Taiwan vota si vol la Xina més lluny o més a prop en les primeres eleccions decisives de l'any superelectoral
El Partit Nacionalista, que busca l'acostament, intentarà arrabassar el poder a l'independentista PDP, que lidera les enquestes
PequínEl 2024, any amb una gran concentració d'eleccions al món, arrenca amb uns comicis decisius en un dels punts més calents de la geoestratègia mundial. El resultat dels comicis del pròxim 13 de gener a Taiwan marcarà si l’illa vira cap a una posició més conciliadora amb la Xina o manté la línia que defensa l'actual govern, que reclama la independència o almenys mantenir l’statu quo. Pequín vol la reunificació i convertir l'illa en una província xinesa més, sense descartar una invasió militar.
Tres candidats s'enfronten a una cursa electoral renyida, davant la disjuntiva de continuïtat o canvi. Lai Ching-te, actual vicepresident, aspira que el governant Partit Democràtic Progressista (PDP) es mantingui en el poder, ara amb ell com a president. En contra, però, té el desgast dels vuit anys de govern i també el fet que la seva figura de número dos ha quedat eclipsada pel carisma de la presidenta, Tsai Ing-wen, que ha esgotat els seus dos mandats.
Contra la continuïtat, l'oposició ha recorregut un camí accidentat en què ha coquetejat amb presentar una llista unitària per vèncer el PDP, sense aconseguir-ho. L'etern rival que s’ha alternat al capdavant del govern, el Kuomintang (KMT) o Partit Nacionalista, presenta Hou Yu-ih, que enarbora el conegut missatge d'aproximació a la Xina i defensa els comicis com una elecció entre la guerra i la pau.
El tercer en discòrdia és un jugador nou: el Partit Popular de Taiwan (PPT) de Ko Wen-je, creat el 2019. El PPT ofereix una tercera via que contempla un acostament a Pequín centrat en la cooperació econòmica, però sense renunciar a la sobirania.
La Xina no amaga la voluntat d'influir. A la pressió de l'exèrcit, que duu a terme contínues maniobres militars sobrevolant l'estret, s'hi afegeix la pressió econòmica. Pequín ha acusat Taiwan de pràctiques comercials deslleials i ha augmentat aranzels, alhora que ha reduït les importacions dels seus productes. En el seu discurs de Cap d'Any, el president xinès, Xi Jinping, va insistir que l'únic futur que es preveu és la reunificació.
Una nova oportunitat per als independentistes
Lai Ching-te forma tàndem amb Hsiao Bi-khim com a candidata a la vicepresidència. La seva elecció és tota una declaració d'intencions. És una dona, pertany a una minoria i ha tingut una educació i una carrera professional internacional. És una picada d'ullet als electors que s'identifiquen amb la idea de país independent, respectat internacionalment i divers. La candidata té molt bons contactes amb Washington i simbolitza la connexió amb els Estats Units i Occident enfront de la Xina.
Hsiao Bi-khim té 52 anys i ha estat la representant de Taiwan als Estats Units des del 2020. Oficialment, el govern taiwanès no té ambaixades, només oficines de representació. Se la coneix com el “gat guerrer”, una expressió que ironitza sobre l'agressiva diplomàcia xinesa coneguda com la del “llop guerrer”. En contraposició, Taiwan defensa una diplomàcia àgil i flexible que trepitja suau alhora que és capaç de moure's amb elegància. En entrevistes electorals, Hsiao ha assegurat que Taiwan, com els gats, pot ser amistosa, però sense renunciar a la independència.
L'oferta de Lai i Hsiao és mantenir l’statu quo de l'illa i preservar la democràcia davant de les amenaces autoritàries de Pequín. El missatge del PDP és que es vota entre democràcia i dictadura.
Defensor de la reunificació amb la Xina
El Kuomintang (KMT) intentarà recuperar el poder que va perdre l'any 2016. Precisament va ser la política d'acostament i distensió amb la Xina la que va provocar la victòria del PDP.
Hou Yu-ih, de 64 anys, ha aconseguit posar-se al capdavant del partit tot i ser considerat per molts un nouvingut. Des del 2018 ha estat alcalde del Nou Taipei, la municipalitat que envolta la capital. Com a contrapès a Hou, que és un nadiu taiwanès allunyat del pedigrí del partit sempre vinculat a la Xina continental, la formació ha triat com a número dos Jaw Shaw-kong, de 73 anys.
És una coneguda personalitat mediàtica, clar defensor de la reunificació de Taiwan amb la Xina. La figura de Jaw, que ha estat el líder del dretà Nou Partit i prové d’una família del nord de la Xina, pretén atraure els votants tradicionals del KMT.
L'aposta del KMT és presentar-se com el partit que garanteix una bona relació amb la Xina i pot evitar una guerra defensant el diàleg i desescalant el conflicte.
Ko Wen-je (Partit Popular de Taiwan)
La tercera via moderada
Ko Wen-je, exalcalde de Taipei, es presenta pel Partit Popular de Taiwan (PPT), una nova opció que pretén fer-se un lloc entre el tradicional bipartidisme encarnat pel conservador KMT i el progressista PDP. Coincideix amb el KMT a rebutjar la política independentista del PDP. Ko defensa millorar les relacions amb la Xina, però sense renunciar a la sobirania de l’illa. La principal diferència amb el KMT és que el PPT no té passat i connecta amb la gent jove.
Ko Wen-je, de 64 anys, ha aconseguit atraure el vot jove amb promeses populistes, com ara impulsar un mercat d'habitatges assequibles. Se li retreu que no té una ideologia definida i que ha construït la seva carrera a l'ombra del PDP fins a muntar el seu propi partit. Ko ha elegit com a número dos la multimilionària Cynthia Wu, de 45 anys, filla d'un dels grans magnats de Taiwan. La presència de Wu representa el suport del sector negocis de l'illa.