Biden proposa a Putin reunir-se en un tercer país
En una conversa telefònica, li demana desescalar la tensió de la situació a Ucraïna
WashingtonJoe Biden i Vladímir Putin han mantingut aquest dimarts la primera conversa telefònica des que el president nord-americà va respondre afirmativament a la pregunta d’un periodista sobre si considerava el seu homòleg rus un “assassí”, i que bàsicament aquest li retornés l’adjectiu tot recordant-li algunes atrocitats històriques dels Estats Units. En aquesta conversa, sempre segons la Casa Blanca, el líder nord-americà ha proposat a Putin reunir-se “en els pròxims mesos” i fer-ho “en un tercer país”, una proposta que arriba menys d’un mes després que Biden ignorés la invitació del mandatari rus per mantenir una trobada virtual. Això sí, era una invitació enverinada: incloïa la condició que s’emetés en directe per televisió. Prèviament, tots dos líders ja havien conversat el 26 de gener, dies després que Biden prengués possessió del càrrec.
Segons un comunicat publicat per la Casa Blanca, Biden ha expressat a Putin la seva “preocupació” per l’increment del nombre de soldats russos desplegats a Crimea i a la frontera amb Ucraïna, i ha fet una crida a “desescalar tensions” a la regió. Rússia hi ha desplegat milers de soldats en resposta al que perceben com a maniobres amenaçadores dels Estats Units i l’OTAN, segons ha explicat aquest dimarts Serguei Shoigu, ministre de Defensa rus. “Les tropes han mostrat estar totalment preparades per dur a termes tasques que garanteixin la seguretat del país”, ha afirmat Shoigu durant una reunió amb la cúpula militar russa.
L’OTAN, per la seva banda, ha detectat el nombre més elevat de soldats russos desplegats a la zona des del 2014, any en què Moscou va ocupar la península de Crimea. A l’est d’Ucraïna els combats entre forces governamentals i separatistes amb el suport de Rússia s’han intensificat en les últimes setmanes. Segons Kíev, el Kremlin ha desplegat 41.000 efectius al llarg de la frontera est d’Ucraïna i 42.000 més a Crimea. El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, de visita a Brussel·les, ha qualificat de “molt provocadores” les accions de Rússia i ha reiterat el suport del seu país a “la sobirania i integritat territorial d’Ucraïna”
Fermesa davant dels ciberatacs
Durant la trucada, Biden i Putin han parlat a més sobre la necessitat de continuar el diàleg en matèria de control armamentístic i han discutit sobre diverses qüestions regionals i globals. La nota de la Casa Blanca posa especial èmfasi en el fet que Biden “ha deixat clar que els Estats Units actuaran de manera ferma” davant de les ciberintrusions i la interferència electoral” de Moscou, un missatge amb el qual el demòcrata marca distàncies amb el seu predecessor en el càrrec, Donald Trump, que va arribar a donar credibilitat a la innocència de Rússia davant de les informacions de la intel·ligència nord-americana que apuntaven al Kremlin.