Biden i Ardern, preocupats per la creixent influència de la Xina a l'Indopacífic

La signatura d'acords de seguretat com el de Pequín amb les illes Salomó aixeca suspicàcies entre els aliats dels EUA a la regió

ARA
i ARA

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha reunit aquest dimarts a la Casa Blanca amb la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, en una trobada que ha tingut com a protagonista principal la Xina i els seus intents de guanyar influència a la regió del Pacífic a través d’acords de seguretat amb les illes estat del Pacífic, com el que va signar recentment amb el govern de les illes Salomó.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Tenim encara més feina per fer amb aquestes illes”, ha dit Biden a la premsa al sortir de la seva trobada amb Ardern, mentre que ella assegurava que els dos països estan fortament alineats “per promoure els valors del Pacífic i l’enfocament que els líders d’aquestes illes han determinat per ells mateixos”. Segons fonts del govern nord-americà, citades per Reuters, els dos mandataris van debatre principalment la preocupació compartida pels moviments de la Xina en aquesta regió i la necessitat d’ajudar més les illes nació del Pacífic a fer front als reptes que pateixen a causa de la crisi climàtica però també de la pandèmia. Un intent clar de contrarestar la influència que la Xina està tractant de guanyar entre aquestes illes. El ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, de fet, es trobava ahir mateix de visita a Tonga, amb la qual va signar un acord per proveir-la d’equipament policial i per cooperar en matèria de pesca.

Cargando
No hay anuncios

Consells sobre extremisme i violència

Biden i Ardern també van parlar d’extremisme i violència, després de la massacre que va perpetrar un jove de 18 anys en una escola de primària de Texas la setmana passada i del tiroteig d’un extremista a Buffalo poc abans que va deixar també 10 morts. Biden va admetre que el seu país necessita el “consell” de líders com Ardern en qüestions com l’extremisme i la violència, a més de la crisi climàtica. La primera ministra de Nova Zelanda, de fet, va prohibir els fusells i les armes semiautomàtiques d’estil militar després del tiroteig massiu del març del 2019 en una mesquita de Christchurch, al seu país, on van morir 51 musulmans. Després de la massacre, Ardern va emprendre també una croada internacional contra els crims d'odi.