Una barrera aconsegueix recollir els plàstics de l’oceà
L’innovador sistema s’ha provat al Pacífic
BarcelonaJa està en marxa la neteja de l’illa de plàstics més gran del món. La iniciativa impulsada fa més d’un any per un jove emprenedor holandès, Boyan Slat, ha començat a donar fruits i aquest estiu, en el seu segon intent, “ha començat a recollir deixalles plàstiques amb èxit”. Ho va anunciar Ocean Cleanup, l’organització sense ànim de lucre que Slat va posar en marxa ara fa set anys i que es proposa netejar en cinc anys almenys la meitat dels plàstics acumulats en aquesta illa, coneguda com la gran zona de brossa del Pacífic nord (Great Pacific garbage patch en anglès). En total, són 79.000 tones de plàstics acumulats que ocupen una superfície d’1,6 milions de metres quadrats, l’equivalent a França, Espanya i Alemanya junts.
El sistema que faran servir és un invent del mateix Slat, una mena de barrera que atrapa els plàstics i que utilitza els mateixos corrents marins que els arrosseguen per concentrar-los en un lloc determinat i així poder treure’ls del mar. La missió al Pacífic es va posar en marxa l’estiu passat, però llavors el sistema no va funcionar. Ara, després de fer-hi alguns ajustaments tècnics, Ocean Cleanup anuncia que funciona i que, a més de recollir grans trossos de plàstic, l’innovador sistema ha aconseguit capturar també microplàstics de fins a un mil·límetre de gruix, cosa que va ser una sorpresa per als mateixos impulsors del projecte.
ARANWS20180804_0210Un món de plàstics
ARANWS20180804_0210Un món de plàstics
“Després d’iniciar aquest viatge fa set anys, aquest primer any de proves en l’ambient inoblidable d’alta mar ens indica de manera contundent que el nostre objectiu és possible i que l’inici de la nostra missió per deixar els oceans lliures de residus marins, que s’hi han acumulat durant dècades, està al nostre abast”, deia Slat en un comunicat.
Slat va impulsar el projecte l’any 2012. La seva TED Talk, en la qual explicava la seva idea de crear una mena de gran xarxa que recolliria el plàstic del mar, es va fer viral, i va engegar una recollida de fons per micromecenatge que va permetre al jove holandès, que llavors només tenia 18 anys, fundar Ocean Cleanup.
El primer que va fer aquesta organització va ser “fer un mapa de la gran zona de deixalles del Pacífic, amb una expedició aèria i una altra de marina”, segons explicava el mateix Slat en declaracions a l’ARA l’any passat. Aquella investigació va revelar que la contaminació per plàstics al Pacífic nord és entre quatre i setze cops pitjor del que es pensava. També va constatar que “el 92% de la massa” d’aquesta gran illa de plàstics està formada per “objectes grossos”. “És urgent sortir a netejar-la de seguida, abans que es converteixin en microplàstics”, advertia llavors Slat.
Però abans d’aconseguir que el seu invent funcionés, ha hagut de corregir alguns errors tècnics. S’ha hagut de reduir la velocitat de l’aparell per permetre que les deixalles entrin flotant a l’interior de la barrera i també s’ha hagut d’alçar la part que feia de tap per evitar que alguns plàstics s’escapessin per dalt. Amb això resolt, es pot començar a netejar. Però queda pendent el disseny d’un segon sistema més gran que pugui conservar els plàstics durant molt de temps al seu interior. L’objectiu final és retornar tots aquests plàstics a terra ferma perquè es reciclin.