L'SPD aprova reeditar la Gran Coalició i dona a Merkel el seu quart mandat

Un 66% dels socialdemòcrates ha votat a favor del pacte, que ha generat molta divisió interna

Angela Merkel amb Martin Schulz ahir a l’inici  de les negociacions.
Andreu Jerez
04/03/2018
3 min

BerlínLa tercera Gran Coalició de l'era Merkel està servida. Les bases del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) han aprovat el pacte de govern amb la unió conservadora encapçalada per la cancellera en funcions. Així ho ha anunciat aquest diumenge al matí la direcció de l'SPD.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb una participació del 78,39%, hi han votat a favor 239.604 afiliats i en contra 123.329. El 66,02% contra el 33,98%. És una victòria clara, però també enganyosa: en el referèndum sobre la Gran Coalició celebrat entre les bases socialdemòcrates l'any 2013, el 'sí' es va imposar amb gairebé un 76% dels vots. La socialdemocràcia alemanya encara, per tant, la nova Gran Coalició amb una considerable divisió interna.

A la Willy-Brandt-Haus (seu socialdemòcrata a Berlín) s'hi ha fet el silenci quan Dietmar Nietan, tresorer de l'SPD, ha llegit el resultat del referèndum. Cap dels militants presents a la roda de premsa ha aplaudit la victòria del 'sí'. L'absència d'entusiasme amb el govern amb els democristians de la CDU i els socialcristians bavaresos de la CSU reflecteix que la reedició de la Gran Coalició neix més com una solució d'emergència que no pas pel convenciment polític de la militància ni de la direcció de l'encara segon partit d'Alemanya.

Abans de començar les converses entre la CDU-CSU i l'SPD a finals de gener, Merkel havia amenaçat amb noves eleccions si la direcció socialdemòcrata es negava a asseure's a la taula negociadora. L'ombra de la ultradreta d'Alternativa per a Alemanya (AfD), que va ser el tercer partit més votat en els comicis del 24 de setembre, va forçar l'aleshores president de l'SPD, Martin Schulz, a acceptar la invitació de la cancellera.

Schulz es va convertir finalment en la primera víctima política de la nova Gran Coalició: va dimitir poc després de tancar l'acord de govern amb els conservadors. Mentrestant, l'AfD, que liderarà l'oposició parlamentària al Bundestag com a tercera fracció més gran, ja supera avui els socialdemòcrates en algunes enquestes d'intenció de vot.

La direcció de l'SPD s'ha mostrat alleujada. "No m'havia esperat una altra cosa. Estic contenta", ha dit Andrea Nahles, designada presidenta socialdemòcrata i previsible successora de Schulz (encara ha de ser ratificada en un congrés del partit). L'altra cara de la moneda l'ha ofert Kevin Kühnert, president del Jusos (joventuts socialdemòcrates) i enemic públic número 1 de la Gran Coalició: "Sens dubte avui estem decebuts", ha declarat Kühnert minuts després de l'anunci del resultat. El jove líder polític, que ha liderat una agressiva campanya contra el govern amb Merkel durant les últimes setmanes, ha advertit que les joventuts socialdemòcrates vigilaran amb lupa la feina del futur govern.

"Felicito l'SPD per aquest clar resultat i m'alegro de poder seguir treballant-hi conjuntament pel benestar del nostre país", ha dit la cancellera Angela Merkel a través del compte de Twitter del seu partit. "Tenim un bon pacte de govern i un bon equip. Així es pot governar bé", ha afegit, per la seva banda, Annegret Kramp-Karrenbauer, acabada d'elegir secretària general de la CDU i nova mà dreta de Merkel.

Les felicitacions per la fi de la incertesa política a Alemanya també han arribat de l'estranger. La comunitat internacional i, especialment, les institucions i els socis de la Unió Europa esperaven des de feia setmanes la formació d'un nou govern que s'ha fet esperar gairebé sis mesos. La República Federal no havia estat mai tant de temps amb un executiu en funcions.

"Els nostres companys s'han decidit clarament per una Gran Coalició. Per solidaritat amb Alemanya i amb la UE", ha escrit Frans Timmermann, vicepresident de la Comissió Europea. El president de França, Emmanuel Macron, ha descrit com a "bona notícia per a Europa" el resultat de la consulta socialdemòcrata. Queda per veure quin serà el nivell de cooperació que ofereix el nou govern de Merkel davant els plans de Macron per a una integració comunitària més gran. La CDU-CSU ha mostrat, no en va, reticències sobre les propostes procedents de París.

Un cop tancada l'última prova de la gimcana política que suposat l'engegada de la Gran Coalició, la renovació interna és el següent gran objectiu del Partit Socialdemòcrata. Andrea Nahles serà previsiblement ratificada com a presidenta del partit en un congrés extraordinari a finals d'abril. La renovació i consegüent recuperació electoral de l'SPD es preveu, però, molt complicada des de dins d'un govern amb els democristians. Una estadística ho evidencia: els socialdemòcrates han perdut la meitat dels seus votants al llarg dels últims 20 anys, vuit dels quals han governat en coalició amb la unió conservadora de Merkel.

stats