DRET A LA INFORMACIÓ
Internacional05/06/2019

Atac contra la llibertat de premsa a Austràlia

Escorcollen la TV pública per haver informat sobre abusos de l’exèrcit a l’Afganistan

Ara
i Ara

BarcelonaUn grup d’agents de la Policia Federal d’Austràlia van irrompre ahir al matí als estudis de la televisió pública del país, ABC News. Tenien l’ordre d’escorcollar les oficines centrals del mitjà de comunicació, a Sydney, i sobretot d’accedir als correus electrònics del director d’informatius, Gaven Morris, i de dos periodistes: Dan Oakes i Sam Clark. Els agents van escorcollar uns quants ordinadors, correus electrònics, discos durs i arxius de documentació del mitjà.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons la mateixa cadena televisiva, que va qualificar l’escorcoll d’“atac a la llibertat de premsa”, la presència de la policia responia a una sèrie de notícies i reportatges emesos el 2017 sobre homicidis il·legals i conductes inapropiades de les forces especials australianes enviades a l’Afganistan.

Cargando
No hay anuncios

Onada de crítiques

El cos policial, que va difondre un comunicat hores després, va justificar l’operació dient que s’havia aprovat l’ordre d’escorcoll i que feia referència a les sospites que la cadena hauria pogut cometre un delicte per “haver publicat material classificat”.

Cargando
No hay anuncios

Les crítiques a l’actuació de la policia australiana van ser ahir nombroses i moltes diverses. “És un fet greu i planteja dubtes i preocupació sobre la llibertat de premsa i l’ús correcte del control dels afers de seguretat nacional i defensa”, va lamentar en un comunicat el director general del canal, David Anderson. “L’ABC dona suport als seus periodistes, protegirà les seves fonts i continuarà informant sense por sobre temes de seguretat nacional i intel·ligència quan hi hagi un clar interès públic”, va afegir Anderson. També va recordar que dimarts les forces de seguretat ja havien escorcollat la casa d’un periodista de l’empresa de comunicació News Corp.

Suport internacional

Les mostres de suport es van repetir al llarg del dia. A Austràlia, diversos grups en defensa dels drets humans i sindicats van condemnar la decisió de les autoritats. Un exemple va ser el clam del principal sindicat de periodistes del país, que va apuntar que l’escorcoll policial representava “un model d’atac pertorbador a la llibertat de premsa australiana”. A tot el món, molts grans mitjans de comunicació van voler dir-hi la seva, com la cadena anglesa BBC, que va emetre un comunicat en què donava suport als “seus companys” de l’ABC i recordava: “Ara que els mitjans de comunicació són cada cop menys lliures a tot arreu del planeta, és altament preocupant que una cadena pública sigui perseguida per fer la seva feina a l’hora d’explicar temes d’interès públic”.

Cargando
No hay anuncios

L’ABC i molts altres mitjans defensen que les notícies sobre els abusos dels soldats australians a l’Afganistan que va publicar la cadena estatal responien a un interès públic. Emeses l’11 de juliol del 2017 amb el títol The Afgan files (Els arxius afganesos) i sota la direcció dels periodistes investigats Dan Oakes i Sam Clark, l’ABC va donar a conèixer el contingut de centenars de documents secrets en què s’extreia, entre altres conclusions, que les tropes australianes havien perpetrat crims de guerra.