Bannon es queda sense l'acadèmia ultra a Itàlia

El govern li retira el permís per ocupar una cartoixa medieval per irregularitats i falsedats

Steve Bannon posant davant de la plaça Navona de Roma, en una imatge del mes de març
Ara
01/06/2019
3 min

BarcelonaSteve Bannon es queda sense el monestir italià de Trisulti com l’escenari per instal·lar-hi l’Institut Dignitatis Humanae (IDH), el laboratori d'idees per a la ultradreta i l’ultracatolicisme europeu. El ministre de Patrimoni, Alberto Bonisoli, ha ordenat que es revoqui la concessió argumentant que s’han detectat diverses irregularitats contractuals que obliguen a retirar el permís, així que l’entitat no podrà obrir portes en aquest edifici públic, construït el 1211 a poc més de 100 quilòmetres al sud de Roma.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bonisoli, militant del Moviment 5 Estrelles, ha afirmat que arran dels informes negatius de les inspeccions i de la posterior opinió del fiscal general fa unes setmanes ja es van iniciar el tràmits per desallotjar aquesta iniciativa que lidera Bannon, exassessor de Donald Trump. El nord-americà es va instal·lar a Europa el 2016 per intentar organitzar i coordinar un moviment eurocrític i impulsar una acadèmia on formar futurs líders de l’extrema dreta, segons va explicar Benjamín Harnwell, el britànic director i fundador de l’IDH. Bannon va arribar a qualificar la iniciativa com “l’escola dels gladiadors”, basant-se en un pla d’estudi impregnat de valors judeocristians.

Tràmits falsos

L’entitat ultracatòlica va guanyar el concurs públic que el govern italià va convocar el 2017 per a la gestió de la cartoixa, situada en l’alt del turó a la localitat de Collepardo i que forma part del catàleg del patrimoni italià. Entre els requisits, l’administració reclamava que les organitzacions que hi optessin fossin sense ànim de lucre i, a canvi, els oferia un lloguer a bon preu. Amés, havien de permetre l’accés al públic i comprometre’s a la conservació del complex medieval.

Els de Bannon, però, tenien altres plans i la cartoixa s’ha convertit en una escola de doctrina populista i ultradretana que compta amb un organigrama de docents alineats contra el Vaticà que representa el papa Francesc. Entre els professors hi ha religiosos nord-americans i italians ultraconservadors i integristes.

La premsa italiana ha revelat que la iniciativa de Bannon havia incomplert amb la normativa des del principi, fets que posteriorment han confirmat les investigacions oficials. Així, s’ha demostrat que l’IDH no tenia el mínim exigit de cinc anys d’experiència en la gestió de béns culturals, tot i que va presentar alguns projectes que havia liderat però que van resultar falsos. L’entitat no ha abonat la taxa de 100.000 euros anuals per la concessió de l’espai, i el diari econòmic 'Business Insider' informa que els avals financers presentats eren “fraudulents”.

Els incompliments del contracte amb l’estat italià no s’acaben aquí i les inspeccions que s’han fet sobre el terreny revelen que l’abadia pateix una visible falta de manteniment. El ministeri de Cultura ha lamentat que els jardins fossin poc menys que una selva, sense cap tractament per a les plantes i arbres, però és que, a més, l’Institut no havia contractat cap servei de jardineria des que s’hi va instal·lar.

El ministeri de Cultura ha negat que la cancel·lació de permisos respongui a motivacions polítiques, ara que el M5E ha perdut les eleccions europees davant de la ultradretana Lliga de Matteo Salvini, rival i soci de govern a Roma i alhora un dels que millor han rebut l’aterratge de Bannon a Europa.

Els més satisfets amb el gest del govern és el veïnat de la cartoixa, que feia temps que denunciava que no podien accedir a un edifici públic i criticaven que l’esperit de l’acadèmia estava als antípodes del que s’espera d’un monestir.

stats