PRÒXIM ORIENT
Internacional21/01/2021

Un doble atemptat suïcida provoca una massacre en un mercat de Bagdad

Almenys 32 morts i 110 ferits en el primer atemptat a la capital des del 2017

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaDos terroristes suïcides han mort almenys 32 persones i han deixat 110 ferits en un doble atemptat en un popular mercat de roba de segona mà proper a la plaça Al Tayaran de Bagdad. Es tracta del primer atac que pateix el centre de la capital iraquiana des del maig del 2019 i ha disparat totes les alarmes sobre el retorn a la violència que va martiritzar el país des de la invasió nord-americana del 2003 i després amb el sorgiment de l'Estat Islàmic, que va ser derrotat territorialment a l'Iraq i a Síria el 2019.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons han explicat fonts del ministeri de l'Interior, el primer terrorista ha atret la gent al seu voltant fent veure que es trobava malament i ha detonat la primera bomba. El segon s'ha fet esclatar quan la gent estava intentat ajudar els ferits de la primera detonació. Els ferits han sigut traslladats a diferents hospitals de la ciutat, que estan desbordats pels malalts de covid-19.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara ningú s'ha atribuït l'autoria de l'atac, però du la marca del Daeix (acrònim àrab de l'Estat Islàmic), que es va atomitzar en diverses ciutats i pobles del país per la pressió militar nord-americana i de les milícies kurdes però que fa temps que intenta recompondre's a les zones desèrtiques frontereres amb Síria. Malgrat la seva desfeta, els experts en antiterrorisme han alertat del perill d'atacs puntuals però devastadors. Des del 2017 que el Daeix no podia penetrar a la zona de seguretat del centre de la capital. "Segons la nostra experiència amb atacs terroristes, és gairebé segur que això ho ha fet el Daeix, cosa que suposa un greu avenç en la capacitat d'aquests grups per atemptar a la capital", ha dit al portal Middle East Eye un representant de l'Alta Comissió per als Drets Humans de l'Iraq. "El que ha passat avui demostra clarament la feblesa dels serveis de seguretat", ha afegit.

El Daeix va arribar a controlar un terç del territori de Síria i de l'Iraq i després va quedar reduït a cèl·lules clandestines que operen en el desert que comparteixen els dos països. Però en els últimes setmanes s'ha fet més present: el mes passat van matar 28 soldats en un atac a la província siriana de Deir al-Zor.

Cargando
No hay anuncios

L'atac arriba en un moment de crisi política a l'Iraq, després de l'onada de protestes del 2019 contra la corrupció sistèmica i el sectarisme. El primer ministre, Mustafa al-Kadhimi, elegit per donar sortida al malestar dels manifestants, ha endarrerit les eleccions legislatives previstes per al juny fins a l'octubre. Kadhimi, que és un exoficial d'intel·ligència que va guanyar prestigi amb la lluita contra el Daeix i té bones relacions amb Washington, s'enfronta al rebuig dels partits i les milícies lligades a l'Iran. Ara la capacitat de les forces de seguretat per afrontar l'amenaça terrorista està qüestionada.