Crisi diplomàtica pel Pacífic

Austràlia defensa l'aliança amb els EUA i el Regne Unit

Scott Morrison assegura que va avisar França sobre la possibilitat de cancel·lar el contracte dels submarins

BarcelonaCreix la crisi diplomàtica entre França i Austràlia i –sobretot– els Estats Units. El primer ministre australià, Scott Morrison, ha sortit a defensar aquest diumenge l'aliança anunciada dimecres entre el seu país, els EUA i el Regne Unit, que ha causat la ira de París, ja que l'acord ha suposat la suspensió d'un contracte multimilionari per a la venda de submarins que els francesos tenien pactat amb els australians.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Morrison ha assegurat en una compareixença davant la premsa que havia deixat clar davant el país europeu que prendrien una decisió basada en el seu "interès nacional estratègic". Segons Austràlia, França sabia des del mes de juny que el govern de Morrison tenia "serioses i greus preocupacions" sobre si els submarins convencionals francesos podien "satisfer" els seus "interessos estratègics". "Vam deixar molt clar que prendríem una decisió tenint en compte aquestes preocupacions", ha afegit el mandatari. "Evidentment que és una qüestió de gran desil·lusió per al govern francès, així que entenc la seva decepció. [...] Però Austràlia, com qualsevol nació sobirana, ha de prendre decisions que responguin als nostres interessos de defensa nacional", ha continuat.

Cargando
No hay anuncios

El primer ministre també ha refusat les acusacions de París, que havia dit que tant Washington com Canberra havien mentit i que, en cap cas, havien informat el govern de Macron sobre les seves intencions.

Cargando
No hay anuncios

Les paraules del mandatari australià sembla que ni de bon tros han calmat els ànims en territori francès. París es considera traïda pels seus aliats: tant pels australians, amb qui tenien el pacte, com pels nord-americans, impulsors de l'aliança que permetrà a Austràlia desenvolupar, amb ajuda nord-americana, submarins de propulsió nuclear per patrullar la zona. I no només per l'impacte econòmic –es calcula que la venda dels 12 submarins acordats tenia un valor de 56.000 milions d'euros–, també per una qüestió d'orgull: aliats històrics de l'Elisi es conjuren i passen per sobre dels interessos francesos, que, a més, surten menystinguts des d'un punt de vista geopolític. Després de, divendres, cridar a consultes els seus ambaixadors dels EUA i Austràlia, des de l'Elisi han apuntat que Macron trucarà "en els pròxims dies" a Joe Biden per parlar-ne.

Cargando
No hay anuncios

La nova aliança entre els EUA, Austràlia i el Regne Unit va ser anunciada la nit de dimecres des de la Casa Blanca. L'objectiu és defensar els interessos de tots tres països en els mars del Pacífic i l'Índic i, sobretot, frenar l'expansió de la Xina en aquesta regió. Però el que havia de ser una conjura contra l'expansionisme de Pequín ha acabat generant la pitjor crisi diplomàtica entre França i els Estats Units de la història recent.