Un Biden tebi defensa a l'ONU que encara és possible "una solució diplomàtica" al Pròxim Orient

El secretari general de les Nacions Unides avisa que el Líban pot convertir-se en "una nova Gaza"

Biden
5 min

Nova YorkEl discurs del president Joe Biden davant l'Assemblea General de l'ONU en la inauguració del 79è període de sessions ha estat l'últim gran parlament en l'escena internacional de la llarga trajectòria del mandatari. Probablement, Biden hauria preferit pronunciar-ne un de molt diferent on pogués treure pit de la seva política al capdavant dels Estats Units. Però el dirigent s'ha hagut de conformar amb insistir un cop més que la "solució diplomàtica" és possible. Ho feia amb poca convicció, ja que mentre Biden parlava el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, assegurava a X: "Continuarem atacant Hezbollah".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president nord-americà ha defensat el lideratge dels Estats Units en el panorama internacional amb un to baix, mentre Israel duia a terme la segona jornada de bombardejos sobre el Líban i posava en entredit la influència de Washington, que ha demanat a Tel-Aviv en reiterades ocasions evitar una escalada, tot i que no ha deixat de reomplir els arsenals israelians. "Una guerra total no interessa a ningú", ha dit Biden davant l'Assemblea a Nova York. La manca d'energia del mandatari i la tebiesa amb què cridava a l'esperança deien més que les seves paraules.

Per trobar exemples esperançadors per a la situació de Palestina i Israel, Biden ha hagut de recórrer a escenaris del segle passat. “Avui els Estats Units i el Vietnam són socis i amics; això és una mostra que fins i tot entre els horrors de la guerra hi ha una manera de tirar endavant”, ha assegurat.

Baix to

“No actuaré amb desesperació, com a dirigents no tenim el luxe de fer-ho”, ha assegurat Biden. Una afirmació similar a la que va fer després que divendres passat Tel-Aviv bombardegés per primer cop Beirut i encara s'enfosquís més la possibilitat d'arribar a un acord per a l'alto el foc a Gaza. "Si alguna vegada digués que no és realista, aleshores més valdria que em retirés. Moltes coses no semblen realistes fins que les aconseguim. Hem de continuar intentant-ho", va dir llavors Biden.

Igual que Netanyahu obvia les peticions del seu principal soci militar i econòmic, Biden també ha obviat les accions dutes a terme per l'exèrcit israelià en les últimes 48 hores i que ja han deixat més de mig miler de morts al Líban. El president nord-americà ha posat el focus en Hezbollah i Hamàs com els responsables de la situació actual de Pròxim Orient. "Hezbollah, sense provocació, va llançar coets contra Israel, i ara hi ha moltes persones desplaçades al Líban". D'altra banda, Biden ha exigit un com més l'alto el foc a Gaza i la solució dels dos estats: "Ara és el moment perquè les parts finalitzin els seus termes, tornin els ostatges a casa i assegurin la seguretat d'Israel i una Gaza lliure del control de Hamàs, alleugin el sofriment a Gaza i acabin aquesta guerra".

Entre els representants dels països membres en el debat de l'Assemblea General, per primera vegada hi havia asseguda la delegació Palestina, que hi té un seient sense dret a vot des del maig. Palestina continua sense gaudir del reconeixement com a estat membre de ple dret, perquè això requereix l'acord del Consell de Seguretat, on els Estats Units mantenen el veto a petició del seu soci, Israel.

En el seu discurs també ha esmentat l'Iran i el paper que juga a l'escenari del Pròxim Orient com a suport de Hezbollah. “Hem de dissuadir els seus representants [l'Iran] que han demanat nous 7 d'octubre, i hem d'evitar que l'Iran arribi a tenir una arma nuclear”, ha advertit l'estatunidenc. "Crec que estem en un moment d'inflexió de la història mundial. Hem de defensar els principis de les Nacions Unides. Hem de mantenir-nos ferms. Hem de posar fi a l'agressió", ha insistit el president nord-americà.

Amb l'escalada de tensió a la regió, el gran temor de Washington és que Teheran entri també en el conflicte, fet que arrossegaria alhora els nord-americans. Dilluns el Pentàgon anunciava que s'enviaven tropes addicionals a la zona pel risc d'una guerra regional. Segons dades de Defensa, actualment els Estats Units tenen uns 40.000 militars a la regió.

"La guerra de Putin ha fracassat"

A l'hora de parlar de l'atac rus contra Ucraïna, Biden sí que ha recordat: "Tots els països aquí presents hem fet un compromís a les Nacions Unides de defensar i lluitar contra l'agressió". El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, estava assegut a l'Assemblea i escoltava atentament les paraules del nord-americà, amb qui es reunirà dijous a la Casa Blanca per presentar-li el seu "pla de la victòria" per guanyar la guerra. Els detalls d'aquest pla encara no es coneixen.

En la trobada amb Biden molt probablement Zelenski també posi sobre la taula la petició d'aixecar la restricció sobre els míssils de llarg abast occidentals. Fins ara Washington ha posat com a condició a Kíiv que no els llanci dins territori rus més enllà de la barrera dels 100 quilòmetres. A mitjans de setembre, el primer ministre britànic, Keir Starmer, es va reunir amb Biden per ultimar la decisió. Rússia ja amenaçat l'OTAN que escalarà la guerra si això passa.

"La guerra de Putin ha fracassat. Volia destruir Ucraïna, però continua sent lliure. Volia debilitar l'OTAN, però continua sent més forta que mai amb la incorporació de dos membres nous, Finlàndia i Suècia. Hem de prendre una decisió: o mantenim el nostre suport perquè Ucraïna guanyi la guerra i conservi la seva llibertat, o acabarem en un lloc molt diferent de la història", ha assegurat Biden.

El suport a l'exèrcit ucraïnès és més urgent a mesura que s'acosta el fred i mentre Rússia continua colpejant la xarxa energètica del país. "No podem mirar cap a una altra banda, no podem permetre que disminueixi el nostre suport a Ucraïna", ha dit el president, i tota l'Assemblea ha aplaudit.

"Una nova Gaza"

A diferència de Biden, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha advertit dels perills de l'escalada al Pròxim Orient amb un to enèrgic que posava l'accent en la gravetat de la situació. “L'estat del nostre món és insostenible, no podem continuar així”, ha advertit, i ha avisat que el Líban està al “caire del precipici”. “La gent del Líban, la gent d'Israel i el món no es poden permetre que el Líban es converteixi en una altra Gaza”, ha afirmat.

"La rapidesa i escala dels assassinats i la destrucció a Gaza no s'assemblen a res del que he vist durant els meus anys com a secretari general", ha denunciat Guterres, que ha denunciat que l'ofensiva d'Israel és "un càstig col·lectiu al poble palestí".

Malgrat que bona part de les crítiques de Guterres eren dirigides a Israel, també s'ha referit a Rússia: “El nivell d’impunitat d’aquest món és políticament indefensable i moralment intolerable”. Així i tot, també ha obert una porta a l'esperança assegurant que "els reptes als quals ens enfrontem es poden solucionar". "Però això requereix que ens assegurem que els mecanismes internacionals per solucionar problemes realment solucionin els problemes", ha dit el secretari general en un dels moments més baixos per a la credibilitat de l'ONU i del dret internacional humanitari. Des que va començar la guerra de Gaza fa gairebé un any, el Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat dues resolucions en què demana l'alto el foc a la Franja. Totes dues han quedat en paper mullat.

stats