Taiwan amplia el servei militar obligatori per fer front a l'amenaça xinesa
Els reclutes s'entrenaran durant un any, en lloc de quatre mesos, amb tècniques i armament dels Estats Units
BarcelonaTaiwan amplia el servei militar obligatori dels quatre mesos actuals fins a un any per fer front a l'amenaça creixent de la Xina. Ho ha anunciat aquest dimarts la presidenta del país, Tsai Ing-wen, que ha dit que la mesura entrarà en vigor el 2024. L'anunci arriba, precisament, l'endemà d'una nova jornada d'amenaça directa, quan fins a 71 avions de la força militar xinesa van sobrevolar la zona de defensa aèria de Taiwan. D'aquests, 43 van travessar la línia de l'estret de la república asiàtica. De fet, en els últims mesos les incursions aèries i navals xineses al voltant de l'illa de Taiwan, sovint amb naus de combat, s'han repetit i han augmentat de manera amenaçadora. I Taiwan vol estar preparat davant una eventual una invasió militar xinesa.
Tsai ha presidit aquest dimarts una reunió de seguretat d'alt nivell, en la qual s'ha decidit tirar endavant l'ampliació del servei militar obligatori. La presidenta ha assegurat que ha sigut una "decisió molt difícil" que s'ha avaluat durant dos anys. "Davant l'avenç de l'autoritarisme xinès, la capacitat del servei obligatori de quatre mesos no satisfà les necessitats estratègiques actuals", ha dit en roda de premsa.
Fa temps que la Xina ha augmentat la pressió militar, diplomàtica i econòmica sobre Taiwan, que encara reclama com a part del seu territori. La tensió entre els dos països va arribar al pic culminant a l'agost amb la visita de suport a Taiwan de la llavors presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, que va portar la Xina a llançar un simulacre d'atac en aigües pròximes a Taiwan.
"Mentre Taiwan sigui prou fort, serà la llar de la democràcia i la llibertat a tot el món i no es convertirà en un camp de batalla", ha dit Tsai. "Taiwan vol dir al món que entre la democràcia i la dictadura, creiem fermament en la democràcia. Entre la guerra i la pau, insistim en la pau. Mostrem el coratge i la determinació per protegir la nostra pàtria i defensar la democràcia", ha afegit.
Míssils antiaeris Stinger i antitancs
En el nou servei militar obligatori, ha explicat, els reclutes se sotmetran a un entrenament més intens, amb exercicis de tir, una instrucció en el combat utilitzada per les forces nord-americanes i amb armes més potents, com ara míssils antiaeris Stinger i antitancs. Taiwan s'ha queixat del retard en el lliurament d'armes dels Estats Units aquest any, inclosos els Stingers, però segons Tsai la situació ha millorat després de les converses amb els EUA.
Washington va expressar dilluns preocupació per les noves incursions aèries xineses. Aquest dimarts, l'ambaixada de facto dels Estats Units a Taiwan ha donat la benvinguda a la reforma del servei obligatori taiwanès. "El compromís dels Estats Units amb Taiwan i les mesures que Taiwan fa per millorar les seves capacitats d'autodefensa contribueixen al manteniment de la pau i l'estabilitat a tot l'estret de Taiwan i a la regió", ha dit l'Institut Americà de Taiwan.
Chieh Chung, investigador de la National Policy Foundation, un grup de reflexió amb seu a Taipei, ha apuntat a Reuters que l'extensió del servei militar obligatori a Taiwan podria afegir entre 60.000 i 70.000 efectius addicionals anuals a la força professional actual de 165.000 persones a partir del 2027.