Xi Jinping proposa a Putin liderar junts un món que canvia
El president rus agraeix al xinès la seva "posició equilibrada" en el conflicte d'Ucraïna
TaijinEl president rus, Vladímir Putin, ha agraït a la Xina la seva “visió equilibrada” sobre Ucraïna i el president xinès, Xi Jinping, ha assegurat que està disposat a treballar amb Rússia com a “grans potències” en un món caòtic. Però a part d'una cooperació econòmica més gran, la Xina no ha ofert res més concret a Rússia. El president xinès i el rus han exhibit la seva bona sintonia i confiança en la primera reunió que han mantingut cara a cara des que van anunciar al febrer que havien format una “aliança sense límits”, setmanes abans de la invasió d'Ucraïna.
La trobada ha tingut lloc a Samarcanda, la llegendària ciutat de la Ruta de la Seda, on els dos mandataris participen a la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai (OCS), que s'acaba avui, divendres.
Abans de la reunió a porta tancada, els dos líders han escenificat una relació de camaraderiaamb declaracions públiques. Xi Jinping s'ha dirigit a Putin com a “vell amic” en senyal de proximitat i confirmació que la seva aliança segueix ferma. Com a mostra, el líder xinès ha declarat que els dos països tenen la responsabilitat d'assumir un paper de lideratge com a grans potències per “injectar estabilitat” al món. Per la seva banda, Putin ha condemnat les pressions occidentals per crear un món “unipolar” i ha donat suport sense fissures a la posició xinesa sobre Taiwan.
El president rus ha destacat alhora la visió “equilibrada”, ha dit, de la Xina sobre la guerra a Ucraïna. El govern xinès manté oficialment una postura de neutralitat, però no ha condemnat la invasió i la qualifica, com vol Rússia, d'"operació militar especial”. Pequín ha defensat el relat de Moscou sobre la necessitat de garantir la seguretat de les seves fronteres davant l'amenaça de l'OTAN i ha condemnat les sancions internacionals, així com l'enviament d'armes a Kíiv.
Intranquil·litat de Pequín
Però Putin, que ha arribat a la cimera afeblit amb la contraofensiva d'Ucraïna, ha assegurat que entenia les "preocupacions" del seu aliat i li donaria explicacions a porta tancada. Unes declaracions que mostra que són conscients de la intranquil·litat de Pequín pel desenvolupament de la guerra.
Rússia necessita ajuda militar i econòmica davant de la prolongació de la invasió i les sancions occidentals. La Xina, per la seva banda, evita violar les sancions i no li interessa un conflicte bèl·lic perllongat que pot ocasionar una recessió a importants socis comercials, com ara la Unió Europea.
De moment Pequín ha ofert ajuda econòmica a Moscou multiplicant-li la compra de gas i petroli. Per exemple, al mes d'agost va augmentar un 60% en comparació amb l'any anterior. Des del mes passat també les dues parts han acordat fer les transaccions en rubles o iuans per evitar les operacions en dòlars. És una mesura que interessa a la Xina per impulsar la seva divisa com a moneda internacional.
Però fora del comerç, Pequín no ha brindat a Moscou res més que declaracions d'intencions, com ara “oferir suport mutu en temes relacionats amb els seus interessos fonamentals respectius”. Segons l'agència Xinhua, Xi ha dit a Putin que està disposat a aprofundir en la cooperació en matèria de comerç, agricultura i connectivitat.
Malgrat això, els dos països no han dubtat a fer gestos per confirmar la seva aliança, com les maniobres conjuntes que duen a terme al Pacífic coincidint amb la cimera. Segons el comunicat oficial, l'objectiu dels exercicis militars és "enfortir la cooperació naval entre Rússia i la Xina per mantenir la pau i l'estabilitat a la regió d'Àsia i el Pacífic".
Xi Jinping, estadista
L’agenda de Xi Jinping ha estat extensa abans d’entrevistar-se amb Putin. Dimecres va fer una visita oficial al Kazakhstan, on va signar una sèrie d'acords de cooperació en matèria d'energia, logística, agricultura i gestió de recursos hídrics. Dijous al matí es va entrevistar amb els presidents del Turkmenistan, del Kirguizistan i del Tadjikistan, a més de ser rebut a l'arribada pel president de l'Uzbekistan. Per a la Xina és una prioritat reforçar els llaços amb l'Àsia Central i un compromís militar amb Rússia dificultaria les relacions amb aquestes exrepúbliques soviètiques, que no se senten còmodes amb la invasió d'Ucraïna. L'actual debilitat de Moscou és una oportunitat per als interessos del gegant asiàtic, que pot estendre la seva influència sense competència.
El projecte xinès de la “Nova Ruta de la Seda” per construir nous corredors comercials ha portat grans inversions en infraestructures a la regió. S'han finançat més de 250 projectes, alguns tan espectaculars com el ferrocarril entre Karachi a Peshawar, al Pakistan, que ara està paralitzat. La part negativa és el gran deute que han generat i que segurament s'haurà de reestructurar.
En política interna, amb aquest viatge Xi Jinping reforça el paper de líder internacional abans de l'important Congrés del Partit Comunista, que se celebrarà a l'octubre, en què aspira a renovar un excepcional tercer mandat. El president podrà exhibir la seva aliança amb Putin i els llaços teixits amb els països de l'Àsia Central per presentar la Xina com una alternativa als Estats Units en l'escenari mundial. Una derrota de Putin qüestionaria el paper de Xi Jinping com a estadista.
El viatge també demostra que se sent prou segur de la seva reelecció per viatjar a l'estranger i que les negociacions entre les diferents faccions del partit per triar els pròxims líders estan tancades.