Grècia conté els refugiats a les illes davant el bloqueig a Macedònia
BarcelonaEl tancament de fronteres a la ruta dels Balcans està deixant atrapats milers de refugiats a Grècia, que no poden continuar el seu camí cap als països de l’Europa Central i Escandinàvia. Mentrestant, però, el flux des de Turquia cap a les illes de l’Egeu no s’atura: des del gener han arribat en precàries embarcacions més de 108.000 persones i aquesta setmana el flux és de dues mil al dia.
Tot i que per als refugiats Grècia és només la porta d’entrada a Europa, els és molt difícil avançar en el seu trajecte: des de fa una setmana Àustria només autoritza l’entrada de 80 sol·licitants d’asil diaris, i Sèrbia i Macedònia, que també són països de pas, han restringit l’accés per evitar que els refugiats quedessin atrapats dins del seu territori.
El govern d’Atenes va anunciar ahir que restringirà la circulació de ferris entre les illes i el port del Pireu per evitar un col·lapse a la capital, a Salònica i al punt fronterer d’Idomeni, al límit amb Macedònia. El ministeri de la Marina Mercant va aclarir que la mesura serà provisional, mentre es busquen allotjaments alternatius per la saturació dels centres d’acollida temporals. A més dels cinc nous centres que estan en construcció, Atenes habilitarà tres vaixells perquè funcionin com a albergs durant uns dies. El govern grec també està buscant allotjament improvisat per als afganesos que ara no poden creuar el punt fronterer d’Idomeni.
En paral·lel, el ministeri s’ha posat en contacte amb les companyies navilieres i els ha demanat que en els pròxims dies omplin només fins a la meitat de la seva capacitat els vaixells, per evitar més col·lapses al port del Pireu, on centenars de persones ja dormen a la terminal. A més, s’han llogat tres vaixells que es quedaran a les illes de Lesbos, Samos i Kios per acollir els refugiats que encara no s’han pogut registrar.
Segons fonts de l’ACNUR, hi ha 3.500 persones atrapades a Idomeni esperant permís per creuar Macedònia i arribar fins a Àustria i Alemanya. Una situació que s’allargarà després que els països de trànsit als Balcans (Eslovènia, Croàcia, Sèrbia i Macedònia) anunciessin ahir que només deixaran passar 580 refugiats al dia pel seu territori.