Els Estats Units maten el líder de l'Estat Islàmic en una operació a Síria

Biden anuncia la mort d'Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi: "Ha estat eliminat del camp de batalla"

Joe Biden durant la compareixença d'aquest dijous.
03/02/2022
4 min

WashingtonL'exèrcit nord-americà ha "eliminat" l'actual líder d'Estat Islàmic (ISIS, per les sigles en anglès), Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, en una operació que s'ha produït la matinada de dimecres al nord-oest de Síria. Un atac que ha causat almenys tretze morts, entre ells diverses dones i menors, però que no ha suposat cap baixa en les files dels EUA. "Les forces militars dels Estats Units han eliminat amb èxit la principal amenaça terrorista del món, el líder mundial de l'ISIS", ha dit el president Joe Biden, en un discurs televisat des de la Casa Blanca. "Gràcies a la valentia de les nostres tropes, aquest horrible líder terrorista ja no existeix", ha sentenciat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'operació feia mesos que estava en preparatius, segons han informat fonts de la Casa Blanca i el Pentàgon. A principis de desembre, funcionaris dels serveis d'intel·ligència i l'exèrcit informaven el president Joe Biden que havien trobat al-Qurayshi, i des de llavors es va començar a preparar l'operació. La llum verda final va arribar dimarts al matí.

Segons fonts del Pentàgon, l'operatiu ha anat exactament com havien previst els EUA. En comptes d'un bombardeig mil·limetrat a l'objectiu, les forces especials nord-americanes, amb el vistiplau de Biden, van decidir que "sabent que aquest terrorista s'havia envoltat de famílies, inclosos nens" –fonts del Pentàgon han dit, directament, que els volia utilitzar com a "escuts"–, la millor estratègia era una batuda, encara que suposés un "major risc" per als soldats nord-americans. "Vam fer aquesta tria per minimitzar les víctimes civils", ha dit Biden.

Una casa afectada per l'operació nord-americana a Síria durant la qual, segons ha informat Joe Biden, ha mort el líder de l'Estat Islàmic Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi.
El líder de l'ISIS Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, segons una imatge facilitada per l'exèrcit nord-americà.

Famílies com a escut

Al-Qurayshi estava reclòs en el pis més alt d'una casa de tres plantes; al segon hi havia el seu lloctinent. En els primers compassos de l'operatiu, els agents dels EUA han aconseguit evacuar amb èxit una família sencera sense cap vincle amb l'ISIS que vivia al primer pis de l'immoble on s'amagava el líder jihadista, amb vuit menors. Poc després, en veure's envoltat pel desplegament militar nord-americà, el líder del grup jihadista s'ha immolat amb una bomba i ha matat gran part de la família que l'acompanyava, amb el desig d'enfonsar tot l'edifici i deixar un camp de víctimes mortals. L'explosió, no obstant això, només ha destrossat parcialment el tercer pis.

"Sabem que, a mesura que les nostres tropes s'acostaven per capturar el terrorista, i en un acte final de covardia desesperada, sense tenir en compte les vides de la seva pròpia família o altres persones a l'immoble, ha decidit immolar-se, amb el tercer pis sencer, en comptes d'enfrontar-se a la justícia pels crims comesos", ha explicat el president dels EUA. El lloctinent d'al-Qurayshi, que era al segon pis, ha entrat en un intercanvi de foc amb els soldats dels EUA fins a ser abatut.

El Pentàgon no ha donat xifres concretes de víctimes –"encara estem fent els informes", ha dit Biden–. Sobre el terreny, l'Observatori Sirià de Drets Humans parlava d'un mínim de tretze morts. Els anomenats Cascos Blancs, grup civil de rescatadors, confirmaven la mateixa xifra, entre ells quatre dones i sis menors.

"L'operació ha tret del camp de batalla un important líder terrorista i ha enviat un fort missatge als terroristes de tot el món: et buscarem i et trobarem. Una vegada més, continuem el nostre esforç incessant per mantenir segur el poble nord-americà i la fortalesa i seguretat dels nostres aliats i socis a tot el món", ha conclòs Biden.

L'operació més rellevant des d'Al-Bagdadi

Es tracta de l'operació antiterrorista més rellevant i àmplia des de l'octubre de 2019, quan el llavors cap de l'Estat Islàmic (ISIS, per les sigles en anglès), Abu Bakr al-Baghdadi, va morir en una situació gairebé calcada: al veure's envoltat per les forces de l'exèrcit nord-americà va fer detonar un cinturó d'explosius que duia a sobre per evitar ser capturat, en un amagatall no gaire lluny del lloc de l'operació d'aquesta matinada.

Des de llavors al-Qurayshi liderava el grup jihadista, una figura pràcticament invisible que ha acabat com el seu predecessor, i que provoca un "cop" molt dur a una estructura de l'Estat Islàmic que, tot i que encara té presència en diversos països del món, veu com cada vegada queden "menys dels seus líders tradicionals" i les seves capacitats d'actuació són "significativament degradades".

En aquest sentit, l'ISIS estava intentant un ressorgiment, sota el comandament d'al-Qurayshi, amb diversos atacs, com l'assalt que van liderar durant deu dies per intentar apoderar-se d'una presó al nord-est de Síria on estaven reclosos centenars d'adolescents acusats de ser milicians del grup jihadista. Forces kurdes, amb el suport dels EUA, van evitar l'èxit de l'Estat Islàmic.

stats