Xina

La Xina suspèn les adopcions internacionals: i ara què?

La mesura es pren en el marc de la crisi demogràfica d'un país cada cop més envellit

BarcelonaDurant diverses dècades la Xina ha estat un dels principals punts d'adopció de tot el món. Paradoxalment, el país asiàtic, marcat per la política del fill únic, es va convertir en un dels llocs on més estrangers anaven a buscar els seus fills. Ara, anys després que es cancel·lés el pla per aturar la natalitat i immersa en un greu problema demogràfic, la Xina ha decidit aturar les adopcions internacionals. I d'arrel: segons va anunciar aquest dijous la portaveu del ministeri d'Exteriors xinès, Mao Ning, els processos en marxa s'aturaran "estiguin en el punt en què estiguin".

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, el govern xinès pretén blindar els nens i nenes nascuts al país i, segons el que ha explicat Mao Ning, només deixaran una escletxa oberta: persones estrangeres que tinguin família a la Xina i que vulguin adoptar infants dels seus familiars de fins a tercer grau de consanguinitat. Segons les autoritats del país, totes aquestes mesures s'emmarquen en la voluntat d'alinear-se amb els convenis internacionals i en la lluita per fer més transparents els processos d'adopció.

Les adopcions xineses a casa nostra

Segons fonts del departament de Drets Socials, a Catalunya hi ha actualment un únic expedient obert pendent de finalitzar el procés d'adopció d'un infant a la Xina. Es tracta d'una família amb una criatura ja assignada: només falta el tràmit de viatjar a la Xina per recollir l'infant, atès que ja ha rebut l'autorització del govern xinès per tirar endavant l'adopció i que, de moment, no han rebut cap novetat al respecte.

Cargando
No hay anuncios

Des del departament apunten que el tancament xinès era "previsible" i detallen que, el gener del 2022, el ministeri de Drets Socials ja va aconsellar no admetre noves sol·licituds de forma temporal. Amb aquesta decisió no es van aturar els processos ja oberts, però es va evitar l'augment de famílies en espera. Segons Drets Socials, en el cas de "la majoria de les famílies que havien sol·licitat adoptar a la Xina en els darrers anys, o bé es va derivar la seva sol·licitud cap a un altre país, o bé van decidir tancar definitivament el seu procediment d’adopció".

El gran boom de les adopcions catalanes a la Xina va tenir lloc entre els anys 2002 i 2006, coincidint amb l'emissió a TV3 d'un 30 minuts que mostrava les condicions dels nens i nenes als orfenats xinesos. Tan sols en aquells quatre anys es van arribar a adoptar un total de 3.664 criatures d'un total de 4.539 sol·licituds. Des de llavors, les dades van anar minvant a poc a poc, fins que el 2019 ja no es va registrar cap adopció en el país, segons les xifres recollides per l'Idescat. Des del 2019, a Catalunya només s'han adoptat dues criatures a la Xina, totes dues el 2020. Malgrat això, cal recordar que la covid va bloquejar molts processos d'adopció arreu del món.

Cargando
No hay anuncios

Un problema demogràfic

¿Com ha passat la Xina de les polítiques antinatalitat a haver de tancar les fronteres als adoptants de menors desemparats? El fet és que en menys d'una dècada el país ha viscut un canvi demogràfic que espanta els governants. Si bé l'any 2015 el país aixecava la política del fill únic, vigent des del 1982, la recuperació de la natalitat no va anar com s'esperava. Això ha dut al govern de Xi Jinping a haver de crear un seguit de mesures que incentivin la natalitat, com ara ajuts econòmics per tenir fills o l'ampliació del permís per maternitat.

Cargando
No hay anuncios

La nova política sobre maternitat, però, sembla no està calant entre les dones del país, que van créixer envoltades de missatges contraris a tenir descendència. Això ha portat al fet que actualment la Xina sigui un dels països amb menys naixements del món per dona. Durant el 2023, de fet, la població del gegant asiàtic va arribar a perdre més de 2 milions de persones a causa de l'envelliment. En tot l'any només van néixer 9,02 milions d'infants.

Cargando
No hay anuncios

El problema de l'edat s'ha convertit en una bomba de rellotgeria per a la Xina. L'envelliment de la població podria causar un gran problema a l'economia del país: el gruix de treballadors que van potenciar el desenvolupament de la indústria xinesa s'està fent gran i, actualment, el nombre de persones de més de seixanta anys ja frega els 300 milions, prop del 21,1% de la població. Així doncs, Xi Jinping ha de trobar solucions per ampliar la base de persones en edat laboral. En cas de no aconseguir-ho, la manca de mans podria acabar esdevenint un problema per al gegant asiàtic. Una dada demolidora: es calcula que el 2035 la població de més de seixanta anys superarà els 400 milions de persones.