Una atleta demana protecció a Tòquio per no tornar a Bielorússia

L'esportista estava sent obligada a tornar-hi abans d'hora després d'haver criticat els seus entrenadors

L'atleta Krystsina Tsimanouskaya, en una imatge recent.
ARA
02/08/2021
3 min

BarcelonaEl cas recorda al del ballarí rus Rudolf Nuréiev, que el 1961 va demanar asil a França a l'aeroport de París per escapar dels agents del KGB que el volien fer tornar, abans d'hora, a la Unió Soviètica. Ara la protagonista es diu Krystsina Tsimanouskaya, és l'any 2021 i el context són els Jocs Olímpics de Tòquio i el règim bielorús d'Aleksandr Lukaixenko, precisament un nostàlgic dels anys d'esplendor soviètic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest diumenge, Tsimanouskaya, una atleta bielorussa que estava participant als Jocs Olímpics, ha demanat, des de l'aeroport de Tòquio, protecció a les autoritats japoneses per evitar ser retornada al seu país. "No tornaré a Bielorússia", ha dit l'esportista, que ha afegit: "Demano al Comitè Olímpic Internacional que m'ajudi, m'han pressionat i intenten que abandoni el Japó sense el meu consentiment". L'atleta denuncia que el Comitè Olímpic Bielorús, dirigit per Víktor Lukaixenko, fill del mandatari, vol obligar-la a tornar abans d'hora després que ella critiqués i es queixés dels seus entrenadors nacionals a través d'un vídeo publicat a Instagram. Tsimanouskaya considera que la seva llibertat i seguretat corren perill si torna a Minsk.

Concretament, l'atleta va criticar que havia estat obligada a participar en les curses de relleu de 4x400 metres, quan inicialment havia de participar només a les proves de 100 i 200 metres. Però el fet que la Federació Bielorussa d'Atletisme no tingués prou proves antidopatge per a la resta d'atletes va obligar els entrenadors a inscriure Tsimanouskaya també en aquestes modalitats. "Per què nosaltres hem de ser víctimes dels vostres errors? És arbitrari i ho han fet tot d'esquena a nosaltres", va dir a Instagram.

Tsimanouskaya, de 24 anys, també ha denunciat que la versió oficial difosa pel Comitè Olímpic de Bielorússia és mentida. Segons un comunicat de l'entitat, l'atleta ha hagut de suspendre la seva participació als Jocs "per decisió dels metges, degut al seu estat emocional i psicològic". Des de l'aeroport, la jove ha explicat la seva versió: els seus entrenadors van anar a la seva habitació, després de la difusió del seu vídeo a Instagram, per dir-li que fes les maletes perquè havia de tornar al país europeu. "El primer entrenador em va dir que ho havia de fer, que hi havia una ordre de dalt perquè hi anés", ha explicat l'atleta.

La imatge de la jove, envoltada de policies japonesos, s'ha fet viral a les xarxes, on Tsimanouskaya ha rebut diverses mostres de suport. Fins i tot de personalitats polítiques, com l’actual primer ministre d’Eslovènia, el populista Janez Jansa que, a través d’un tuit, ha declarat que la velocista era benvinguda al país eslové.

“Em fa por tornar”

Després d’hores d’incertesa, l’avió amb què havia de viatjar Tsimanouskaya ha sortit de Tòquio sense ella a bord. Un portaveu de la Fundació Bielorussa de Solidaritat Esportiva, un grup que dona suport als atletes empresonats o marginats per les seves opinions polítiques, ha assegurat que Tsimanouskaya estava “sent transportada a un lloc segur” i que estarà en contacte amb diplomàtics europeus. Més tard, ha sigut la pròpia velocista qui confirmava que estava “bé” i que estaven decidint on passaria la nit. Tsimanouskaya, però, reitera una consigna:“No em fa por ser expulsada de l’equip nacional. Em fa por tornar a Bielorússia i que m’arrestin”.

I és que la persecució i les detencions d’opositors estan a l’ordre del dia a la Bielorússia de Lukaixenko, i més després de l’onada de protestes que hi va haver l’estiu passat arran dels comicis que li van donar la victòria i que van ser considerats fruit de frau electoral per una part important de la població.

stats