Internacional27/06/2019

Dos atemptats suïcides tornen a sacsejar Tunísia

Els atacs, amb un mort, coincideixen amb l’ingrés hospitalari en estat greu del president, de 92 anys

Ricard G. Samaranch
i Ricard G. Samaranch

TunisL’atribolada transició tunisiana va viure ahir un dels seus dies més convulsos. Dos atemptats suïcides quasi simultanis contra objectius policials i una greu crisi de salut del veterà president Béji Caïd Essebsi van sumir el país magribí en l’angoixa quan falten només cinc mesos per a unes eleccions legislatives i presidencials decisives. Els atacs van tenir lloc al centre de la capital i van provocar la mort d’un agent de policia, a més dels dos terroristes suïcides, i ferides a unes vuit persones més, tres de les quals són civils. De moment, cap grup terrorista ha reivindicat l’atemptat. Durant els últims anys, tant Al-Qaida com l’autoanomenat Estat Islàmic s’han mostrat actius al país magribí.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer atemptat va tenir lloc a les 10.50 al carrer Charles de Gaulle, una vibrant artèria de la capital situada a pocs metres de l’ambaixada de França. Segons el ministeri de l’Interior, un terrorista suïcida va fer esclatar un artefacte explosiu que duia adossat al cos quan passava un cotxe patrulla. Com a conseqüència de la deflagració, va morir un policia identificat com a Mahdi Zammali, i dos agents més i tres civils van patir ferides.

Cargando
No hay anuncios

La segona acció terrorista va tenir lloc deu minuts després a l’aparcament de la comissaria de policia d’Al-Gorjani, a prop del barri antic de la ciutat, i va provocar ferides a quatre agents de policia. El centre d’Al-Gorjani és l’encarregat de fer els interrogatoris als sospitosos de terrorisme arrestats en qualsevol punt del país, i és una zona molt vigilada. Segons les denúncies d’algunes organitzacions de drets humans, a Al-Gorjani són habituals les tortures per fer confessar els detinguts.

Mentre per la xarxa circulaven rumors de més atemptats a les ciutats de Susa i Gafsa, posteriorment desmentits, el president Essebsi va ser ingressat en un hospital militar. Segons un portaveu de Presidència, Essebsi, de 92 anys, està en estat “crític però estable”. El primer ministre, Iussuf Xahed, el va visitar i va publicar un missatge al seu compte de Facebook per desmentir les informacions publicades per diversos mitjans que asseguraven que el president ja era mort. Tanmateix, l’actitud de les autoritats és molt opaca. No han explicat quina “malaltia” té el president i s’han limitat a negar que sigui una crisi cardíaca.

Cargando
No hay anuncios

Un risc per a la transició

La mort d’Essebsi podria desencadenar una crisi política, en un país que continua en transició i amb unes institucions encara en procés de consolidació. Vuit anys després de la revolució que va deposar el dictador Ben Ali, Tunísia encara no disposa d’un Tribunal Constitucional, un organisme que hauria de jugar un paper clau en cas d’incapacitació o mort del president. A més, l’home que l’hauria de substituir, Mohamed Ennaceur, l’octogenari president del Parlament, també està delicat de salut.

Cargando
No hay anuncios

Els atemptats d’ahir són els primers amb víctimes mortals a la capital des de l’onada d’atacs del 2015, que va suposar un cop molt dur per a la indústria turística del país, un dels seus sectors econòmics clau. Aquest any el govern ha previst superar per primera vegada el nombre de visitants rebuts el 2010. Ara caldrà veure quin impacte tenen els atemptats.