Internacional24/01/2018

Save the Children suspèn activitats a l'Afganistan després de l'atac de l'Estat Islàmic

S'estudien diverses hipòtesis sobre per què el grup terrorista ha assaltat l'ONG

Mònica Bernabé
i Mònica Bernabé

BarcelonaMai la seu d’una ONG havia estat blanc d’un atac a l’Afganistan. Fins aquest dimecres, que es van superar tots els límits imaginables. Diversos terroristes van assaltar la seu de Save the Children a Jalalabad, que és una de les ciutats més importants del país. Està situada a uns 120 quilòmetres a l’est de Kabul i relativament a prop de la frontera del Pakistan. L’atac va durar ni més ni menys que deu hores, i miraculosament només van morir sis persones –s’esperaven moltes més baixes donada l’envergadura de l’atemptat– i 24 van resultar ferides. L’Estat Islàmic, que té una important presència en aquesta zona de l’Afganistan, va reivindicar l’atemptat. El que ningú entén, però, és per què ha atacat Save the Children.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’ONG ha anunciat a través d’un comunicat que suspèn totes les seves activitats a l’Afganistan de forma temporal després del brutal assalt, tot i que assegura que continua “compromesa en ajudar els infants necessitats”. Així mateix, aquest dijous ha informat que una persona més del seu personal ha mort com a conseqüència de l'atac. Inicialment tres dels seus treballadors van perdre la vida. Ara ja en són quatre.

Cargando
No hay anuncios

Save the Children treballa al país asiàtic des de fa més de quatre dècades: va començar el 1976. Té projectes a 16 de les 34 províncies de l’Afganistan i assisteix a uns 700.000 nens i nenes. Precisament per tot això, resulta difícil comprendre per què s'ha convertit en objectiu.

Cargando
No hay anuncios

S’hi plantegen diverses hipòtesis. La que agafa més força és que Save the Children ja va ser qüestionada al Pakistan per les forces de seguretat. El juny del 2015 el govern pakistanès va ordenar a aquesta organització abandonar el país en considerar que tenia vincles amb els serveis nord-americans d’intel·ligència. Per demostrar-ho, Islamabad es va basar en un informe realitzat pels serveis secrets pakistanesos l’any 2012 que vinculava l’ONG amb el doctor Shakil Afridi, que en teoria feia campanyes de vacunació però que en realitat va treballar per a la CIA en la recerca al Pakistan d’Osama bin Laden, el líder d’Al Qaeda.

Una altra hipòtesi és que els terroristes s’equivoquessin d’objectiu. Save the Children ocupava a Jalalabad una casa que havia estat residència dels serveis secrets afganesos temps enrere. Amb tot, aquesta teoria es va descartar aviat. Sembla improbable que els terroristes cometessin un error tan flagrant.

Cargando
No hay anuncios

L’atac contra Save the Children va començar com comencen la majoria d’atemptats a l’Afganistan: amb un vehicle bomba, que va explotar a la porta de la seu de l’ONG i va servir per fer volar l’entrada de l’associació i que els terroristes poguessin accedir al seu interior. Passaven pocs minuts de les nou del matí a l’Afganistan. A la seu de Save the Children hi havia desenes de treballadors i civils, alguns dels quals –uns 45– van aconseguir refugiar-se al búnker de l’associació.

Cargando
No hay anuncios

La majoria d’organitzacions, organismes o cases on viuen estrangers a l’Afganistan disposen d’un búnker on tancar-se en cas d’atac. Amb tot, quatre treballadors de l’ONG van morir, així com un comerciant de la zona i un policia afganès. Es van registrar 24 ferits, entre ells cinc nens. Save the Children estava prop de dues escoles i de la seu d’una altra ONG, Swedish Committee for Afghanistan, que també va ser evacuada.

L’assalt va durar fins a les vuit del vespre, quan les forces de seguretat afganeses van aconseguir matar l’últim terrorista que s’havia atrinxerat a la tercera planta de l’edifici de l’ONG. Els talibans van informar mitjançant un tuit que ells no eren els responsables de l’atac. En canvi, l’Estat Islàmic va reivindicar-ne l’autoria.

Cargando
No hay anuncios

Jalalabad és la capital de la província de Nangarhar, on els Estats Units van llançar la bomba no nuclear més potent –l’anomenada mare de totes les bombes– el passat 13 d’abril per precisament derrotar l’Estat Islàmic en aquesta zona de l’Afganistan. Després de l’atac d’ahir, és evident que el grup terrorista continua actiu a l’est del país.

El passat 11 de setembre la fisioterapeuta espanyola Lorena Enebral, que treballava a l’Afganistan per al Comitè Internacional de la Creu Roja, va ser assassinada d’un tret a la ciutat de Mazar-e-Sharif, al nord del país. L’atac el va protagonitzar, però, un pacient.