POLÈMICA A BRUSSEL·LES
Internacional11/01/2014

Bèlgica expulsa centenars d'espanyols per no tenir feina

El país va retirar el permís de residència a 2.700 ciutadans de la UE el 2013

Laia Forès
i Laia Forès

Brussel·lesEls ciutadans amb passaport europeu tenen el dret de viure i treballar en qualsevol país de la Unió Europea. Almenys sobre el paper. Bèlgica fa una interpretació molt peculiar de la directiva comunitària de lliure circulació que li ha permès retirar el permís de residència a 323 espanyols i 2.350 europeus més durant l'any 2013, unes xifres que augmenten any rere any.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un dels articles de la directiva obre la porta a expulsar ciutadans europeus si suposen una "càrrega irracional" per al sistema social del país. És un supòsit pensat per a casos excepcionals, però Bèlgica l'aplica de manera generalitzada des del 2011. En tres anys, les expulsions de ciutadans comunitaris s'han multiplicat gairebé per deu. De les 342 del 2010 a les 2.712 de l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

Mà de ferro immigratòria

La responsable d'aquesta situació inèdita és la secretària d'estat d'Immigració, la liberal flamenca Maggie de Block, que està guanyant suport ciutadà a Flandes gestionant amb mà de ferro -i una certa dosi de populisme- el tema de la immigració. De Block no només es fixa en els europeus sinó que també ha pres decisions polèmiques amb immigrants extracomunitaris i refugiats que li han costat reprimendes polítiques i socials. De moment, però, les crítiques no han tingut conseqüències.

Cargando
No hay anuncios

Segons el govern belga, els motius que poden portar a l'expulsió són no tenir feina ni dret a l'atur, ni ser estudiant o autònom. Sense complir amb aquests supòsits, els immigrants -siguin europeus o no i independentment del temps que faci que viuen al país- poden perdre el permís de residència.

Els comunitaris més afectats el 2013 per les expulsions són els romanesos (816) i els búlgars (393). En tercera posició se situen els espanyols (323). El 2012 els ciutadans amb passaport espanyol van ocupar la segona posició. Entre els primers països més afectats també hi ha Holanda, Itàlia i França.

Cargando
No hay anuncios

Segons la directiva europea, els europeus poden residir al país comunitari que vulguin durant tres mesos sense cap tipus de permís però per residir-hi per un període de temps superior es pot aplicar la restricció que planteja Bèlgica. Les ajudes socials belgues són molt més generoses que les que s'ofereixen a Espanya: les persones que no tenen feina ni atur poden rebre subsidis socials.

Els alemanys, més europeus que mai

Cargando
No hay anuncios

Semblava que la crisi econòmica i els rescats havien passat factura a l'europeisme dels alemanys, però una enquesta feta pública ahir per la televisió pública d'Alemanya, ARD, revela que el sentiment europeista és ara més fort que mai entre els ciutadans del país. Segons el sondeig, un 64% dels alemanys estan a favor que hi hagi més integració política i un 40% creuen que pertànyer a la Unió Europea aporta beneficis al país, davant un 19% que creuen que no té avantatges.

El resultat de l'enquesta és molt més europeista que el que es va fer el març del 2010. En aquella ocasió, només un 25% dels enquestats consideraven que era avantatjós pertànyer a la UE.

Cargando
No hay anuncios

La televisió pública assegura que el resultat del sondeig s'explica per la millora de la situació econòmica a la zona euro. De fet, l'enquesta és un termòmetre de cara a les eleccions europees que se celebren a finals de maig.

El mateix sondeig també revela que el ministre de Finances del país, Wolfgang Schauble, ha desplaçat la cancellera, Angela Merkel, del rànquing polític de popularitat. Des del juliol del 2012 Merkel ocupava la primera posició. Ara el polític més ben valorat és Schauble i la cancellera ocupa la segona posició.