Àfrica

"Estem atrapats": una milícia pren el control de la ciutat congolesa de Goma amb dos milions d'habitants

El grup militar M23 hauria rebut finançament de Ruanda, el país veí

Fighting rages in Goma amidst M23 rebel offensive
29/01/2025
3 min
Regala aquest article

Ouagadougou (Burkina Faso)Intentar contactar amb algú que és ara mateix a Goma és gairebé impossible. La capital de la regió de Kivu del Nord, a l’est de la República Democràtica del Congo, va ser ocupada amb armes de foc pel grup paramilitar M23 i soldats ruandesos diumenge al vespre. La milícia assegura que controla l’aeroport i dos milions de persones han quedat atrapades a la ciutat, on no hi ha electricitat ni aigua. El portaveu del govern congolès, Patrick Muyaya, ha demanat a la població “quedar-se a casa i evitar cometre actes vandàlics”. També ha afirmat: “Tots som guardians del nostre territori i no cedirem ni un centímetre”. Una declaració de guerra que pot encendre tota la regió, tan preuada pels seus minerals.

A les xarxes es poden veure vídeos dels carrers de Goma totalment buits, les botigues tancades i milicians pels carrers de la ciutat amb pickups pintades de color negre. Segons Natàlia Torrent, responsable d’operacions de Kivu del Nord de Metges Sense Fronteres, “encara hi ha reductes de l'exèrcit congolès i els seus aliats a Goma”, però no pot "assegurar qui controla la ciutat". “La població fa sis dies que està tancada a casa. No hi ha internet, però sí que funcionen les trucades telefòniques”, afegeix des de Goma.

La ciutat de Goma és un punt estratègic per a les organitzacions humanitàries i diplomàtiques. Almenys disset cascos blaus, tretze dels quals sud-africans, han estat assassinats durant els combats. Dos d'ells s'havien desplegat en la zona en el marc de la Missió d’Estabilització de l’Organització de les Nacions Unides a la República Democràtica del Congo (Monusco). El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha recordat que atacar el personal de les Nacions Unides “pot constituir un crim de guerra” i ha demanat a l’M23 “retirar-se de les zones ocupades”, així com reprendre els acords de pau de Luanda. La Monusco es va establir a la República Democràtica del Congo el 1999, després dels acords de pau de Luanda, i ha desplegat sobre el terreny fins a 19.815 professionals, entre observadors, policies militars i formadors.

Bintou Keita, la cap de la Monusco, ha informat a través d'un comunicat que les “carreteres estan bloquejades i l’aeroport ha quedat sense servei per a evacuacions o serveis humanitaris”, ja que els milicians han tancat l’espai aeri de Goma. “En altres paraules, estem atrapats”, afegia Keita. Segons la Federació Internacional pels Drets Humans (FIDH), “l’avenç de la milícia cap a la capital pot provocar una escalada de la violència a la regió”, que ja viu en una situació humanitària catastròfica.

L'M23 ha augmentat les seves operacions a la zona durant els últims mesos. A més, hi ha moltes altres milícies que actuen a la regió de Kivu del Nord. Això ha fet que desenes de milers de persones s'hagin vist obligades a deixar casa seva. El portaveu de l’agència de les Nacions Unides per als refugiats (ACNUR), Matthew Saltmarsh, va afirmar divendres des de Ginebra que “el nombre de persones desplaçades ja superen les 400.000 i que la xifra s'ha doblat en només en una setmana”, des que els combats s’han intensificat. Molta gent intenta entrar al país veí, Ruanda. En total a la zona hi ha 4,6 milions de desplaçats pels conflictes pel control dels recursos minerals, segons Saltmarsh.

Civils congolesos fugint cap a Ruanda, el país veí.

L'M23 (Moviment 23 de Març) és una milícia formada per almenys 8.000 homes que opera a l’est de la República Democràtica del Congo amb l'objectiu de controlar els enclavaments miners. El país, i concretament la regió de Kivu del Nord, és estratègic per la seva riquesa en minerals com el cobalt i el liti, claus per a la fabricació de bateries per a cotxes elèctrics, telèfons mòbils o plaques solars. Es tracta d'una zona selvàtica amb escasses infraestructures: la majoria de les carreteres són de terra. Ruanda sempre ha negat haver finançat aquesta milícia, però tant un grup d’experts de l'ONU com el mateix govern congolès asseguren que el país veí hi estaria al darrere.

Dilluns se sentien al centre de Goma “detonacions d’artilleria” i “ràfegues d’armes lleugeres”, segons periodistes d'AFP que són sobre el terreny. Des d'aleshores almenys 21 persones han estat assassinades i 367 més han quedat ferides, segons aquesta mateixa agència de notícies.

A Kinshasa, la capital del país, a més de 5.000 quilòmetres de Goma, milers de persones s'han manifestat aquest dimarts contra "la invasió militar ruandesa de sòl congolès" i "la inoperància internacional". Durant la protesta, han llançat pedres i còctels Molotov contra les ambaixades de Bèlgica, Ruanda, Uganda i França. Així mateix, moltes escoles i botigues de la capital han tancat.

stats