'Don't worry, be happy', a l'espera de l'atac rus a Odessa
El centre de la ciutat, que acull les institucions, està desert i barricat
ENVIADA ESPECIAL A ODESSA (UCRAÏNA)Don't worry, be happy, la cançó de Bobby McFerrin, ressonava aquest dimarts pels carrers d'Odessa, mentre la ciutat portuària al sud d'Ucraïna es prepara per a una imminent ofensiva russa. Davant de la barricada que protegeix l'òpera de la ciutat, una banda de cinc músics militars ha volgut enviar un missatge de calma i de resistència. "Don't worry, be happy". Eren les primeres notes que sonaven als carrers de la ciutat des de l'inici de la invasió russa, fa 13 dies. El teatre de l'Òpera ha emmudit, i el so de les sirenes antiaèries inunda Odessa diversos cops al dia.
Però el centre de la ciutat és una zona plena de barricades, bigues soldades en forma de X, sacs terrers i filats espinosos, i presa pels militars, on només es permet l'accés als pocs veïns que hi queden. Davant de l'emblemàtic edifici de l'Òpera, del 1887, hi ha tres línies de barricades. La primera llueix una pancarta amb el lema que ja s'ha fet famós a Ucraïna: "Vaixell rus, fes-te fotre", en record als mariners de l'illa de la Serp que en els primers dies de l'ofensiva no es van voler rendir davant una embarcació militar russa. A la segona hi ha dos soldats, que no tenen més de 20 anys.
Blindar l'ajuntament
L'objectiu és protegir l'ajuntament, un edifici neoclàssic que ara llueix grans banderes ucraïneses a la façana i té les portes tapades amb sacs terrers. També l'Òpera, on hi ha camions militars bloquejant totes les entrades. I els soldats han muntat punts de control protegits amb malles de camuflatge fetes per voluntàries de la ciutat, que lliguen tires de roba en xarxes. Es tracta d'evitar que els invasors russos s'apoderin de les institucions i dels símbols de la ciutat. Odessa té un valor estratègic, com a principal port comercial del mar Negre i tercera ciutat d'Ucraïna, però també simbòlic. Conquerir Odessa, una ciutat fundada per Caterina la Gran i que va ser la quarta ciutat més poblada de l'Imperi Rus, és conquerir el passat. És materialitzar la idea que el president rus, Vladímir Putin, va expressar en el seu discurs que va donar el tret de sortida a la guerra: que Ucraïna no és res més que un subproducte rus, reduïda a una província sense identitat pròpia.
Els bancs, hotels de luxe, bars i consolats estan deserts i tancats a pany i forrellat. Com el funicular, on ara uns soldats es refugien del fred, i els cavallets infantils, que ja no giren. Més endavant trobem l'escalinata que es va fer famosa a la pel·lícula El cuirassat Potemkin, on solats cosacs disparaven contra una multitud rebel i mataven també una mare que deixava anar un cotxet amb una criatura escales avall. Ara hi ha filats espinosos.
Fa dies que Odessa espera un atac de l'exèrcit rus, que en aquests moments està intentant controlar Mikolaiv, a només 100 quilòmetres d'Odessa. La ciutat està plena de barricades i la gent s'organitza per ajudar l'exèrcit i les milícies de defensa. Enmig d'això, mares i nadons són en un refugi subterrani a la maternitat mentre sonen les alarmes antiaèries. Alhora, també hi ha dones que estan a primera línia i són claus a la rereguarda.