Guia per entendre el cas de la periodista assassinada a Malta

Les últimes investigacions plantegen una possible implicació del govern

Una foto de Daphne Caruana durant una manifestació per demanar justícia per l'assassinat de la periodista
òscar Mateu
02/12/2019
3 min

BarcelonaDaphne Caruana Galizia tenia 53 anys i era la periodista més coneguda de Malta, l'estat més petit de la Unió Europea. El seu blog, Running commentary, s'havia convertit en un observador implacable de la corrupció que impregnava la política maltesa, un flagell per als líders del Partit Laborista, al govern, i del Partit Nacionalista, a l'oposició. La seva fama va esclatar l'any 2016, quan va revelar la implicació de diversos membres del gabinet del primer ministre, Joseph Muscat, en l'escàndol dels papers de Panamà. Poc més d'un any després una bomba col·locada sota el seient del conductor del seu cotxe va explotar quan ella anava al volant. El vehicle va volar fora de la carretera i la periodista va morir a l'instant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Això va passar el 16 d'octubre del 2017, però ha sigut dos anys més tard quan l'assassinat de Daphne Caruana ha fet trontollar el govern laborista maltès, incapaç de suportar la pressió: la investigació policial ha començat a esquitxar directament alguns dels seus membres. La setmana passada van dimitir tres ministres i aquest diumenge el primer ministre, Joseph Muscat, va anunciar que marxarà al gener, malgrat que moltes veus reclamen que deixi el càrrec immediatament per no obstaculitzar la investigació. Una delegació del Parlament Europeu té previst arribar a La Valletta aquest dimarts per avaluar l'estat de dret a la petita illa. Molts dels enigmes encara s'han d'esvair. Què se sap, però, sobre el cas fins ara?

Els autors materials

Els primers en caure en l'afer Caruana van ser els suposats autors materials. Els germans Alfred i George Degiorgio, i el seu soci Vincent Muscat –que malgrat compartir cognom amb el primer ministre, no té cap vincle familiar amb ell–, van ser detinguts juntament amb set persones més en els dies posteriors a l'assassinat. Ells tres, pinxos de l'hampa maltesa coneguts per la policia, van ser finalment acusats aquest any i estan a l'espera de judici. Els dos germans Degiorgio neguen la seva culpabilitat, però Muscat, en un intent d'aconseguir un perdó presidencial a canvi d'informació, va oferir a mitjans de l'any passat diversos detalls sobre com s'havia planejat i executat l'assassinat de Caruana.

L'intermediari

intermediari

De la declaració de Muscat es desprèn que ell i els seus dos amics Degiorgio s'haurien reunit l'estiu del 2017 amb el taxista Melvin Theuma, que hauria actuat d'enllaç entre els ideòlegs i els perpetradors del crim. Theuma els hauria avançat 30.000 euros per matar la periodista més famosa de Malta, amb la promesa que en cobrarien 150.000 més un cop ella fos morta. Aquest taxista ha aconseguit posteriorment immunitat a canvi de proporcionar informació, però de moment encara no ha declarat davant el tribunal.

L'assassinat

Després de dubtar sobre si disparar-li a través de la finestra a tocar de la qual Caruana treballava a casa seva, els tres sicaris van decidir posar-li una bomba al cotxe. L'artefacte els hi hauria facilitat la màfia italiana, a través de gàngsters establerts a Malta. El matí d'aquell 16 d'octubre del 2017 Alfred Degiorgio s'hauria ficat dins del cotxe de Caruana, aparcat fora de la urbanització on vivia, per col·locar-hi la bomba. El seu germà i Muscat vigilaven la carretera rural veïna. Hores més tard, poc abans de les tres de la tarda, quan Caruana conduïa per aquella mateixa carretera, George Degiorgio era en un iot enviant un missatge de text des del seu mòbil a l'aparell de detonació de l'explosiu. Caruana moria instants després.

La vinculació amb el govern

No ha sigut fins dos anys després de la mort de Caruana que han començat a sonar els noms dels que haurien encarregat el crim. El 20 de novembre es va produir la detenció de l'empresari Yorgen Fenech, que ha sigut clau per desencadenar la crisi política dels últims dies. Caruana va investigar com Fenech, accionista de la central elèctrica Electrogas, hauria aconseguit una concessió governamental a canvi de 2 milions de dòlars. L'empresari hauria pagat aquests diners a dos membres del govern de Muscat –el ministre de Turisme, Konrad Mizzi, i el cap de gabinet del primer Ministre, Keith Schembri–, mitjançant diverses empreses offshore propietat de tots tres. La informació provenia dels papers de Panamà, i ha sigut posteriorment comprovada per un consorci internacional de periodistes anomenat The Daphne Project, que ha continuat amb la feina de la periodista.

L'executiu penja d'un fil

Amb la detenció i posterior acusació formal de Fenech han acabat caient del govern tant Schembri, que va ser arrestat i posat en llibertat la setmana passada, com Mizzi. La crisi també ha fet trontollar el ministre d'Economia, Chris Cardona, un altre dels polítics que investigava Caruana. Del primer ministre Muscat, fins ara, no ha aparegut cap connexió directa amb el cas, malgrat que la seva dona també apareixia als papers de Panamà com a propietària d'una offshore. Diverses organitzacions internacionals com Reporters Sense Fronteres i la família de Caruana han denunciat, però, que la seva administració ha intentat obstaculitzar repetidament la investigació.

stats