Internacional30/01/2016

Almenys 39 morts, incloses diverses criatures, en un altre naufragi a l'Egeu

Els guardacostes turcs han pogut rescatar 75 persones. Al gener han arribat a Europa 54.000 refugiats, un flux semblant al del juliol, quan el bon temps feia el viatge relativament més segur

Cristina Mas
i Cristina Mas

Almenys 39 persones, incloses diverses criatures, han mort ofegades aquest dissabte al naufragi d'una pastera entre la costa turca i l'illa grega de Lesbos. Segons informa el diari turc 'Hürriyet', s'han pogut rescatar vives 75 persones i continua la recerca de supervivents i cadàvers. La barcassa havia salpat de les platges del municipi d'Ayvacık, a la província de Çanakkale, a uns 10 kilòmetres per mar de l'illa grega. La majoria de passatgers eren refugiats de Síria, l'Afganistan i Birmània, informa la cadena NTV. La policia ha detingut un ciutadà turc acusat de tràfic de persones. "Estem molt tristos: almenys uns 20 amics nostres continuen desapareguts", ha dit un supervivent a un fotògraf de l'agència France Presse.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Turquia ha superat els 2,5 milions de refugiats sirians censats des de l'esclat de la guerra el 2011.

Cargando
No hay anuncios

Rècord de refugiats al gener

Segons les últimes dades de l'ACNUR, l'agència de l'ONU per als refugiats, aquest mes de gener 54.000 refugiats han arribat a Europa pel Mediterrani, la gran majoria dels quals (50.600) a través de les illes gregues: són 35 vegades més que en el mateix període de l'any passat. S'han trobat 236 morts en la travessa. Malgrat el mal temps, Grècia continua sent la principal porta d'entrada a Europa: "La xifra s'apropa molt a la que es va registrar al juliol, quan l'estat de la mar permetia un viatge relativament segur", apunta l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) en un comunicat. El 90% de les persones que arriben a Grècia són refugiats de Síria, l'Iraq o l'Afganistan.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara aquestes persones podien continuar, en condicions penoses, el seu periple cap al centre i el nord d'Europa, però dimecres el punt fronterer d'Idomeni, entre Grècia i Macedònia, va quedar tancat des del migdia fins a la mitjanit. Les autoritats macedònies van al·legar que la frontera amb Sèrbia estava molt congestionada.

Mentrestant, els socis de la UE continuen pressionant Grècia perquè segelli les seves fronteres (la costa grega té unes sis mil illes), sota l'amenaça de suspendre durant dos anys el dret a la lliure circulació dins el territori Schengen.

Cargando
No hay anuncios

Merkel, a la defensiva

Mentrestant, la cancellera alemanya, Angela Merkel, intenta contrarestar les creixents crítiques per la seva política de portes obertes als refugiats, que Berlín ha començat a matisar en les darreres setmanes, després de l'arribada d'1,1 milions de persones l'any passat. "Cal dir a aquesta gent que tenen un estatus de residència temporal i que esperem que quan la pau torni a Síria i quan l'Estat Islàmic sigui derrotat a l'Iraq, podran al seu país amb els coneixements que hagin adquirit", ha dit Merkel en una reunió de la CDU.