veus de la comunitat internacional han posat el crit al cel arran de l'episodi. La Unió Europea ho ha seguit de ben a prop. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha qualificat l'episodi d'"inacceptable" i ha advertit que tindrà conseqüències. També el president del Consell Europeu, Charles Michel, s'ha mostrat escandalitzat i ha avançat que aquest dilluns posaran sobre la taula el cas i es discutiran possibles sancions per a Bielorússia. "Aquest incident no quedarà sense conseqüències", ha subratllat, en un comunicat, Michel. Tots dos havien fet una crida a Minsk perquè alliberi tots els passatgers i els permeti continuar amb el seu viatge.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, tant el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, com el president de Lituània, Gitanas Nauseda, han qualificat l'incident de "segrest", i han demanat a l'OTAN i a la UE que reaccionin. El dirigent lituà creu que l'amenaça de bomba ha sigut una invenció de Lukaixenko per obligar a aterrar l'avió i arrestar l'informador. Una teoria que comparteix l'oposició bielorussa, exiliada per diverses parts d'Europa fugint de la persecució de Lukaixenko. "El règim de Lukaixenko ha posat en perill la vida dels passatgers a bord de l'avió. A partir d'ara, ningú que voli sobre Bielorússia pot estar segur. Es necessita una reacció internacional!", ha escrit a les xarxes socials l'opositora Svetlana Tikhanóvskaia, candidata a les eleccions de l'any passat.

Periodisme sota pressió

Aquest escàndol envers la figura de Roman Protasevitx no és el primer. El govern de Lukaixenko va intensificar el seu control, ja prou dur, als mitjans de comunicació després de les eleccions de l'agost, en què Lukaixenko es va proclamar president del país novament, no sense acusacions de frau per part de la comunitat internacional i de l’oposició. Aquest fet va provocar una onada de protestes massives contra el president, que va optar per la repressió més dura contra els manifestants.

Cargando
No hay anuncios

Fa només uns dies, el 18 de maig, es va tancar el mitjà Tut.by, un dels principals portals de notícies entre els crítics del govern, i es va obrir un cas penal contra alguns dels seus treballadors. Actualment tres d’ells estan detinguts en una presó a Zhodino, a prop de la capital del país. No han estat els únics, Katsiarina Barisevitx, que va investigar la mort del manifestant Roman Bandarenka (després de sis mesos ha sigut alliberada), o Ihar Losik (de Radio Free Europe) també han sigut empresonats. Segons Reporters Sense Fronteres, les tortures per a periodistes a les presons del règim estan en l'ordre del dia.