La líder opositora birmana, Aung San Suu Kyi, rep el Nobel de la pau 21 anys després
La símbol de la democràcia al país asiàtic ha pogut rebre el guardó a Oslo després de passar quinze anys sota arrest domiciliari. La flamant parlamentària ha recordat que el govern encara reté presoners polítics
OsloLa líder opositora i símbol de la democràcia a Birmània, Aung San Suu Kyi, ha pogut rebre finalment el Premi Nobel de la pau 1991 aquest dissabte a Oslo després de passar un total de quinze anys sota arrest domiciliari.
"La pau absoluta en el nostre món és un objectiu inabastable", ha dit Suu Kyi en el seu discurs d'acceptació del premi en el seu primer viatge a Europa en gairebé 25 anys.
Suu Kyi, filla del general Aung San –l'assassinat heroi de la independència birmana– i llicenciada a la universitat d'Oxford, ha demanat precaució davant el procés de transformació al seu país, el govern del qual continua sense alliberar presoners polítics.
La premiada, que es va passar un total de quinze anys sota arrest domiciliari entre el 1989 i el 2010, mai va marxar del país durant els breus períodes de llibertat després del 1989, per temor que els militars no la deixessin tornar a entrar. Els seus fills, Kim i Alexander, van acceptar el premi Nobel en el seu nom el 1991.
L'opositora, que va entrar al parlament a l'abril, ha agraït a Noruega el seu suport i el paper instrumental que ha jugat en la transformació de Birmània.