Augmenten a 70 els morts pels incendis a Algèria

Una multitud linxa i crema viu un voluntari a qui atribuïen erròniament l'inici dels incendis a Tizi-Ouzou, el districte més afectat d'Algèria

Mar Sala
i Mar Sala

BarcelonaDiverses províncies estan encara sumides en el foc al nord d’Algèria, on el balanç de morts puja a 70 persones, gairebé totes localitzades al districte de Tizi-Ouzou. Un jove artista de 38 anys que s’havia desplaçat a la zona per lluitar contra les flames com a voluntari ha sigut linxat i cremat viu en un atac d’odi d'una multitud que l’havia responsabilitzat d’iniciar els incendis. De la resta de víctimes, almenys 28 són militars que participaven en les tasques d'evacuació i extinció, segons han assenyalat autoritats locals. 

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern no dubta de la intencionalitat dels incendis. El ministre de l'Interior, Kamel Belyud, va afirmar dimarts que "només mans criminals poden estar darrere de cinquanta incendis que esclaten al mateix temps en diverses parts de la província" i va anunciar que els "criminals plens d'odi" cap a Algèria pagarien pel que han fet. Aquest dijous, però, el fiscal de l’estat ha hagut d'ordenar una investigació per la “barbàrie” –com l'han qualificat les oenegés– contra Jamal Ben Ismail, el voluntari que han assassinat.

Cargando
No hay anuncios

El primer ministre ja s’ha desplaçat a la regió per abordar la situació i la Unió Europea ha mobilitzat cinc avions francesos que ajudaran a combatre els focs com a resposta a la petició d'ajuda de les autoritats nacionals a la UE, que finançarà fins al 75% dels costos de transport d'aquest desplegament.

Abans que les flames arrasessin el nord d'Algèria, Turquia va ser un dels països més colpejats pels incendis. Allà el foc ha provocat vuit víctimes mortals i ha calcinat gairebé 160.000 hectàrees, nou vegades més que la mitjana de 17.500 que cremen fins a aquestes dates altres anys.

Cargando
No hay anuncios

Crisi climàtica i temperatures extremes

"Crisi climàtica, m'agradaria fer servir aquest terme, i no canvi climàtic: la crisi climàtica és aquí i ens mostra que tot ha de canviar". Alarmat, així s’expressava el primer ministre de Grècia, Kyriakos Mitsotakis, en una roda de premsa ahir per descriure la devastació dels incendis forestals en què han mort tres persones i que han cremat unes 90.000 hectàrees arreu del país durant quasi dues setmanes: “La pitjor catàstrofe ecològica que Grècia ha vist en dècades”, ha afegit. Si més no, les tempestes locals, encara que breus, han donat un respir a l’asfíxia de les últimes setmanes, en les quals es van superar els 46 graus.

Cargando
No hay anuncios

Els incendis que han tingut lloc en les últimes setmanes al Mediterrani, independentment de les seves causes, s'han vist avivats per una onada de calor extrema que ha arribat a temperatures rècord i que, segons l'últim informe climàtic IPCC de l'ONU, seran cada cop més freqüents i no haurien sigut possibles sense l'acció humana. La canícula més extrema a la regió mediterrània s'ha registrat a Tunísia, on s'han iniciat 15 incendis aquest dijous, a la vegada que s'arribava per segon dia consecutiu als 50,2 graus, la temperatura més alta de la història i, segons l'Institut Nacional de Meteorologia (INM), la segona més elevada del món aquest any.

El rècord històric europeu de calor també s'ha registrat aquests dies, tot i que la temperatura dels termòmetres encara ha de ser validada científicament. Va ser dimecres, a la ciutat de Siracusa, a Sicília, on es va arribar a 48,8 graus. Els boscos insulars de Sicília i Sardenya i, especialment, els de Calàbria, són les zones més afectades i ja han deixat cinc morts.

Cargando
No hay anuncios

Ara són Espanya i França les que es preparen per rebre l'onada de calor, que pot arribar a registrar els 44 graus en regions de Catalunya i l'Aragó. El juliol ha sigut el segon mes més càlid des que es tenen registres, segons el Sistema Europeu d'Informació sobre Incendis Forestals. Unes temperatures idònies per als incendis, que només el 2021 han cremat unes 250.000 hectàrees, una xifra aterridora allunyada de la mitjana anual de 142.000 registrada en l'última dècada.