L'atac rus a Ucraïna

Putin i Xi Jinping mesuren la solidesa de la seva aliança a Samarcanda

Els presidents rus i xinès es trobaran cara a cara per primer cop des de la invasió d'Ucraïna

TianjinEls presidents xinès i rus mesuren la solidesa de la seva “aliança sense límits” a la primera reunió presencial després de la invasió d'Ucraïna. Els dos líders participen en la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai (OCS) que es reuneix a l’Uzbekistan des d'aquest dijous. Al marge de la cimera, Xi Jinping i Vladímir Putin mantindran una trobada bilateral en què analitzaran les conseqüències de la invasió d'Ucraïna. El president rus arriba a la trobada afeblit per l'èxit de la contraofensiva ucraïnesa. En canvi, Xi Jinping pot exercir de líder fort amb capacitat d'ajudar econòmicament el seu aliat. I s'espera que els dos mandataris mantinguin la posició d'unitat davant d'Occident.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així ho indiquen els preparatius de la trobada: Yang Jiechi, el principal diplomàtic del Partit Comunista, un càrrec que està per sobre del ministre d'Afers Estrangers, assegurava en un comunicat que el seu país està disposat a treballar amb Rússia per desenvolupar "l'ordre internacional en una direcció més justa i raonable”. La setmana passada la tercera autoritat de la Xina, Li Zhanshu, president de l'Assemblea Popular Nacional, feia un viatge oficial a Rússia i deixava missatges contundents com que els dos països havien de treballar per contrarestar “la interferència estrangera, les sancions i la jurisdicció extraterritorial”. Per la seva banda, la diplomàcia russa ha defensat la sobirania xinesa sobre Taiwan i ha criticat la pressió dels Estats Units.

Cargando
No hay anuncios

Pequín i Moscou, afeblits

Tot i els jocs diplomàtics, la desacceleració de l'economia xinesa i la llarga i incerta guerra contra Ucraïna col·loca els dos socis d'aquesta “aliança sense límits” en un escenari molt diferent de quan la van anunciar el febrer passat. Aleshores Xi Jinping inaugurava uns Jocs Olímpics d'Hivern i exhibia l'èxit de les seves mesures per controlar el covid-19. L'aparició de la variant òmicron i la perseverança a mantenir la política de covid zero han comportat bloquejos i quarantenes contínues per tot el país que han tingut impacte en l'economia perquè han trencat les cadenes de producció i logística.

Cargando
No hay anuncios

I Vladímir Putin ha vist com la invasió no ha sigut la guerra llampec prevista i ha posat al descobert les debilitats del seu exèrcit. Per a Xi Jinping no és una bona notícia que Putin tingui dificultats, perquè debilita la seva figura d'estadista. A Pequín no li interessa la desestabilització de Rússia.

De moment, la situació és còmoda per a la Xina, que s'ha convertit en un salvavides econòmic de Rússia. De tota manera, Pequín ha anat amb molt de compte de no saltar-se les sancions internacionals que, això sí, ha criticat durament. El comerç entre els dos països ha augmentat un terç aquest any. La Xina compra més gas i petroli russos a un preu més baix i pot inundar el mercat rus de productes xinesos per substituir els occidentals. Moscou i Pequín utilitzen el ruble o el iuan per a les transaccions.

Cargando
No hay anuncios

Geoestratègia a l'Àsia Central

Xi Jinping ha visitat el Kazakhstan abans d'anar a la cimera de Samarcanda. L'OCS és formada per la Xina, Rússia, el Kazakhstan, el Kirguizistan, l'Uzbekistan, el Tadjikistan, l'Índia i el Pakistan. L'Iran hi participarà com a país convidat. Que el primer viatge oficial fora de la Xina de Xi Jinping des que va començar la pandèmia al principi del 2020 sigui a l'Àsia Central i inclogui l'entrevista amb Putin demostra com prioritza el president xinès aquesta regió i la seva aliança amb Rússia.

Cargando
No hay anuncios

Moscou i Pequín han rivalitzat històricament per la seva influència a la regió, però ara Putin no està en condicions de reforçar-hi la presència russa a causa de les sancions internacionals.

En canvi, la Xina ha fet grans inversions a les repúbliques exsoviètiques a través de la iniciativa coneguda com la Nova Ruta de la Seda, un pla d’infraestructures per crear nous corredors comercials. Les inversions també han generat deutes milionaris que es poden renegociar en aquesta reunió.

Cargando
No hay anuncios

L'Àsia Central ha sigut una peça clau per a Pequín, que es vol expandir cap a l'oest a través de rutes terrestres. Al govern xinès li preocupa que en cas de conflicte bèl·lic amb Taiwan se li imposin sancions i tingui dificultats per abastir-se o comerciar per mar.

Per a Xi Jinping també és important que països de majoria musulmana i alguns amb frontera amb la regió del Xinjiang li manifestin suport. Especialment després de l'informe de l'ONU que considera que la Xina ha comès crims contra la humanitat amb la repressió contra els uigurs i altres minories musulmanes.