Àustria podrà multar amb fins a 2.400 euros els no vacunats
El govern dona els detalls de la llei per imposar la vacuna anticovid, que entrarà en vigor l'1 de febrer
BarcelonaTots els majors d'edat que visquin a Àustria estaran obligats a vacunar-se contra el covid a partir de l'1 de febrer, segons ha anunciat aquest diumenge el govern del país, que ha donat detalls de la llei per imposar la vacunació contra el coronavirus. Els que no compleixin amb la mesura podran ser multats amb 600 euros fins a quatre vegades l'any.
Un cop la llei entri en vigor hi haurà un període inicial de transició i informació, i la policia començarà a fer controls aleatoris sobre l'estat de la vacunació a partir del 16 de març, moment a partir del qual podrà començar a sancionar els no vacunats.
A mitjans de novembre, Àustria va ser el primer país de la Unió Europea a apostar per la vacunació obligatòria a la població general, i també va ser pioner en imposar un confinament per a les persones no immunitzades (que no tinguin la pauta completa de vacunació ni hagin passat la malaltia en l'últim mig any), que només poden sortir de casa per anar a treballar, al metge o al supermercat.
El govern austríac, una coalició de conservadors i ecologistes, ha pactat amb dos partits opositors (socialdemòcrates i liberals) aquesta llei, que es votarà aquesta setmana al Parlament amb un ampli suport, amb quatre de les cinc formacions a favor. La intenció inicial de l'executiu liderat per Karl Nehammer era aplicar el mandat obligatori a totes les persones de més de 14 anys, però ho ha acabat deixant als 18. A més dels menors d'edat, les dones embarassades i les persones amb determinades patologies estaran exemptes de vacunar-se obligatòriament.
"Cadascú és responsable de la seva salut i pren les seves decisions, però som una comunitat i, quan es tracta de la seguretat de la comunitat, tots tenim responsabilitat", ha argumentat el canceller aquest diumenge en roda de premsa.
En aquests moments, un 72% de la població austríaca s'ha vacunat amb la pauta completa (dues o tres dosis). El govern ha anunciat que, si no s'arriba a un nivell satisfactori de vacunació, s'aplicarà una tercera fase de la llei, amb una cita obligatòria per vacunar-se. En cas d'ignorar-la, s'aplicarà de manera automàtica una multa, dues vegades l'any, amb un import màxim de 3.600 euros anuals. "En el millor dels casos, ni tan sols necessitarem aquesta tercera fase", ha dit Nehammer, que ha emfatitzat que cal evitar un nou confinament general, com el que es va aixecar just abans de Nadal.
Les autoritats austríaques han anunciat aquest diumenge més de 15.000 noves infeccions registrades en les últimes 24 hores, el nivell més alt fins ara per a un diumenge. La incidència de l'última setmana se situa als 1.135 casos per 100.000 habitants, el doble que la setmana anterior. Amb tot, la pressió hospitalària segueix amb tendència a la baixa.
Protestes setmanals
Tant la imposició de la vacuna com de les mesures restrictives per als no immunitzats ha aixecat fortes controvèrsies a Àustria. El partit opositor ultranacionalista FPÖ, la tercera força al Parlament, representa la principal veu en contra d'aquesta estratègia, i desenes de milers de persones protesten cada dissabte a Viena des de fa setmanes.
Aquest dissabte, prop de 30.000 persones, segons la policia, es van manifestar un altre cop a la capital del país, amb crits de "pau, llibertat i sobirania", esperonats pel partit d'ultradreta i el seu líder, Herbert Kickl, pròxim a cercles extremistes, que ha titllat la gestió de la pandèmia de "dictadura" en diverses ocasions.