14/10/2012

Bart De Wever, l'home més llest del món

El 2009 Bart De Wever es va quedar a un pas de proclamar-se "l'home més llest del món". El líder dels independentistes flamencs es va colar durant setmanes, en prime time i amb rècords d'audiència, a casa de milers de flamencs enganxats a aquest concurs de la televisió pública. De Wever, que va arribar a la gran final, va exhibir bonhomia, sentit de l'humor, autocontrol i molta cultura general. De cop i volta es va convertir en un polític popular, controvertit i provocador, que ha sabut gestionar el temps, el discurs i l'estratègia com cap altre.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Seixanta quilos de pes separen el Bart De Wever que avui es presenta a l'alcaldia de la ciutat d'Anvers (la segona més gran de Bèlgica) i aquell que fa més d'un any va quedar apartat de la coalició que acabaria formant un govern federal a Bèlgica després d'un any i mig de negociacions fallides. El nou De Wever postdieta potser ha perdut bonhomia, però no musculatura. Totes les enquestes li auguren una victòria a Anvers, una ciutat que durant 90 anys ha tingut alcalde socialista. També quan l'extrema dreta era la força més votada, però la política de cordó sanitari obligava a fer coalicions de tots els partits tradicionals i aïllar els xenòfobs.

Cargando
No hay anuncios

Referèndum independentista

L'estrateg De Wever sap com eixamplar el seu espectre de votants. Sense haver ocupat mai un càrrec públic de primera línia, reforçat pel seu discurs contra els partits tradicionals -en un país on el vot és obligatori- i obert a la incorporació d'antics membres de l'extrema dreta que comparteixen el discurs independentista, el líder de la NVA (Nova Aliança Flamenca) centra avui tota l'atenció d'unes eleccions locals que ell mateix planteja com un autèntic referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'alcaldia de la principal ciutat de Flandes, la NVA es prepararia per assaltar, per primera vegada, el govern flamenc el 2014 -on fins ara hi ha estat com a soci minoritari d'una coalició-. La paradoxa és que Bart De Wever i el seu programa independentista s'han fet forts sense que hi hagi una majoria de flamencs partidaris de la secessió de Bèlgica.

Contra el poder tradicional

Cargando
No hay anuncios

La Nova Aliança Flamenca ha crescut pel carisma de De Wever i pels errors de tota la resta de partits. "Si voleu protestar contra Elio Di Rupo [primer ministre belga, socialista francòfon], voteu per la NVA", demana De Wever als seus mítings. Així, de passada, es castiga també la Democràcia Cristiana, els Liberals i el partit socialista flamenc, que van acceptar de formar part d'aquesta coalició federal i deixar de banda els independentistes tot i ser la força més votada al país.

"Ha arribat l'hora d'acabar amb el poder de determinats partits", va dir ahir en to d'arenga De Wever a tots els candidats de la NVA a les eleccions locals. Una vegada més, Bart De Wever s'erigeix com la veu de l'oposició a un poder tradicional flamenc que s'ha lligat de mans i peus a un govern federal que de vegades oblida que el que sí que és majoritari a Flandes és el sentiment que continuen pagant massa diners pels seus veïns del sud, Valònia. "Ja en tenim prou que ens prenguin per vaques lleteres", diu De Wever, el millor estrateg del món.