Àsia

Taiwan, en alerta per noves maniobres militars amenaçadores de la Xina

Vaixells i avions de combat xinesos practiquen simulacres d'atac en nou zones al voltant de l'illa

Avions militars de Taiwan s'enllairen en resposta a les noves maniobres militars xineses a prop de l'illa.
ARA
14/10/2024
2 min

BarcelonaTaiwan torna a estar en alerta per unes maniobres militars de la Xina a prop de l'illa. Diversos vaixells de guerra i avions de combat xinesos s'han dirigit a Taiwan des de diverses direccions, per demostrar "la superioritat" militar xinesa, segons el govern xinès. Pequín ha explicat que ha iniciat aquesta nova ronda d'exercicis com un avís als "actes separatistes de les forces independentistes de Taiwan". Una referència clara al discurs de la setmana passada del president de Taiwan, Lai Ching-te, durant el dia nacional, en què va dir que la Xina no tenia dret a representar Taiwan. Els mitjans estatals xinesos asseguren que s'han fet llançaments de míssils simulats i que els avions de caça han obert "passadissos d'assalt aeri".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern de Taiwan ha denunciat les noves maniobres com una "provocació flagrant" que soscava seriosament la pau i l'estabilitat regionals. El govern nord-americà de Joe Biden també ha condemnat l'amenaça xinesa i ha remarcat que no hi ha cap justificació per a un moviment així després del discurs "rutinari" del president Lai.

"És una operació legítima i necessària per salvaguardar la sobirania de l'estat i la unitat nacional", ha dit per la seva banda l'exèrcit xinès en un comunicat, publicat en xinès i també en anglès. Juntament amb el comunicat, les forces armades han publicat un mapa on detallen les nou zones al voltant de Taiwan on s'estan fent els simulacres: dues a la costa est de l'illa, tres a la costa oest, una al nord i tres al voltant de les illes controlades per Taiwan a prop de la costa xinesa, segons Reuters.

En un vídeo de propaganda xinès, el comandament militar de l'est de l'exèrcit de la Xina també ha fet pública una caricatura de dibuixos animats on el president Lai apareix amb orelles punxegudes com un dimoni envoltat d'avions de combat i vaixells de guerra, i que acaba amb la imatge d'un puny convertit en martell i una espasa apuntant a Taiwan.

"Provocacions" que venen de lluny

La Xina ha dut a terme maniobres militars amenaçadores al voltant de Taiwan en diverses ocasions, especialment el 2022, després d'una visita de la llavors presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, que va elevar al màxim la tensió militar a la zona. Des que el president Lai va prendre possessió, a principis d'aquest any, també s'han repetit aquests actes, que Taipei considera una "provocació".

stats