ESTATS UNITS
Internacional29/04/2015

Baltimore esclata i esdevé el nou centre de les tensions racials

Una nit de caos, saquejos i focs acaba amb més de 200 detinguts i 15 policies ferits

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonAmb escombres i pales, desenes de ciutadans de Baltimore van sortir al carrer ahir al matí per netejar una ciutat presa pels cossos de seguretat després d’una nit de caos, saquejos i incendis de vehicles i edificis. L’altra cara d’unes protestes violentes per la mort d’un altre home negre, Freddie Gray, a mans de la policia.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els incidents han evidenciat que les tensions racials als Estats Units persisteixen davant de diverses actuacions policials contra homes negres considerades abusives. Baltimore, que es va encendre com ho va fer en el seu dia Ferguson (Missouri), s’ha convertit en el nou centre de la indignació i frustració de la comunitat afroamericana.

Cargando
No hay anuncios

“No hi ha cap excusa per al tipus de violència que vam veure ahir [la nit de dilluns]. Quan uns individus agafen barres de ferro i saquegen, no estan protestant, no fan cap declaració, estant robant”, va afirmar el president dels Estats Units, Barack Obama, durant la roda premsa de la visita d’estat del primer ministre del Japó, Shinzo Abe. En una llarga resposta sobre els aldarulls a Baltimore i un to seriós, el mandatari va subratllar que els casos de morts de joves negres a mans de la policia no són un fenomen “nou” i que fa “molt de temps que passa”.

Obama, però, va admetre que ara hi ha més consciència sobre el problema gràcies a les càmeres dels telèfons mòbils i les xarxes socials. El primer president afroamericà dels Estats Units va assegurar que la policia i els nord-americans necessiten fer un examen crític sobre la pobresa i la igualtat d’oportunitats en algunes parts del país, que són, per a ell, les arrels de la crisi racial.

Cargando
No hay anuncios

A més, va lamentar que els disturbis de dilluns a la nit a la ciutat, separada de Washington per tan sols una seixantena de quilòmetres, eclipsessin una setmana de protestes pacífiques de centenars de persones que van rebre poca atenció dels mitjans de comunicació. “Des de Ferguson hem vist massa cops el que sembla una interacció d’agents de policia amb individus, especialment negres i pobres, inquietant -va explicar-. Entenc que alguns diguin que hi ha una crisi de violència policial racial”.

Més càmeres i cursos policials

Cargando
No hay anuncios

Al novembre el president nord-americà va ordenar la creació d’un grup d’experts per buscar solucions a les tensions racials i la desconfiança entre la policia i les minories, una situació generada a partir dels incidents violents a Ferguson per la decisió d’un gran jurat de no imputar un policia blanc, Darren Wilson, que havia matat un jove negre desarmat, Michael Brown.

En el seu informe, els experts van advocar per més supervisió de la feina dels cossos de seguretat locals -a través de la recol·lecció federal de tots els casos d’agents involucrats en tirotejos i de les morts de persones en custòdies policials- i el finançament de més cursos d’entrenament per als agents de policia. A més, van proposar que els mateixos policies portin càmeres incorporades a l’uniforme per gravar les seves interaccions amb els ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

Estat d’emergència

Baltimore va tornar ahir a la calma, tot i que va quedar paralitzada. Les escoles i alguns locals comercials van tancar i molts carrers de les zones afectades van quedar tallats. La nit abans, el governador de Maryland, Larry Hogan, havia declarat l’estat d’emergència i ordenat el desplegament de 1.500 soldats de la Guàrdia Nacional, que es van unir als més de 5.000 policies de Baltimore per mirar de restaurar l’ordre.

Cargando
No hay anuncios

Els incidents es van iniciar hores després del funeral de Gray a l’església New Shiloh, al nord-oest de la ciutat. Segons la policia, un grup de joves van començar a tirar pedres i ampolles de vidre als agents policials, i van saquejar i incendiar una desena de locals comercials, un edifici en construcció i 144 cotxes.

“Farem les coses de manera diferent -va dir Hogan-, el crim no serà tolerat”. Baltimore ha ordenat un toc de queda de les 10 de la nit fins a les 5 del matí que durarà una setmana. Per la seva banda, la policia de la ciutat va informar que va fer 202 detencions durant els aldarulls i que 15 persones van resultar ferides, de les quals sis van ser hospitalitzades.

Cargando
No hay anuncios

“Aquesta és la meva ciutat -va dir Harry Brunson, recolzat en una escombra, al diari local The Baltimore Sun -. No podia dormir. El Freddie no hauria volgut això. Dos errors no fan un encert”. Freddie Gray va morir sota custòdia polical el 19 d’abril per lesions a la medul·la espinal patides durant la detenció. Un cas més que ha augmentat la frustració d’una comunitat negra que demana solucions.