Amèrica Llatina
Internacional27/08/2022

Batalla pel "tots, totes, 'totis'" a l'Amèrica Llatina

Xile i Colòmbia en promocionen l'ús del llenguatge inclusiu i Brasil o l'Argentina el frenen

Meritxell Freixas
i Meritxell Freixas

Santiago de XileCada vegada és més freqüent llegir "tots, totes, totis [todes, en castellà]" a les xarxes socials o sentir-ho al carrer entre el jovent (i no tan joves) dels països de l'Amèrica Llatina. El no binarisme ha pres força i cada cop són més les persones que no s’identifiquen amb cap dels dos gèneres i demanen que se les tracti amb un pronom neutre, com ara elli (elle, en castellà). Més enllà de la qüestió purament lingüística, l’ús de la e per referir-se al gènere neutre s’ha convertit en una batalla política i cultural a l’Amèrica Llatina. En països com el Perú, l’Uruguai, Mèxic, l’Argentina i el Brasil se n’ha prohibit o limitat l’ús, mentre que a Colòmbia i a Xile, els seus respectius governs d’esquerres el promocionen.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“És una nova manera d’entendre el gènere, no tant des de la idea de transitar de l’un a l’altre, sinó d’imaginar com si fossis un gra de sorra dins una caixa plena d’altres grans i que cadascú és lliure i únic en la seva pròpia expressió”, explica Vic Maggiolo, estudiant xilè de 21 anys. Elli –pronom amb el qual Maggiolo demana que se l'identifiqui en aquest article– va sentir a parlar per primer cop del gènere no binari fa només quatre anys: “Abans jo em reia del llenguatge inclusiu i se’m feia aliè perquè la e em semblava innecessària”, reconeix. Dos professors, però, van ensenyar-li un altre discurs. “Em vaig adonar que seguia per inèrcia moltes definicions que m’havien donat, però que no m’havia autodefinit a mi mateix”, comenta. Segons diu, fer el pas li va suposar “un alliberament”: “Establir una diferència entre el que t’han imposat i el que vols per tu mateix”, destaca.

Cargando
No hay anuncios

Presa de consciència

Per a Maggiolo, utilitzar el llenguatge no binari i inclusiu té a veure amb prendre consciència que “existeixen moltes persones marginades i discriminades” per la manera d’expressar el seu gènere. “Faltar al respecte a les existències i els desitjos dels que no es troben dins el binarisme i que s’oposen al fet que el masculí equivalgui a l’universal i a la mesura de totes les coses, és una forma d’invisibilització i de menyspreu”, apunta Dolores Curia, editora de la revista Soy, de l’Argentina, especialitzada en diversitat sexual i comunitat LGBTIQ+. “És una forma de violència contra aquestes identitats que està a la base de l’iceberg de les violències”, afegeix. Per a Maggiolo, que lamenta les dificultats per fer servir el llenguatge neutre en espais com la universitat i les institucions, “és una lluita diària i constant per poder existir, considerant la meva decisió de ser lliure de rols de gènere”.

Cargando
No hay anuncios

Conflicte amb l'acadèmia

Un altre dels principals detractors de les formes neutres és l’acadèmia. A Xile, la subsecretària de la Infantesa va emetre una instrucció al maig perquè es fes servir la paraula niñes a l’hora de referir-se a menors d’edat. La crida va generar infinitat de crítiques a les xarxes socials, i la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) s'hi va haver de pronunciar: “L'ús de la lletra e és, a més d’aliè a la morfologia de l’espanyol, innecessari, perquè el masculí nens ja compleix aquesta funció com a terme no marcat de l’oposició de gènere”.

Cargando
No hay anuncios
Posicionament de la RAE

En un informe del 2020, la RAE ja va considerar l’ús de la e i d’altes formes que s’utilitzen com la @ o la x com a “alienes a la morfologia de l’espanyol”. Segons Soledad Chávez, acadèmica del departament de lingüística de la Universitat de Xile i membre de l’Acadèmia Xilena de la Llengua, els morfemes de gènere i els usos pronominals són dels aspectes “més difícils de canviar en una llengua” i pot resultar “complex i incòmode”. La lingüista considera que, si bé l’acadèmia sol anar “una mica pel darrere” de la societat, la RAE accepta els canvis en el llenguatge quan “el fenomen lingüístic s’assenta i és emprat per bona part de la població”. Per a Curia, l’objectiu dels usuaris del llenguatge inclusiu no és “discutir-l'hi a la RAE, ni fundar una nova gramàtica, sinó cridar l’atenció sobre una exclusió existent”.

Cargando
No hay anuncios

Un tema polític

“El llenguatge és una eina ideològica i política que permet sumar o excloure determinats grups i les seves creences”, apunta Chávez. Maggiolo ho sintetitza així: “Tot i que a la gent li costi i el canvi requereixi temps, la millor manera de mostrar aquesta realitat és fer-la visible a través de l’ús de la e amb valentia”.

Cargando
No hay anuncios