Barcelona acull el Congrés Mundial per la Pau
Sota el títol '(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia', reunirà més de 3.000 participants de 116 països
BarcelonaAquesta tarda arrenca el Congrés Mundial per la Pau, que se celebra fins diumenge a Barcelona, amb la participació de més de tres mil persones de 116 països, en format presencial i telemàtic. Organitzat per l'International Peace Bureau (IPB), la plataforma internacional més antiga dedicada a la resolució de conflictes, i l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), l'objectiu de la cita és "dinamitzar el pacifisme internacional, ser un punt de trobada de diferents actors, redefinir l'acció per la pau i reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau". A l'agenda, qüestions com el desarmament nuclear, la justícia climàtica, el racisme i els drets dels pobles indígenes.
Durant els tres dies del congrés hi ha un extens programa de xerrades i conferències, que inclou la presència de Beatrice Fihn, la directora de la campanya per a l'abolició de les armes nuclears, que li va merèixer el Nobel de la pau el 2017; l'exlíder laborista britànic Jeremy Corbyn, i la reverenda Karlene Griffiths Sekou, activista del moviment Black Lives Matter. El pensador Noam Chomsky, la responsable de la campanya per a la prohibició de les mines antipersona Jody Williams, l'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva i l'activista ecofeminista índia Vandana Shiva hi participaran de manera virtual.
El congrés ha arrencat aquest matí amb una trobada amb joves activistes. A la tarda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, participaran en la primera de les sessions del plenari. Amb la implicació de les entitats catalanes per la pau, no podia faltar un record per a l'economista, activista i pacifista Arcadi Oliveres, mort al mes d’abril, amb un homenatge aquest dissabte a les 17.30 h al Pati de les Dones del CCCB.
Jordi Calvo, coordinador de l'oficina de l'IPB a Barcelona, explica que el congrés s'enfronta a "un món on la guerra, la militarització i la violència són la norma". El congrés ha d'afavorir també les connexions entre els moviments socials que treballen no només en els àmbits de la pau i el desarmament, sinó també del feminisme i l'activisme LGBTQ+, l'ecologisme i el clima, l'antiracisme, la defensa dels drets humans i el sindicalisme.
"El Congrés Mundial per la Pau a Barcelona ens donarà l'oportunitat de trobar-nos personalment per primera vegada en gairebé dos anys. Establir xarxes entre les activitats de pau i desarmament en diferents països i regions és el nostre recurs més essencial", diu la copresidenta de l'IPB, Lisa Clark.